Hormonális spirál: előnyök és hátrányok

A hormonális spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, hiszen a mechanikai védelem mellett hormonok segítségével is gátolja a fogantatást.

Mire kell figyelni a hormonális spirálnál?

A hormonális spirálnak olyan előnyös hatásai vannak , amelyeket érdemes figyelembe venni a döntés előtt. Természetesen, mint minden gyógyászati eszköznek, illetve hormontartalmú gyógyszernek, a hormonális spirálnak is lehetnek mellékhatásai. Mivel vényköteles, mindenképpen szakorvosi javaslat szükséges ahhoz, hogy alkalmazni lehessen.

A spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen
A spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen

A spirálhoz nőgyógyászati vizsgálat szükséges

A hormonális spirál felhelyezését alapos nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, melynek során az esetleges szexuális úton terjedő fertőzések meglétét is vizsgálják. Ezek megléte a felhelyezés idején ugyanis jelentősen növelheti a kismedencei fertőzések kialakulását.

Mivel a hormonális spirál közvetlenül a méhben fejti ki a hatását, az általa kibocsátott hormonokból csak minimális mennyiség terheli a szervezetet, a fogamzásgátláson kívül egyéb előnyös hatásai is lehetnek. A hormonális spirál segítségével megelőzhető, illetve kezelhető az abnormálisan erős menstruáció, az endometriózis , a dysmenhorrea (vagyis a menstruáció hiánya). A hormonális spirál jelentősen csökkenti a miómák, ciszták kialakulásának esélyét, illetve a már kialakult miómák növekedését is gátolja. A hormonális spirál csökkenti a menstruációs görcsök erősségét (vagy teljesen meg is szünteti azokat).

Mik a hormonális spirál előnyei?

Előnyei közé tartozik az is, hogy minimális hormontartalma miatt szoptatás alatt is lehet alkalmazni. Kutatások szerint a hormonális spirál nincs hatással az anyatej mennyiségére vagy minőségére. Azonban az amerikai szakemberek szerint nem a legtökéletesebb fogamzásgátló módszer a szoptató anyáknak, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO pedig nem javasolja a felhelyezését a a szülést követő hat hétben.

Szintén a minimális hormontartalomnak, illetve a gyenge szisztémás hormonterhelésnek köszönhető, hogy ritka az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás, így krónikus beteg hölgyeknek is megfelelő lehet.

A hormonális spirálnak számos előnye mellett hátrányai, illetve mellékhatásai is lehetnek. Ezek közé tartozik például a rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció elmaradása (ez nem feltétlenül káros, de furcsa lehet), a hízás, a fejfájás és migrén , a hányinger, a pattanásosság és a fokozott szőrnövekedés.

Elcsúszhat a spirál?

A hormonális spirált használó nők nagyjából 5 százalékánál történhet meg az, hogy az eszköz elcsúszik a helyéről (vagy kicsúszik a méhből), ezzel pedig eltűnik a védő hatás. A kicsúszás gyakoribb fiatal, illetve még nem szült nőknél. Nagyon ritkán a spirál felhelyezésekor megsérülhet a méh fala . Ez elsősorban a felhelyezést végző szakember ügyességén, gyakorlottságán múlik.

Mint minden gyógyszer, illetve gyógyászati eszköz esetén, a hormonális spirál használatának megkezdése előtt egyénileg kell mérlegelni annak alkalmazhatóságát. A hormonális spirál nem alkalmazható terhesség vagy annak gyanúja esetén, méhnyakrák vagy méhtesti daganat esetén, mellrák esetén (vagy annak gyanújánál), májbetegség vagy -daganat esetén, vagy akkor, ha az érintettnek a felhelyezést megelőző három hónapban kismedencei gyulladása vagy szexuális úton terjedő betegsége volt.

Hormonális fogamzásgátlók és méhen belüli eszközök Hogyan hatnak a hormonális fogamzásgátlók, és mit csinálnak a méhen belüli eszközök a terhességmegelőzés érdekében? Korábban itt gyűjtöttünk össze minden tudnivalót.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)