Hogyan csillapítsuk az égési fájdalmat?

Az égési sérülések nagyon fájdalmasak, és hosszú hetekig, hónapokig gyógyulnak. A fájdalom enyhítésére több lehetőség adódik, akár otthoni, akár kórházi körülmények között.

Enyhe sérülésről első- vagy részleges mélységű másodfokú égés esetén beszélhetünk, ilyenkor általában elég az otthoni kezelés. Azonban teljes mélységű másodfokú, illetve harmad- vagy negyedfokú égési sérüléseknél kórházi ellátás szüksége.

Enyhe sérülés – otthoni fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapítás lehet helyi jellegű, ilyenkor különböző hatóanyagokat tartalmazó krémek és spray-k állnak rendelkezésünkre. Emellé kiegészítő kezelésként alkalmazhatóak vény nélkül kapható gyógyszerek is.

Vény nélküli gyógyszer kiválasztásakor mindenképpen kérjük gyógyszerész vagy orvos segítségét, hiszen ilyen esetekben kortól, tünettől és egyéb szedett gyógyszerektől függ a megfelelő gyógyszer megtalálása. Égési sérülésre általában egyszerű fájdalomcsillapítókat, tehát ibuprofent és acetaminofent ajánlanak. Mivel az égési sérülések a gyógyulása folyamat során gyakran viszketnek, ennek enyhítésére lehet antihisztaminokat alkalmazni. (Azonban egyes felmérések szerint ez csak 20 százalékban hatásos. Ez esetben a gabamentin hozhat javulást.)

Tuti tipp égési sérülésre: a liszt a legjobb megoldás?

A vény nélkül kapható szerek adagolása is nagyon fontos, ezzel kapcsolatban is mindig kérjük ki az orvos tanácsát. Ibuprofen esetében például általában 400-600 mg-ot lehet bevenni egyszerre, a napi 1800 mg-ot nem érdemes túllépni. Gyermekek esetében ez módosul, a kiskorúak adagolására általában kitér a betegtájékoztató, de erre is érdemes rákérdezni. Készüljünk fel az esetleges mellékhatásokra is, az ibuprofen például gyakran okoz gyomorirritációt.

A könnyű égési sérüléseket otthon is elláthatjuk

Súlyos sérülés – kórházi kezelés

Kórházba kerülés után a sokk elkerülése érdekében nagyon fontos az intravénás folyadékpótlás, gyermekeknél a testfelszín 10-20 százalékát, felnőtteknél a testfelszín 15 százalékát meghaladó égések esetén. Egyes esetekben további kezelés , például glükóz beadási is szükséges.

A súlyos égési sérülések általában műtéttel végződnek, hiszen ilyenkor kimetszés vagy bőrátültetés szükséges. A nagyobb kiterjedésű (a testfelszín 60 százalékát meghaladó) sérülések miatti műtétek előtt intravénásan adott antibiotikumok ajánlottak. (Ez a kezelés egyébként elég vitatott: egyes vélemények szerint az antibiotikum-ellenállás és a gombás fertőzések veszélye miatt nem ajánlott, mások szerint viszont az antibiotikum javítja a túlélési arányokat. Súlyos sérülések után egyes esetekben fokozódhat az alapanyagcsere, így fokozott folyadékbevitel, fehérje- és vitaminpótlás szükséges, illetve amilyen gyorsan csak lehet, meg kell kezdeni egy speciális diétát is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)