Környezet és kozmetikumok

Ha piszkos levegőjű helyen vagyunk kénytelenek élni, valószínűleg több pattanás érzi úgy, hogy ki kell jönnie, és arcunk tisztítását is gondosabban kell végeznünk.

Tiszta levegőben a bőr is jobban lélegzik, kevésbé piszkolódik el, a pórusok és mitesszerek sem szennyeződnek, kisebb a fertőzésveszély.

A levegő tiszta ... kosz

Ha valaki nem tudná, mennyire szennyezett a levegő porral, korommal, könnyen meggyőződhet róla. Milyen lesz például a reggel még hófehér ing vagy blúz nyaka? A budapestiek esetében nagy valószínűséggel sötét szürkés-barna, akkor is, ha minden reggel zuhanyozással vagy alapos mosdással kezdik a napot. A nagyvárosi környezetből nézve szinte hihetetlen, hogy vannak olyan vidékek, ahol a gallér hófehér marad, és levéve szinte nem lehet tudni, hogy használt-e.

Aki még szemléletesebb illusztrációt szeretne, az mossa meg az arcát, nyakát vízzel, ahogy szokta, majd egy vattapamacsra tegyen egy kis sósborszeszt, és törölje le vele az arcának egy kis részét és a nyakát. Ez nem éppen bőrkímélő tisztálkodási módszer, de nem is arra javasoljuk. Arra inkább az arclemosó tejek, kímélő szappanok valók. Viszont nem kaphatunk velük olyan kíméletlenül őszinte eredményt, mint a sósborszesszel. A vattapamacs néhány húzás utáni, sötét grafitszürke színe a többségnél nem mosdatlanságot jelent. Ellenpróbát is végezhetünk egy olyan bőrfelületen, amelyet a ruha jól takart. Ha itt tiszta maradt a vatta, akkor bizonyára mérlegelni kell, hogy a környezet szennyezettségének megfelelően tisztítjuk-e a bőrünket. Ebben kozmetikus adhat tanácsot. A bőr eleve enyhén zsíros felszínébe könnyen beleragadhatnak a por- és koromrészecskék, és vizes tisztálkodással nem feltétlenül bírhatók távozásra. Ezért teljesen természetes, ha a hagyományos bőrbarát mosdószerek, szappanok, tusfürdők helyett az arcunk bőrtípusának megfelelő, erőteljesebb tisztítóhatást kifejtő arclemosó tejről, tonikról gondoskodunk.

Környezeti ártalmak

Az akne kiváltásában vagy a természetes pattanásosság súlyosabbá válásában nem pusztán a por a bűnös, hanem lényegében azok a mérgező vegyi anyagok, amelyek a levegőben a porral együtt keringenek.

Egyes munkahelyek levegője az átlagosnál nagyobb arányban tartalmazhat olyan szennyezéseket, amelyekre a bőr érzékenyebben reagál. Ilyen például az éttermek, gyorsbüfék apró zsírcseppeket lebegtető levegője, de említhetjük a műhelyekben fellelhető motorolajat is, vagy bármely apró anyagtörmeléket, amely olyan pici, hogy nagyon nehezen ülepszik le a levegőből (szabászati textildarabok, liszt, szén- és fapor, stb.).

Nem lehet teljes és átfogó listát adni a lehetséges irritáló anyagokról, mivel bármely vegyi és természetes anyag képes irritálni a bőrt, a legártatlanabb mosószerektől kezdve a dörzsölő ruha szálain át a kozmetikumokig.

Csúfító szépítőszerek? - avagy a kozmetikumok okozta akné

Bizonyos kozmetikumok vagy illatszer-termékek is ronthatnak az aknés bőr állapotán. Olykor azonosítható, és a csomagoláson feltüntetett adalékanyag-lista segítségével kiküszöbölhető az az összetevő, ami miatt bőrünk érzékennyé válik. Bizonyított tény, hogy a hagyományos, lúgos szappanok kedveznek a faggyúmirigyben élő baktériumok szaporodásának.

Vannak olyan kencék is, amik összetételüktől függetlenül is árthatnak. Ezek az alapozók, make up-ok, éjszakai krémek, hidratálók, vagyis mindaz, amit rendeltetésszerűen belekenünk a pórusokba, amik viszont nem jól tűrik, ha egyszerűen csak eltömik őket.

A kozmetikai aknék általában kicsik, és nem okoznak hegesedést, de makacs elváltozások. Ezért nem mindegy, milyen make up-pal akarjuk elfedni a kamasz- vagy felnőttkori pöttyöket, és hogy tuladjonképpen, milyen eredetű aknéval van dolgunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön helyenként ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben viszont este, késő este egyre nagyobb területen vált ónos esőbe a csapadék. Az északkeleti határ mentén még havazás várható, és ott tovább gyarapodhat a hótakaró. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra