Kiderült, miért nem járnak a férfiak orvoshoz

Minden ötödik férfi az orvosok előtt is trágárnak érzi magát és szégyenkezik, ha aranyérről és nemi bajokról kell beszélnie, a nők 12 százaléka pedig úgy véli: egy férfinak orvosi segítség nélkül is ki kell bírnia bizonyos betegségeket. Nem csoda tehát, hogy a férfiak nem szívesen keresnek fel szakembert a "kényes" gondokkal.

Miért nem járnak a férfiak orvoshoz?

Fitymaszűkület, prosztatagondok, merevedési zavarok - a férfiegészség témakörének leggyakoribb kulcsszavai általános tabutémák. Az egészségügyi statisztikák tükrében mégis fontos, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjanak ezek a témák, és minél szélesebb réteghez eljussanak a betegségek korai felismeréséhez szükséges, általános információk. Magyarországon az EU-s átlaghoz képest alacsonyabb az egészségértés, ebben ráadásul régiónként, sőt nemekre szétbontva is nagy különbség figyelhető meg.

Nagy különbség figyelhető meg a nők és a férfiak egészségtudatossága között, urológia proktológia aranyér prosztatabajok férfiak betegség
Nagy különbség van a nők és a férfiak egészségtudatossága között

A vidékiek elmaradnak a nagyvárosok átlagához képest, de nagy különbség figyelhető meg a nők és a férfiak egészségtudatossága között is, az előbbiek javára. Az eltérő egészségértési arányok okait azonban érdemes társadalmi aspektusból is megvizsgálni, hogy láthatóvá váljon: a férfi talán tisztában van vele, hogy orvosi segítségre szorul, de szégyenérzetét nehezebben küzdi le, mint egy nő.

A fitymaszűkület nem csupán a páciens komfortérzetét rontja, de kezeletlenül súlyos betegséget, akár hímvesszőrákot is okozhat. Bár a tünetek felismerése nem igényel komolyabb egészségügyi ismereteket, sokan mégis csak későn fordulnak vele urológushoz. A betegség kialakulásáról és következményeiről az alábbi cikkünkben írtunk!

November 19-e a Nemzetközi férfinap, melynek kapcsán egy kerekasztal-beszélgetésen tárgyalták ki szakemberek a nemet érintő legfontosabb egészségügyi problémákat. A világnap kapcsán egy kutatást is készítettek, amely a hazai lakosság általános tudását mérte fel a férfiakat érintő betegségek kapcsán.

"Ott lent, tudja"

Nehéz helyzetben vannak a férfiak, hiszen a társadalmi szerepben való megfelelés sok esetben összeegyeztethetetlen az egészségügyi kívánalmakkal. Az erősebbik nem ideáljába nem fér bele, hogyha a jelentéktelennek vélt tünetek miatt is segítséget kérnek - a kutatás eredményei szerint a férfiak 15, a nők 12 százaléka úgy nyilatkozott a felmérésben, hogy orvosi segítség nélkül is ki kell bírniuk bizonyos betegségeket. Emiatt sokan már csak előrehaladott stádiumú betegséggel keresik fel az orvost, amikor a kezelési lehetőségek leszűkültek, a gyógyulás ideje pedig kitolódik.

A férfiak nehezen beszélnek a nemi életüket érintő betegségeiről, holott ez a párkapcsolatra is kihat, urológia proktológia aranyér prosztatabajok férfiak betegség
A férfiak nehezen beszélnek a nemi életüket érintő betegségeiről, holott ez a párkapcsolatra is kihat

Nehéz úgy beszélgetni egy problémáról, hogyha nem ismerjük, vagy nem találjuk a megfelelő szavakat. A férfigondok esetén általános a szemlesütött zavartság, illetve hogy a betegek mernek olyan szavakat használni, mint a pénisz, vagy a végbél. Helyette a legtöbben csak körülírják a panaszokat, olyan kifejezésekkel élve, mint az "ott lent, tudja", és a "tudja, hol" - mondta el Kántor Nedda szakpszichológus. A szexualitást érintő betegségek általános társadalmi stigmatizációja nem oldható fel, míg nem kezdünk el beszélni a problémákról. Ez a párbeszéd pedig csak akkor valósulhat meg, ha ki merjük mondani a megfelelő szavakat - vélekedett a szakpszichológus.

A felmérés szerint a hererákról és a prosztatarákról tízből négy férfi szégyell beszélni, de még ennél is kellemetlenebbnek érzik a nemi betegségeket, például a nemi szervi szemölcsöt, vagy a gombás fertőzéseket. A fitymaszűkületről a szexuálisan legaktívabb, 18-29 éves korosztály beszél a legkevesebbet: közülük az érintett férfiak kétharmada titkolja problémáját.

Párjuktól kérnek tanácsot az urak

A népbetegségnek számító aranyérbetegség szintén tabu a férfiaknál: bár a válaszadók felének volt már aranyeressége, csak tizedük ment el proktológiai vizsgálatra, 12 százalékuk pedig más orvost keresett fel a panaszaival. A végbéltáji gondokról ráadásul kimondottan nem szeretnek beszélni az emberek: a megkérdezettek ötöde trágárnak vagy gyerekesnek érzi a panaszokat leíró szavakat, és szégyelli a tüneteket.

Kétharmaduk bízik benne, hogy a betegség magától is elmúlik, tízből hárman pedig házi praktikákkal próbálják kezelni a végbéltáji tüneteket. Dr. Csatár Éva proktológus hangsúlyozta:aranyérgyanúja esetén nem azért fontos orvoshoz fordulni, mert az aranyér olyan veszélyes lenne (hiszen szinte minden formája ambulánsan, műtéti beavatkozás nélkül kezelhető), hanem azért, hogy a szakember kizárhassa a súlyosabb betegségeket, és a megfelelő diagnózist felállíthassa.

A legtöbb férfi szabályosan retteg

Persze ha a betegek meg sem említik a panaszokat, nehezen várható el, hogy orvoshoz forduljanak velük. A felmérés szerint a férfiak többsége a párjától kér elsődlegesen tanácsot, ha valamilyen szokatlan tünetet észlel odalent, szakorvost viszont csak az érintettek ötöde keres fel. Prof. Dr. Rurik Imre urológus hangsúlyozta: a nemek közötti különbség egyik alapja, hogy a nők számára már szinte természetesek a nőgyógyászati vizsgálatok, a férfiaknál azonban az intim zónák orvosi vizsgálata szégyenérzetet kelt.

"A legtöbb férfi szabályosan retteg az urológiai vagy proktológiai vizsgálatoktól, pedig egy egyszerű szűrés, vagy időben felismert tünet életet menthet. A szakorvosokat az életvitelhez jobban illeszkedő terápiás módszerek miatt is érdemes felkeresni, ma már számos betegség, például az aranyeresség tünetei is enyhíthetőek tablettával, ami a megkérdezett férfiak csaknem kétharmadának könnyebbséget jelentene a betegség kezelésében" - hangsúlyozta Dr. Bánfalvi Péter proktológus.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)