A mellkasi fájdalom erre utalhat

A mellkasi fájdalom nagyon gyakori panasz, és mivel a mellkas számos szervet foglal magában, a fájdalom forrása is sokféle lehet.

Szerencsére nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de a fájdalmat semmiképpen nem szabad elhanyagolni, ugyanis akár az életünk is múlhat azon, időben kapunk-e megfelelő orvosi ellátást.

A mellkasi fájdalom eredetének kiderítése gyakran alig néhány perces művelet, más esetekben viszont hosszadalmas és bonyolult folyamat, melynél nemcsak képalkotó vizsgálatokra, de vérvizsgálatra, sőt biopsziára is szükség lehet.

Mivel a mellkasban számos szerv helyezkedik el, így afájdalomforrása ezek bármelyikéhez köthető. Így a fájdalom eredhet a mellkas bőréből, izmaiból, a bordákból vagy a szegycsontból, de a gerincből, a hátizmokból és az idegekből is; a légcsőből, a tüdőből, a mellhártyából; a szívből és a szívburokból, valamint az oda vezető nagyerekből; a nyelőcsőből, a rekeszizomból. Emellett előfordulhat, hogy bár a mellkasban érezzük a fájdalmat, valójában az máshonnan ered, például a hasüregben elhelyezkedő szervekből, így a gyomorból, a hasnyálmirigyből vagy az epehólyagból.

A mellkasi fájdalom oka tehát nagyon sokféle betegség, probléma lehet. Ezek mindegyike másféle kezelést, terápiát igényel, és bár lehet, hogy a mellkasi fájdalom csak múló kellemetlenség, előfordulhat az is, hogy nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség tüneteként jelentkezik. Ezért mindenképpen fontos, hogy a mellkasi fájdalommal időben keressük fel az orvosunkat!

A mellkasi fájdalom hátterében többféle betegség is állhat

A mellkasi fájdalom hátterében többféle betegség is állhat A fájdalom intenzitása, helye, jellege is sok mindent elárulhat a betegségről. A fájdalom lehet éles, tompa, szúró, nyilalló jellegű, koncentrálódhat egy vagy több kisebb területre, de érintheti a mellkas egészét is. Gyakran a lélegzetvételkor jelentkezik a legintenzívebben a fájdalom, más esetekben pedig bizonyos testhelyzetek váltják ki azt.

Lássuk, milyen betegségek és problémák állhatnak a mellkasi fájdalom hátterében! Bordatörés, bordarepedés vagy zúzódás; a szegycsont ízületeit és porcait érintő gyulladás; a mellhártya vírusos, bakteriális fertőzésre, autoimmun betegségre vagy egyéb krónikus betegségre visszavezethető gyulladása. Szintén mellkasi fájdalmat okozhat a légmell, vagyis amikor a mellhártya két rétege közé folyadék vagy vér kerül. A fájdalom oka lehet tüdőgyulladás, tüdőembólia is.

A szívinfarktusra több apró jel is utalhat, de mik ezek és hogyan vegyük észre őket?

Mellkasi fájdalom az egyik tünete a szívelégtelenségnek, szívinfarktusnak, a szívburok-gyulladásnak, vagy az aorta falának a megrepedésének. A gyomorégés és a refluxbetegség is nagyon gyakran okozhat mellkasi fájdalmat, mint ahogy a nyelőcső gyulladása, különböző betegségei is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)