Ízületi fájdalommal így lehet mozogni

Az ízületi fájdalom gyakoribb egészségügyi probléma, mint azt sokan gondolnák. Fontos tisztában lenni azzal, hogy krónikus fájdalom esetén mindig orvosi segítséget kell kérni a fájdalom eredetének kiderítéséhez, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő kezelést kapjuk.

Mutatunk öt fontos információt, amit az ízületi fájdalmakkal küzdőknek érdemes tudniuk. Az alábbi tippekkel ugyanis javíthatnak az állapotukon.

A kalcium és a D-vitamin enyíthet a fájdalmon

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a D-vitamin képes enyhíteni az ízületi fájdalmakat, a D-vitamin hiányának hatására pedig felerősödnek ezek a fájdalmak. Nagyon fontos, hogy a D-vitamint kalcium kíséretében érdemes bevenni, ez ugyanis segíti a vitamin felszívódását. Bár teljesen meggyógyulni nem fogunk ennyitől, azonban sokat segíthet a gyulladás csökkentésében, ráadásul a csontjainkat is erősen tartja.

ízületek, ízületi fájdalmak, artritisz, ízületi gyulladás
ízületek, ízületi fájdalmak, artritisz, ízületi gyulladás

Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást

Az orvosunkkal érdemes arról is egyeztetni, hogyan táplálkozzunk krónikus ízületi gyulladás esetén. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyek jótékony hatásúak lehetnek, például a zsíros halak, a zöldségek és a gyümölcsök, az italok közül pedig a csipkebogyóból készült tea. A bennük található értékes anyagok és antioxidánsok védik a sejteket a károsodástól és csökkentik a gyulladást.

A fizikai aktivitás javíthat az állapotunkon

Ízületi fájdalmak: milyen gyógyszert szedjek? A válaszért kattintson ide!

Ha valakinek fáj a térde, az természetesen nem mozoghat vagy ugrálhat úgy, mint egy egészséges ember. Ez azonban nem jelenti azt, hogy innentől mindeféle fizikai aktivitást kerülni kell. Már a hosszú, középtempójú séták is nagyon sokat segíthetnek abban, hogy formában maradjunk. Emellett a tendszeres gyógytornát is érdemes bevezetni. Léteznek olyan speciális gyakorlatok is, amelyek nem rónak extra terhelést az ízületeinkre. A lényeg, hogy mindenképpen orvossal, gyógytornásszal egyeztessünk arról, hogy az állapotunkhoz mérten milyen és mennyi mozgás a leginkább megfelelő. Így könnyebben megakadályozhatjuk a szervezet túlterhelődését is, amely rontana a tüneteken.

Óvatosan a hőhatásokkal!

Nagyon fontos mielőbb kideríteni, hogy milyen típusú ízületi fájdalomban szenvedünk. Ennek egyik oka, hogy az egyes hőhatások különféleképpen hatnak rájuk. Van, amelyiknél a forró fürdő, a gőz és a szauna kifejezetten ellenjavallott, de olyan is, amelyik a hideg és a jegelés hatására súlyosbodhatnak a panaszok.

Nem minden ízületi fájdalom oka arthritisz

Néha kifejezetten nehéz diagnosztizálni egy ízületi fájdalmaktól szenvedő embert, mivel sok betegség tünetei nagymértékben megegyeznek. Csak a reumatológus szakember tudja megkülönböztetni az arthritiszt az egyéb ízületi betegségektől. Lehet szó reumatoid arthritiszről, ízületi gyulladásról, nyáktömlő-gyulladásról, fibromyalgiáról, csontritkulásról, fertőzésről, de akár valamilyen sérülés okozta fájdalomról is, és mindegyik másfajta kezelést igényel.

Forrás: brightside.me

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció