Lázgörbe: ezek a láz optimális fázisai

Mik a láz optimális fázisai? Mit nevezünk egyáltalán láznak? Mi válthatja ki? Miért fontos a láz csillapítása? Itt megtalálod a válaszokat!

A 37 és 38 fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek, a 38-39 fok közöttit mérsékelt láznak, a 39-40 fok közöttit magas láznak, a 40 fok felettit pedig extra magas láznak nevezzük. A láz oka általában gyulladás, melyet többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés vált ki. A leggyakoribb lázzal, fejfájással, izom- és ízületi fájdalommal járó megbetegedés a megfázás. Lázat természetesen egyéb fertőző betegségek is okozhatnak.

Ugyancsak lázat vált ki, ha nagyon magas a külső hőmérséklet és a szervezet nem tudja leadni a működése közben keletkezett hőt.

A LÁZ OKA ÁLTALÁBAN GYULLADÁS. FOTÓ: GETTY IMAGES
A LÁZ OKA ÁLTALÁBAN GYULLADÁS. FOTÓ: GETTY IMAGES

A lázas állapot nagyon rossz közérzettel, magas pulzusszámmal, a hőérzet megváltozásával jár. Terheli a keringést, fokozottan igénybe veszi a szívet, jelentősen növeli az oxigénigényt, központi idegrendszeri izgalmat okozhat (ködös tudatállapot, akár lázgörcs, delírium formájában) ezért csillapítása nagyon fontos feladat.

A fájdalom olyan kellemetlen testi tünet, amely a közérzetet jelentősen rontja, feladataink ellátását nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi. Mi a leghatékonyabb megoldás? Mondjuk!

A láz optimális fázisai

Optimálisan zajló lázmenetnek lehet nevezni minden olyan lázgörbét, amit a szakmában korábban "típusos lázmenet"-nek neveztek, azaz azokat a lázmeneteket, melyek nem szövődményesek, a kiváltó októl függően típusos lefolyásúak. Mintázatukból következtetni lehet bizonyos kiváltó okokra: betegségre, fertőzésre. Ilyen pl. a háromnapos láz vagy a skarlát a maga öt napig tartó magas lázával. 

Kezdeti, felszálló szakasz

A megemelkedett alapértelmezett hőmérséklethez képest alacsonyabb a hőmérsékletünk, ezért fázunk. A bőrben lévő erek összehúzódnak, a bőr libabőrös lesz, hogy csökkenjen a hőveszteség. Mivel fázunk, melegebbre vágyunk (betakarózunk, rétegesen öltözünk). Ezt követően beindulnak a hőtermelő folyamatok: mivel az izommunka sok hőt termel, vacogunk, remegni kezdünk.

Állandó vagy tetőzés szakasz

Ekkor ismét egyensúlyba kerül a hőleadás és a hőtermelés, de most már a magasabb alapértelmezett hőmérsékleten. A láz tetőzik: a hőtermelés és a hőleadás egyenlővé válik. A hidegrázás megszűnik. A bőr hőmérséklete megemelkedik, a sugárzásos (radiációs) hőleadás megnövekszik. A beteg bőre, végtagjai kimelegszenek.

Oldódási vagy csökkenés szakasz

Ilyenkor az eredeti alapértelmezett hőmérséklethez képest sokkal melegebb a testünk, szervezetünk egyből bekapcsolja a hűtőfolyamatokat. Ebben a szakaszban a hőleadás nagyobb, mint a hőtermelés. A bőr erei kitágulnak, és elindul a verejtékezés, majd a testhőmérséklet visszaáll az eredeti alapértelmezett hőmérsékletre.

Normalizálódás szakasza

A fűtőközpont működése újra fokozódik. A hőleadás visszacsökken. Így újra kialakul a normál hőmérsékletű egyensúly.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra