A hormontartalmú fogamzásgátlók hátulütői

Bár a hormontartalmú fogamzásgátló szerek többsége hatékony megoldást jelent a nem kívánatos terhesség elkerülése érdekében, fontos azonban tisztába lenni a használatukkal járó esetleges hátrányokkal is.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

Fogamzásgátló tabletta felírása előtt nőgyógyászati vizsgálaton és konzultáción kell részt venni ahhoz, hogy az orvos a megfelelő készítményt javasolhassa. Többféle alternatíva jöhet szóba: míg a mini tabletták csak progeszteront, a kombinált készítmények emellett ösztrogént is tartalmaznak. A hormonális tabletták csak azok számára ajánlottak - akik az alapvető egészségügyi, és egyéb követelmények mellett - alkalmasak a rendszeresen és pontosan alkalmazott szedésükre, valamint felkészültek az esetleges mellékhatásokra.

Veszélyesek a hormontartalmú fogamzásgátlók? A hormontartalmú fogamzásgátlók nem mindenki számára jelentenek megoldást, hiszen egyes betegségek tüneteit tovább súlyosbíthatják, vagy használatuk során olyan mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek miatt érdemes inkább megfontolni a hormonmentes védekezési lehetőségeket. Kattintson a részletekért!

Szintén a hormonális fogamzásgátlók közé tartozik az úgynevezett sürgősségi, esemény utáni tabletta, amelyet védekezés nélküli szexuális aktus után lehet esetenként alkalmazni. Egyfajta "mentőövként" hatékony megoldást jelenthet, de gyakori használata ellenjavallt, mivel hatóanyagtartalmánál fogva erősen megterheli és felboríthatja a női hormonháztartást.

Hüvelygyűrűk és hormonális IUD (méhen belüli eszközök), spirálok

A hüvelygyűrű, egy néhány centiméter átmérőjű, speciális műanyagból készült gyűrű, amely a hüvelybe felhelyezve, közvetlenül fejti ki hatását. Az eszköz három hétig marad a helyén, majd eltávolításakor menstruációszerű vérzés jelentkezik. A hüvelygyűrű használata esetenként hüvelyi irritációt vagy fertőzést okozhat, és csak azok számára javasolt, akik alkalmasak annak rendszeresen és helyesen kivitelezett cseréjére.

A hüvelygyűrűvel szemben a hormontartalmú spirál egy helyileg ható, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely használata nem igényel túl sok törődést a havi önellenőrzésen, és az éves orvosi kontrollon kívül. A 3-10 éven keresztül hatékony eszközt a nőgyógyász helyezi fel és távolíthatja el, de számolni kell például azzal, hogy az ezt használó nők nagyjából 5 százalékánál a spirál elcsúszik - vagy kicsúszik - a helyéről, ami a fogamzásgátló hatást is megszüntetheti.

Milyen veszélyei lehetnek a hormontartalmú fogamzásgátlónak? Fotó: 123rf
Milyen veszélyei lehetnek a hormontartalmú fogamzásgátlónak? Fotó: 123rf

Injekció és hormonális implantátum

A 3, 6 vagy 12 hónapig ható fogamzásgátló injekció progeszteron hormonhoz hasonló hatóanyagot, vagy emellett ösztrogént is tartalmaz. Hátrányai közé tartozik azonban az, hogy hatása visszavonhatatlan, azaz a beadást követően minden esetben meg kell várni azt, hogy kiürüljön a szervezetből, ráadásul az utolsó injekciót követően még akár 6-12 hónapig nem tér vissza a fogamzó képesség.

A fogamzásgátló implantátum három éven át folyamatosan bocsát ki hormont a szervezetbe. Felhelyezéséhez azonban kisműtétre van szükség, amely során körülbelül 4 centi hosszú, 2 mm átmérőjű apró kis csövet juttatnak a felkar belső felébe, a bőr alá egy injekciós applikátorral.

Hormonális fogamzásgátló szerek mellékhatásai

Bármely hormonális fogamzásgátló szerek közül választunk - tabletta, spirál, hüvelygyűrű, injekció vagy implantátum - fel kell készülni arra, hogy alkalmazása során különböző mellékhatások léphetnek fel. Ilyen például a hangulatingadozás, emésztési zavarok, mellérzékenység, fejfájás, hüvelyszárazság, súlygyarapodás, a libidó csökkenése vagy akár a trombózis . A helyileg alkalmazott fogamzásgátló szereknél továbbá előfordulhat még az idegentest érzés, valamint különböző hüvelyi fertőzések kialakulása és esetenként az eszköz elcsúszása is.

Hormonmentes lehetőségek

Előfordulhat az is, hogy a hormonmentes fogamzásgátlás nem csupán választás kérdése, hanem valamely - például egészségügyi - okból csak ez a megoldás jöhet szóba a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ha a naptári módszernél vagy a megszakításos közösülésnél biztonságosabb védelemre törekszünk, reális lehetőség lehet az óvszer, a pesszárium, a spermicidek, valamint elérhetőek hormonmentes spirálok is.

Ezek az orvosok által felhelyezett méhen belüli fogamzásgátló eszközök - a hormontartalmú társaikhoz hasonlóan - 3-10 évig fejtik ki hatásukat úgy, hogy a megakadályozzák a méhben a spermiumok mozgását a petefészek felé. Azok számára, akik praktikusan és biztonságosan alkalmazható, de hormonmentes fogamzásgátló módszert keresnek, optimális megoldás jelenthet, hiszen használatuk, a hormonális változatokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással járhat együtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra