A jéghideg fürdőzés jót tesz a férfiaknak

Egy új norvég kutatás szerint a jéghideg vízben való fürdőzés jobban védi a férfiak egészségét, mint a nőkét.

Az Észak-Norvégiai Egyetemi Kórház kutatói 104 tanulmány szisztematikus elemzése után meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a hideg vízben történő úszás és az arra épülő terápiák jelentős fizikai és mentális egészségügyi előnyökkel járnak. A kutatás érdekessége, hogy az eredmények szerint a férfiak számára előnyösebb a hideg vízben való megmártózás, mint a nőknek. Utóbbi okát a nemenként különböző anyagcserében és hőháztartásban látják a kutatók – olvasható az International Journal of Circumpolar Health című folyóiratban közzétett lektorált tanulmányban.

A kutatók azt találták, hogy a jéghideg vízben való megmártózás csökkenti a férfiak "rossz" testzsírját és fokozza a "jó" zsír kialakulását, amely segít a kalóriaégetésben, valamint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség elleni küzdelemben.James Mercer, a kutatás vezetője szerint az évek során számos kisebb tanulmány utalt a hideg vízben való merülés előnyeire. A mostani összefoglalás azonban az egyik legátfogóbb kutatás a hideg vizes úszás, fürdés, zuhanyozás és a test alacsony hőmérsékletén alapuló terápiák előnyeiről.

A kutatás a többi között megállapította, hogy a hideg vízben úszók gyakran jelentős javulást tapasztalnak az általános szív- és érrendszeri egészség terén. Ennek élettani alapja az, hogy a hideg vízbe merülés "sokkhatást" vált ki, amely megterheli a szív- és érrendszert és megemeli a pulzusszámot, ami éppen a nagy intenzitású, szívbarát testmozgás egyik fő célja. Emellett a jégfürdő és más hidroterápiák csökkenthetik a koleszterinszintet, erősíthetik az immunrendszert, segíthetnek az autoimmun gyulladások kezelésében, enyhíthetik a fájdalmat és gyorsíthatják a sportsérülésekből való felépülést.

hideg víz, férfiak
A jéghideg fürdőzés jót tesz a férfiaknak. Fotó: Getty Images

A hideg vízben való úszás növeli a szervezet úgynevezett "barna zsírszövet" (BAT) raktárait, amely a "jó" testzsír egy fajtája, és az alacsony hőmérséklet aktiválja. A BAT kalóriát éget a testhő fenntartása érdekében, ami fogyáshoz vezethet, ellentétben a "rossz" fehér zsírral, amely energiát raktároz és növeli az elhízás kockázatát. Továbbá a hideg víznek vagy levegőnek való kitettség fokozza a BAT adiponektintermelését, egy olyan fehérjéét, amely segít az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és más betegségek ellen. Mercer hozzátette: a hideg vizes úszók jellemzően "örömteli" érzésről számolnak be a vízben. Igaz, ugyanerről számolnak be a 22 Celsius-fokos uszodai vízben is.

Ezért fáznak jobban a nők

Mint arról korábban írtunk, a nők nyugalmi anyagcseréje lassabb, emiatt fázósabbak is, mint a férfiak. A férfiak gyorsabb anyagcseréje miatt a testük melegebb, ezért alacsonyabb hőmérsékletű szobában (vagy vízben) érzik jól magukat, mint a nők. Testfelépítésük is más, ami a hőháztartásra is hatással van. A nők szervezetében átlagosan magasabb a zsírszövet aránya, a férfiak pedig izmosabbak. Mivel a zsír jól tartja a meleget, az izom pedig gyorsan leadja, a nők a hővesztést drasztikusabban élhetik meg.

Továbbá a hormonok is részt vesznek a belső hőmérséklet szabályozásában: a menstruációs ciklus, a terhesség és a fogamzásgátló tabletták egyaránt hatnak a test melegére. Emellett a nők keze és lába nehezebben melegszik fel, mint a férfiaké, az ereik ugyanis nagyobb mértékben húzódnak össze. A nők kéz- és lábfejének hőmérséklete is körülbelül 1,6 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Ezért érzik azt, hogy hiába bújnak be a takaró alá, a végtagjaik még mindig fáznak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: