Ízületi fájdalom: tényleg az idősek betegsége?

A tévhitekkel ellentétben nem csak az időseknek lehetnek gondjaik az ízületeikkel. Miért alakulhatnak ki fiatalabb életkorban ilyen mozgásszervi betegségek, és hogyan kezelhetőek?

Testünk mozgatása kivitelezhetetlen lenne az ízületek megfelelő működése nélkül. Feladaltuk, hogy mozgékony összeköttetést biztosítsanak csontjaink között, és lehetővé tegyék azok súrlódásmentes mozgatását. Az ízületi betegségek ezért nem csak fájdalmat okoznak, de a mozgás beszűküléséhez vezetnek, ami egy sor komoly szövődménnyel járhat. A kor előrehaladtával a sajgó ízületek egyre gyakrabban okozhatnak problémát, téves azonban az a felvetés, hogy ezek a tünetek csak az időseket sújtják.

Míg az idősebbeknél többnyire ízületek kopása, ízületi gyulladás és reuma váltja ki a panaszt, a fiatalabb korban jelentkező fájdalmak mögött más okok is húzódnak. Alább összegyűjtöttük azoknak az ízületi betegségeknek a listáját, amely életkortól függetlenül bárkinél gondot okozhatnak.

A hat hónapnál tovább tartófájdalomesetében krónikus fájdalomról beszélhetünk, amely egy ördögi kör kezdő elemeként beindíthat egy egyre romló folyamatot.

Sportsérülés

Ha nem melegítettünk be megfelelően edzés előtt, esetleg túlerőltettük magunkat, vagy tettünk egy rossz mozdulatot, komoly fájdalmak jelentkezhetnek. A ficamok, izomrándulások és -szakadások mellett ízületi gyulladások is jelentkezhetnek, amelyek az érintett rész mozgástartományának leszűkülésével és jelentős fájdalommal járnak.

Az ízületi fájdalmak bármilyen életkorban kialakulhatnak. Fotó: Getty Images
Az ízületi fájdalmak bármilyen életkorban kialakulhatnak. Fotó: Getty Images

Ízületi porckopás (artrózis)

Az artrózisban szenvedő betegeknél az ízületeket védelmező porc elvékonyodik, majd lassan felszívódik. Ez a leggyakoribb ízületi probléma világszerte, és bár valóban nagyobb arányban érinti az idősebbeket, szinte bármelyik életkorban kialakulhat. Fiatalabb korban gyakran azok szenvednek tőle, akik intenzív versenysportot űznek, de bizonyos embereknél a genetikai hajlam is növeli a kialakulás veszélyét. A túlzott megerőltetés miatt a sportolóknál leggyakrabban a térdízületek kopása jelenthet gondot. Szintén gyakran fordulnak orvoshoz ízületi panaszokkal túlsúlyos emberek, akiknél a nagy terhelés miatt már fiatalabb korban is jelentkezik a fájdalom.

Autoimmun ízületi gyulladás

Azautoimmun betegségekjellegzetessége, hogy a szervezet saját maga ellen fordul, ami testszerte gyulladást és komoly fájdalmakat eredményezhet. A probléma akár gyermekkorban is jelentkezhet, rendszerint fájdalommal és ízületi merevséggel jár, illetve az érintett területen is duzzanat jelentkezik. A kezelés ez esetben egy hosszabb és összetettebb folyamat, amely a gyulladáscsökkentők és hagyományos készítmények mellett egyre nagyobb szerep jut a biológiai terápiáknak is.

Időjárási tényezők

Az időjárás változásai szintén kiválthatnak bizonyos ízületi panaszokat, a nedves, hideg levegőben rendszerint felerősödnek a kellemetlen tünetek is. Ez szintén minden korosztályban gondot okozhat azoknál, akik valamilyen ízületi betegségben szenvednek.

A patikák polcain több olyan vény nélkül kapható készítményt is találunk, amely egyszerre csökkenti a fájdalmat és a gyulladások mértékét is, így gyors segítséget jelenthet a betegeknek. Ezek a nem-szteroid gyulladásgátlók többféle ízületi betegség esetén is jól alkalmazhatóak. Persze hatékony kezelést csakis pontos diagnózisra építve lehet megvalósítani, ezért mindenképp javasolt egyeztetni az orvosunkkal is a tünetekről!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső