Bajt jelez, ha üléskor fáj a feneke

Az isiásszal járó kellemetlen zsibbadás és fájdalom sokaknak ismerős lehet, a mozgásszegény életmód ugyanis nagyban hozzájárul az ülőidegzsába kialakulásához. A problémát nem érdemes elhanyagolni, mert könnyen súlyosbodhat, és akár piriformis szindróma kialakulásához is vezethet.

A piriformis szindróma a fenék, a csípő és a comb fájdalmával jelentkezik, és gyakran az isiász következményeként lép fel. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa a tünetekről, az okokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

isiász piriformis szindróma ülés fenék fájdalom
A fenékfájást mindig komolyan kell venni! Fotó: Getty Images

Üléskor erősödő fartáji fájdalom

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász áll afájdalommögött. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek összefoglaló neve. Nem véletlenül nevezik a modern ember betegségének, ugyanis leggyakrabban az ülő életforma vezet az isiász, vagyis az ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába kialakulásához. Az isiász talaján pedig kialakulhat a piriformis szindróma nevű betegség. Ez azt jelenti, hogy az ischiadicus ideg lefutása pályáján a piriformis izom alatti résben valamilyen okból nyomás alá kerül, és az idegpálya mentén fájdalom, zsibbadás alakulhat ki, valamint az ideg által beidegzett izmok gyengesége. A panaszok rendszerint a fartájékon jelentkeznek, de akár a comb hátsó részébe is lesugározhatnak. Kellemetlen nyomó fájdalomként érezzük, és jellemzője, hogy huzamosabb ideig ülve erősödik, vagy épp üléskor jelentkezik, például egy hosszabb autóút vagy íróasztali munka után.

Hirtelen is kialakulhat

A krónikus fájdalom is kezelhető.

Bár jellemzően a sok ülés és mozgáshiány vezethet a piriformis szindrómához, előfordulhat, hogy egy sérülést követően jelentkeznek tünetek. Egy-egy esés, baleset éppúgy okozhat ilyen panaszt, mint a túlzott igénybevétel (akár rosszul végzett vagy túl hirtelen elkezdett edzés, túlnyújtás), de az izomfeszülés és a túlsúly is rizikófaktorok. "A piriformis szindróma sokszor már a jellegzetes tünetek alapján is diagnosztizálható, de a kivizsgálás során természetesen azt is fel kell mérni, mennyire mozgékony a csípő, milyen mozgásokra képes, illetve nem képes. Szükség lehet MRI vizsgálatra, esetleg ideggyógyász-konzíliumra is" - ismerteti Arnold doktor.

Mozgás és orvosi eljárások segíthetnek

Ha kiderül, hogy valóban piriformis szindrómáról van szó, a fizikális terápia, a gyógymasszázs enyhíti a nyomást az idegeken, gyors segítséget adhat. Ezen kívül fontos megerősíteni a csípő izmait és egyben a rugalmasságukat is fokozni. Ehhez szakszerű és biztonságos iránymutatást adhat a gyógytornász és a mozgásterapeuta. Mielőtt azonban belevágnánk bármiféle mozgásprogramba, mindenképpen fontos a diagnózis felállítása. "A fenékben jelentkező fájdalmat komolyan kell venni, hiszen a gyakori okokon túl számos egyéb forrása is lehet, a pilonidális cisztától a csípő-keresztcsont ízületi gyulladásig, a végbél megbetegedéséig. Éppen ezért akár gyengeséget érzünk a lábunkban, akár gyulladásra utaló tüneteket tapasztalunk, akár bizonyos mozdulatok váltják ki a fájdalmat, mindenképpen ki kell vizsgáltatni azt" - hangsúlyozza a szakorvos. "Ha megvan az ok, meglesz a kezelés is, legyen az gyorsan ható helyi gyulladáscsökkentő injekció, a természetes folyamatokat kihasználó lökéshullám-terápia, orvosi kollagén injekciókúra, az orvosi lézerkezelés vagy akár orvosi akupunktúra." A cél nem csak a fájdalomcsillapítás, de egyben az ok megszüntetése is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: