A zuhany alatt ezért ne mossunk arcot

Sokan mossák le az arcukat, illetve a sminkjüket is a zuhany alatt, mert így szeretnének időt spórolni. Csakhogy ez a szokás az arcbőr számára nem egészséges.

Veszélyes lehet a zuhany alatt pisilni? Részletek itt.

Pattanásos bőrrel különösen nem szerencsés a zuhany alatt arcot mosni. Az arcon és a test egyéb részein más a bőr, az arcbőr mikrobiomjának és védőrétegének egyensúlya sokkal érzékenyebb, éppen ezért az arcbőr nem képes megfelelően tolerálni ugyanazt a vízhőfokot, mint amit általában véve a bőr igen - írja a brightside.me. A túl meleg víz eltávolíthatja az arcbőrről azt a faggyúréteget, amely a védelmét és megfelelő hidratáltságát biztosítja. Enélkül a faggyúréteg nélkül a bőr könnyebben kiszárad, amire válaszul extra faggyút kezd el termelni, ami miatt aztán a bőr zsírosabb és pattanásokra hajlamosabb lesz. Emellett pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben és hajlamosabb egyes bőrbetegségekre is.

Arcbőrünket ne zuhanyzás közben, hanem külön tisztítsuk meg
Arcbőrünket ne zuhanyzás közben, hanem külön tisztítsuk meg. Fotó: Getty Images

Ha meleg vízzel mosunk arcot, attól az arcbőrben lévő apró erek kitágulhatnak, megsérülhetnek, amitől a bőr kivörösödhet, illetve az arra hajlamosaknál a rosacea nevű bőrbetegség is belobbanhat. A meleg víz hatására kiszáradt bőr ráadásul az öregedésre is hajlamosabb. A tartósan száraz bőrön mindig látványosabbak a bőrhibák, a ráncok, illetve az öregedés egyéb látható jelei. A zuhany alatti meleg vizes arcmosás mindezeken felül fokozhatja a bőr érzékenységét is.

Különösen a téli hónapokban, mikor egyébként is szeretünk szinte forró vízzel zuhanyozni, érdemes ügyelni arra, hogy a zuhanyrózsából jövő víz ne érje az arcunkat. A hideg téli levegő, illetve a lakás fűtés miatti száraz levegője eleve jobban szárítja a bőrt. Ilyenkor bőrünk a túl meleg víztől viszketni, hámlani is kezdhet.

A zuhany alatt használt tusfürdővel semmiképp se mossuk meg arcunkat. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha a zuhany alatt hajat mosunk, a sampon vagy balzsam maradványai az arcunkra kerülve irritációt, kiütéseket, viszketést okozhatnak. Éppen ezért a legjobb, ha arcot mindig zuhanyzás után mosunk, a bőrünknek megfelelő arctisztítóval és mindig langyos, nem pedig meleg vagy jéghideg vízzel. Arra is érdemes figyelni, hogy arcbőrünkre legyen külön törölközőnk, amit 2-3 naponta cserélünk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)