Ilyen gyakran érdemes hajat mosni

Az egyik leggyakoribb kérdés a hajápolással kapcsolatban, hogy milyen rendszerességgel érdemes hajat mosni - de erre nem feltétlenül létezik egy egységes, mindenkire érvényes válasz. A szakértők egyetértenek abban, hogy a válasz szempontjából a hajtípus a meghatározó.

A rendszeres hajmosás a haj növekedése, valamint a haj és a fejbőr egészsége miatt is nagyon fontos. Ha elmarad, akkor a hajon és fejbőrön felgyűlt szennyeződés bőrbetegségekhez, szárazsághoz, töredezéshez és hajvesztéshez vezethet. A mindennapos hajmosás elsősorban azoknak lehet jó ötlet, akiknek kifejezetten zsíros, illetve zsírosodásra hajlamos a hajuk. A többi hajtípusnál a napi szintű hajmosás a haj kiszáradását és töredezését okozhatja, bár attól nem kell tartani, hogy emiatt hajhullás lépne fel. Akinek sem nem túl zsíros, sem nem túl száraz a haja, annak a két-három naponta történő hajmosás elegendő lehet - olvasható a goodhousekeeping.com cikkében.

Hajtípusunktól függ, milyen gyakran kell hajat mosni.
Hajtípusunktól függ, milyen gyakran kell hajat mosni. Fotó: Getty Images

A száraz hajat ilyen gyakran kell mosni

Milyen betegségekről árulkodik a hajunk? Részletek itt.

Zsíros haj esetén tehát a napi hajmosás működhet, kivéve, ha a haj nagyon hosszú, illetve nagyon göndör és durva tapintású. Száraz vagy sérült haj esetében attól függ az ideális gyakoriság, hogy mennyire erős a szárazság. Súlyos esetekben a hajmosás gyakorisága akár 5-7 napra is kitolódhat, mert szükség van rá, hogy a fejbőr természetes olajai a hajra kerüljenek és dolgozni tudjanak. Az ilyen hajúaknak vigyázniuk kell, hogy a kifejezetten "mélytisztító" hatású termékeket kerüljék, mert ezek nagyon száríthatják a hajat és a fejbőrt is. Ennek a hajtípusnak különösen fontos a balzsamozás, viszont a balzsam csak a hajra kerüljön, a fejbőrre semmiképp.

Mi a helyzet a vékony szálú hajjal?

A hullámos és göndör hajat 4-5 naponta érdemes mosni, a hajvastagságtól és sűrűségtől függően, de ennél a hajtípusnál sokat számít a fejbőr állapota is. Érdemes kísérletezni, és egy-egy nappal kitolni vagy szűkíteni a mosások közti időtartamot, hogy megtaláljuk a számunkra optimálisat. Az afroszerűen göndör hajnál heti egy mosás és rendszeres balzsamozás, akár olajos kondicionálás ajánlott. A kifejezetten vékony szálú hajnál működhet a minden másnap történő mosás, ez segít, hogy a haj elég nedvességhez jusson, illetve, hogy a szennyeződések, fejbőrön kialakult lerakódás ne nehezítse el és ne lapítsa le a hajat. A vastag szálú hajnál, ha egészséges, elég lehet akár heti egy mosás is, mivel ez a hajtípus nagyon jól képes megtartani a nedvességet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: