A túlsúlyosok megbélyegzése ellen küzdenek

Több kutatás is megállapította, hogy minél több a felesleges kiló, annál erőteljesebb az emiatt tapasztalt diszkrimináció is. Egy nemzetközi szervezet azonban szót emelt a túlsúlyosok megbélyegzése ellen.

A body positivity, vagy ahogy magyarul is gyakran halljuk, a testpozitív mozgalom egy alapvetően jó ügyért, a változatosság elfogadásáért harcol. A túlkapásai azonban veszélyesek lehetnek. Olvassa el a részleteket!

A túlsúlyosokat gyakran bélyegzik lustának és fegyelmezetlennek. Ez azonban hátrányosan érinti az egészségügyi ellátáshoz és a fontos információkhoz való hozzáférésüket is. A londoni egyetem professzora, Francesco Rubino által vezetett kutatócsoport ezért legutóbbi írásában egy nemzetközi egyetértési nyilatkozatot vázolt fel a testsúllyal kapcsolatos megbélyegzés eltöréséről. A nyilatkozatot egy nemzetközi konferencián dolgozták ki, amelyen számos szakmai társaság - többek között az Elhízáskutató Világszövetség, az Amerikai Diabétesz Társaság és Brit Diabétesz Társaság - is részt vett.

testsúly, túlsúly, elhízás, stigmák, előítéletek, diszkrimináció
Minél több a felesleges kiló, annál erőteljesebb a diszkrimináció. Fotó: Getty Images

A gyerekeket és a nőket érinti leginkább

Azelhízásmiatti diszkrimináció gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Ám az elhízott gyerekek és fiatalok is gyakran élnek meg lelki és fizikai terrort a súlyuk miatt, ennek pedig súlyos pszichés következményei is lehetnek.

A problémát csak tovább súlyosbítja, ha a túlsúlyból és elhízásból eredő egészségügyi kockázatokhoz hozzáadódnak a stigmák okozta rizikók is. Ezt ugyanis megsínyli a lelki egészség, ez pedig ismét egészségtelen táplálkozáshoz és a fizikai aktivitás mellőzéséhez vezet - ezzel kialakul az ördögi kör.

Komoly következmények

A túlsúlyosokkal szembeni stigmák negatívan befolyásolhatják az érintettek foglalkoztatottságát, de az információkhoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket és azok minőségét is. Ugyanis már az egészségügyi dolgozók körébe is beszivárgott az elhízottakkal szembeni előítélet - figyelmeztetnek a kutatók.

Az egyik széles körben elterjedt vélemény szerint "csak akaraterő kérdése a túlsúlytól való megszabadulás". Ezért az elhízott emberekről azt feltételezik, hogy nincs önkontrolljuk és önfegyelmük. Ez azonban nem felel meg a tudomány mai állásának, miszerint a súlyszabályozás nem pusztán akarat kérdése, hanem biológiai, genetikai és környezeti tényezőktől is függ.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső