Rémisztő szépítők?

Némely ártalmatlan hitt szépítő festék okozhat viszketést, kivörösödést sőt, duzzadást is a bőrfelületen. Ezek a festék mellékhatásai, a hatékony kezelés érdekében pedig célszerű különbséget tenni az allergizáló és az irritáló hatásúak között.

Egyre elterjedtebbek az úgynevezett hypoallergén, irritációt nem okozó, kímélő dekorkozmetikai termékek, arckrémek. Vajon ezek a feliratok egyszerű reklámfogásnak számítanak, vagy ezek a termékek tényleg veszélyesek? Ha igen, miért? Az ok meglehetősen egyszerű: előfordul, hogy ártalmatlannak hitt festékek bőrbetegséget, gyulladást idéznek elő vagy allergiát váltanak ki.

Allergia vagy irritáció?

A festékek mellékhatásai közül meg kell különböztetni az allergizáló és az irritáló hatást. Az allergiás tünetek: erős viszketés, kivörösödés, duzzadás, mely a túlérzékenység mértéke szerint szóródhat, azaz más testrészeken szintén megjelenhet. Társulhat hozzá ajak-, illetve szemhéjduzzadás, könnyezés, orrfolyás, olykor torokszorítás és fulladásérzés is. Az allergiás tünetek többnyire a festék használatát követő 48-72 órában jelentkeznek. Az allergizáló anyagot tartalmazó festék a bőrhöz érve néha csalánkiütést is kiválthat. Ilyenkor a tünetek jelentkezése a bőrrel történt érintkezés 20. percétől várható.

Az irritatív bőrgyulladás kialakulása a festék felhasználása után azonnal bekövetkezik, és csupán arra a helyre korlátozódik, ahol az anyaggal érintkezésbe került. Nem viszket, inkább égő fájdalommal jár. Az irritatív bőrgyulladás kialakulása nem allergiás alapon történik. A víz, az alkáliák, a túl agresszív tisztítószerek, az alkohol kiszárítják, irritálják a bőrt. A szaruréteg kiszárad, a hámréteg berepedezik, a repedéseken áthatoló anyagok a bőrt begyullasztják.

Melyek a leggyakoribb allergizáló festékanyagok?

A legtöbb panaszt a PPD (parapheniléndiamin) okozza. Túlérzékenyítő hatása csaknem 100 éve ismert. Igen erős bőrgyulladást, sőt bevérzéseket is kiválthat. Egyes sötét színű szempillafestékek, szemhéjtusok, szemceruzák és hajfestékek tartalmazzák.

Szintén gyakori a kobaltérzékenység, amit a kék és zöld szemfestékek tartalmazhatnak.

A brillantvörös - az arcpirosítók és rúzsok festékanyaga - számos készítményben megtalálható allergizáló szer.

Fontos megemlíteni a különböző konzerválószerek okozta túlérzékenységet is. A tartósítószerek többsége a parabenekhez tartozik. Azokon a termékeken, ahol a csomagoláson feltüntetik az összetevőket, ez többnyire etil-, metil-, butil-, vagy prophil-paraben néven szerepel.

Alkalmazhatnak konzerválószerként higanyt is, bár ez inkább fehérítő hatása miatt kedvelt.

A túlérzékenység oka lehet a kolofónium is, melyet elsősorban szemhéjfestékek ragasztóanyagaként használ a kozmetikai vegyipar, de néhány arcfesték is tartalmazhatja.

Hogyan lehet megállapítani, hogy allergiás-e valaki?

A bizonyítás csak a beteg tesztelésével, azaz provokációjával oldható meg. A vizsgálat során a kérdéses allergént a már tünetmentes beteg hátbőrére helyezik fel, majd 48 órán keresztül ott hagyják. A bőrreakció értékelése 48 és 72 óra múlva történik, azaz a teljes vizsgálat 3 nap alatt zajlik le.

Mire kell az allergiásoknak figyelni?

  1. Kerülni kell minden olyan készítményt, melynek a csomagolásán nincsenek feltüntetve az összetevők.
  2. Egy termék megvásárlása előtt kis ingyenes mintával, az alkar bőrén ki kell próbálni a készítményt.
  3. Ajánlatos már a szer megvétele előtt a bőrgyógyász véleményének megkérdezése.
  4. Az allergia elkerülésének ugyanis egyetlen módja, ha az allergizáló anyagot következetesen elkerüljük.

Hogyan kerülhetjük el az irritatív mellékhatást?

  1. Kerülnünk kell az irritatív anyagok alkalmazását, mint pl. az alkoholt, a túl agresszív tisztítószereket (lúgos szappanok, samponok), a dauervizet.
  2. Gyulladt, sérült bőrre semmi esetre se alkalmazzunk - még "kendőzésként" sem - kozmetikai készítményeket.
  3. Az olyan emberek, akiknek a bőre pl. zsíros, korpádzó hámlásra hajlamos, esetleg értágulatokkal beszőtt vagy könnyen begyullad, ne használjanak kozmetikumot!

Mit jelent a "hypoallergén" megjelölés a kozmetikumokon?

Ezeket a termékeket allergiás bőrön, klinikai körülmények között tesztelték.

Vigyázat! Százszázalékos biztonságot a hypoallergén jelölés sem képes biztosítani. Előfordul ugyanis, hogy ezek a szerek nem teljesen mentesek az allergiát kiváltó anyagoktól, másrészt akármelyik anyag akármikor allergénné válhat.

Mit jelent a "bőrgyógyászatilag ellenőrzött" jelölés a kozmetikumokon?

Azt, hogy ezeket a készítményeket "csak" egészséges bőrű embereken próbálták ki.

Végezetül fogadjunk el még egy tanácsot: használjuk körültekintően a szépítőszereket, hiszen egy rosszul megválasztott szertől olyan tünetek jelentkezhetnek, amelyek átmenetileg "csúnyává" is tehetnek bennünket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció