Hormonális spirál: előnyök és hátrányok

A hormonális spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, hiszen a mechanikai védelem mellett hormonok segítségével is gátolja a fogantatást.

Mire kell figyelni a hormonális spirálnál?

A hormonális spirálnak olyan előnyös hatásai vannak, amelyeket érdemes figyelembe venni a döntés előtt. Természetesen, mint minden gyógyászati eszköznek, illetve hormontartalmú gyógyszernek, a hormonális spirálnak is lehetnek mellékhatásai. Mivel vényköteles, mindenképpen szakorvosi javaslat szükséges ahhoz, hogy alkalmazni lehessen.

A spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen
A spirál kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen

A spirálhoz nőgyógyászati vizsgálat szükséges

A hormonális spirál felhelyezését alapos nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, melynek során az esetleges szexuális úton terjedő fertőzések meglétét is vizsgálják. Ezek megléte a felhelyezés idején ugyanis jelentősen növelheti a kismedencei fertőzések kialakulását.

Mivel a hormonális spirál közvetlenül a méhben fejti ki a hatását, az általa kibocsátott hormonokból csak minimális mennyiség terheli a szervezetet, a fogamzásgátláson kívül egyéb előnyös hatásai is lehetnek. A hormonális spirál segítségével megelőzhető, illetve kezelhető az abnormálisan erős menstruáció, az endometriózis, a dysmenhorrea (vagyis amenstruációhiánya). A hormonális spirál jelentősen csökkenti a miómák, ciszták kialakulásának esélyét, illetve a már kialakult miómák növekedését is gátolja. A hormonális spirál csökkenti a menstruációs görcsök erősségét (vagy teljesen meg is szünteti azokat).

Mik a hormonális spirál előnyei?

Előnyei közé tartozik az is, hogy minimális hormontartalma miatt szoptatás alatt is lehet alkalmazni. Kutatások szerint a hormonális spirál nincs hatással az anyatej mennyiségére vagy minőségére. Azonban az amerikai szakemberek szerint nem a legtökéletesebb fogamzásgátló módszer a szoptató anyáknak, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO pedig nem javasolja a felhelyezését a a szülést követő hat hétben.

Szintén a minimális hormontartalomnak, illetve a gyenge szisztémás hormonterhelésnek köszönhető, hogy ritka az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás, így krónikus beteg hölgyeknek is megfelelő lehet.

A hormonális spirálnak számos előnye mellett hátrányai, illetve mellékhatásai is lehetnek. Ezek közé tartozik például a rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció elmaradása (ez nem feltétlenül káros, de furcsa lehet), a hízás, afejfájásés migrén, a hányinger, a pattanásosság és a fokozott szőrnövekedés.

Elcsúszhat a spirál?

A hormonális spirált használó nők nagyjából 5 százalékánál történhet meg az, hogy az eszköz elcsúszik a helyéről (vagy kicsúszik a méhből), ezzel pedig eltűnik a védő hatás. A kicsúszás gyakoribb fiatal, illetve még nem szült nőknél. Nagyon ritkán a spirál felhelyezésekor megsérülhet a méh fala. Ez elsősorban a felhelyezést végző szakember ügyességén, gyakorlottságán múlik.

Mint minden gyógyszer, illetve gyógyászati eszköz esetén, a hormonális spirál használatának megkezdése előtt egyénileg kell mérlegelni annak alkalmazhatóságát. A hormonális spirál nem alkalmazható terhesség vagy annak gyanúja esetén,méhnyakrákvagy méhtesti daganat esetén, mellrák esetén (vagy annak gyanújánál), májbetegség vagy -daganat esetén, vagy akkor, ha az érintettnek a felhelyezést megelőző három hónapban kismedencei gyulladása vagy szexuális úton terjedő betegsége volt.

Hormonális fogamzásgátlók és méhen belüli eszközök Hogyan hatnak a hormonális fogamzásgátlók, és mit csinálnak a méhen belüli eszközök a terhességmegelőzés érdekében? Korábban itt gyűjtöttünk össze minden tudnivalót.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)