Mitől "bio" vagy "natúr" egy kozmetikum?

A konzerválószerek és illatanyagok világában egyre gyakrabban keressük azt, ami természetközeli, és nem mesterséges vegyszerekből készül. Mielőtt ilyen kozmetikumot vásárolunk, érdemes megfontolnunk az alábbiakat.

Vajon már az is elég, ha a testápoló csomagolásán azt olvashatjuk, hogy "bio"? Esetleg elégedjünk meg azzal, ha a sampon címkéjén kiszúrunk egy természetes összetevőt? Ha tudatosan akarunk jót választani, ennél tovább kell vizsgálódnunk.

Csak a címkét figyelje!

Mielőtt bármit is a kosárba tennénk, egy dolgot kell megfigyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy átverjenek: a címke ugyanis árulkodik, így mindenekelőtt az összetevőket kell górcső alá vennünk. Mivel a natúrkozmetikumok esetében az alapszabály az, hogy a termékbe csak olyan összetevő kerülhet, ami természetes eredetű, és az előállítás során nem avatkoztak be jelentősen az eredeti állapotába, érdemes tisztázni az ilyen típusú készítmények fogalmát.

A natúrkozmetikumoknak három "fokozata" létezik:

  • a natúrkozmetikumok;
  • a bioösszetevőket is tartalmazó natúrkozmetikumok;
  • illetve a tisztán biokozmetikumok.

Nem natúrkozmetikum az a sampon, krém vagy bármilyen más kozmetikai termék, amely a kőolajszármazékok vagy a szintetikus anyagok mellett "némi" természetes anyagot is tartalmaz. Ha egy natúrkozmetikum bioösszetevőkkel készül, akkor csillagozással kell feltüntetni, hogy melyik származik ökológiai gazdálkodásból.

Tipp: Nézzen szét talál (babaszappan, sampon, tusfürdő, testápoló stb.).

A másik a "bio" fogalomkör. Biokozmetikum az a natúrkozmetikum, amelyben túlnyomórészt ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ha valami bio, akkor az azt jelenti, hogy olyan organikus összetevőkből készült, melyek előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és esetükben a génmanipuláció is kizárt. Természetesen egy biokozmetikumnál az állati kísérletek sem jöhetnek szóba a gyártási folyamatban, ahogy az sem, hogy az összetevők között találjunk akár csak egy szintetikus illatosító- vagy színező- és tartósító anyagot.

Jó tudni! Egységes európai szabályozás csak a bioalapanyagokra létezik, emellett pedig etalonnak számítanak a BDIH (Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen, Német Ipari és Kereskedelmi Vállalkozások Szövetsége) natúrkozmetikumokra vonatkozó előírásai is. Hazánkban a Biokontroll Hungária az EU-ban bevezetett feltételrendszereket és a legszigorúbb feltételeket támasztó Soil Association sztenderdjeit figyelembe véve alakította ki előírásait. Keressünk olyan termékeket, melyet bevizsgált a BDIH, esetleg látjuk rajta a NaTrue vagy más minősítő szervezet logóját (Ecocert, Cosmebio, ICEA, Ecogarantie, Soil Association). Az olyan kozmetikumokat részesítsük előnyben, ahol magyarul is feltüntették a flakonon az összetevőket!

Miért jó, ha természetes?

A gondosan megválogatott alapanyagokból készült krémek és egyéb kozmetikai termékek használata többnyire kevesebb irritációval jár, esetükben ritkábban fordul elő szárazság, viszketés, allergiás reakció, hámlás vagy gyulladás. Különösen jól járnak az ilyen típusú készítményekkel a vékony vagy világos bőrűek, illetve azok, akiknek a külső hatásokra is érzékenyebb a bőrük. Természetesen ezekre a termékekre is igaz az, hogy összetevőikkel szemben tapasztalhatunk allergiás reakciót, ezért először kis bőrfelületen tanácsos kipróbálni őket!

Szavatosság

A natúrkozmetikumok nagy előnye mesterséges összetételű társaikkal szemben, hogy bőrrokon alapanyagok felhasználásával készülnek, melyek hatóanyagait a bőr könnyebben tudja hasznosítani. Ezek a hozzávalók (gyógynövények, gyümölcsök, méhviasz, gyógyvizek stb.) azonban sokkal rövidebb ideig őrzik meg minőségüket, szavatosságukat, mint a tartósítószerekkel dúsított kencék. Éppen ezért vásárláskor is érdemes figyelni a lejárati időre, tárolásukkor pedig arra, hogy melegtől és nedvességtől is elzárjuk őket.

További cikkek, termékek, érdekességek:

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)