Mit tegyünk, ha kipirul az arcunk?

Irigykedve nézzük a konditeremben társainkat, akik a kemény gyakorlatok ellenére is csak picit pirulnak ki, nem pedig lángoló arccal nyomják az ötven hasprést? Lehet tenni valamit a vörös szín ellen?

Valójában semmi baj nincs a kipirosodott bőrrel, ha nem bőrgyulladás vagy akné okozza, hanem mozgás, hiszen ez csak a szervezet természetes reakciója a fizikai erőkifejtésre. De esztétikailag valóban sokakat zavar a "vörös fej" - különösen a nagyon fehér bőrűeket, ők ugyanis hajlamosabbak a pírra, amely esetükben olykor órákig látható.

Így hat a mozgás az agyunkra - részletekért kattintson!

Ha sportolunk, sok minden változik a testünkben. Légzésünk gyorsul és szívverésünk is, hogy több oxigénben gazdag vér jusson az izmokhoz. A hajszálerek is kitágulnak, ettől leszünk olyan pirosak. A bőrpír egyben annak is jele, hogy a test hőmérséklete emelkedik. Ha lázasak vagyunk, akkor is ez történik.

Mit tegyünk, ha kipirul az arcunk?
Mit tegyünk, ha kipirul az arcunk?

Piros lesz az arcunk akkor is, ha erős érzelmi hatás ér, ha fűszeres vagy csípős ételt eszünk, ha alkoholt iszunk. De bizonyos betegségek is hajlamosítanak a kipirulásra. A klimax például közismerten hőhullámokkal jár, a felszökő vérnyomástól is lángolhat az ember arca, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet: ilyenek a diabétesz és a magas vérnyomás elleni készítmények. A lupusz , az allergia, a rosacea szintén okozhat gyakori kipirosodást.

Nincs gond, ha csak a sportolás okozza a vöröslő arcot, és nem társul mellé olyan kellemetlenség, mint a hasmenés, a szédülés, az erős légszomj vagy a remegés. Ha igen, akkor túl erős edzést választottunk, vagy valami egészségügyi probléma, például inzulinrezisztencia van mégis a háttérben. Ilyenkor érdemes kivizsgáltatni magunkat, mielőtt folytatjuk az edzésprogramot.

Ha minden rendben, akkor megpróbálhatunk figyelni pár dologra, hogy ne legyünk olyan vörösek edzés közben. Kevésbé fog lángolni az arcunk, ha hűvös helyiségben tornázunk, vagy ha nyáron nem dél körül sportolunk, hanem inkább reggel vagy este, amikor már lehűlt a levegő. A víz is segít lehűlni, igyunk hát elegendő folyadékot. A ruhára is figyeljünk: kényelmes, laza sportcuccot válasszunk!

Forrás: popsugar.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: