A pattanás kezelése - II. rész

Letűnt már a kor, amikor tétlenül kell végignézni, ahogy a pattanások megjelennek, és a finom, hamvas bőrt, hetek, hónapok alatt elcsúfítják. Nagy százalékuk szépen eltüntethető, de fontos, hogy avatatlan kezekkel ne kezdjünk neki "ápolásuknak".

Jó kezekben, jó bőrben

Orvosi segítséget mindig kérhetünk. Egy-két pattanással sem szégyen elmenni orvoshoz. A túlzott faggyútermelés, a faggyúmirigyek szűk kivezetőnyílásai, a bakteriális fertőzés feltétlenül kezelendő. Az eredmény olykor csak 6-8 hét elteltével válik láthatóvá, az első időszakban akár rosszabbodhat is a bőr állapota, de végül megéri!

A mitesszerek 80%-a fél éven belül 80%-os gyógyulást mutathat, de az is lehet, hogy a terápiát évekig folytatni kell.

Helyi kezelés

A helyileg alkalmazott szerek a házi kezeléseknél írtakkal megegyezhetnek, önmagukban vagy gyógyszeres kezelések mellé. Ilyenkor a külsőleg és belsőleg adott szerek együttes hatását is figyelembe veszi az orvos.

Sokszor elegendő az A-vitamin származék vagy benzoylperoxid magában vagy baktérium ellenes szerekkel (antibiotikummal) kombinálva. Ezek a mirigykivezető nyílásokat szűkítik, és gátolják a baktériumok szaporodását. Ha szükséges, helyileg alkalmazandó antibiotikum tartalmú krémeket is felírhat az orvos. Ezek nem kaphatók recept nélkül. Fontos a kúra idejét betartani, hogy a kórokozók ne válhassanak ellenállóvá (rezisztenssé). A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítással együtt a helyi kezelések nagyon jó eredményeket adhatnak. Az antibiotikumokat belsőleg is alkalmazzák.

Belsőleges kezelés

A belsőleges terápiára 3 gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és a retinoidok. Ezek csak receptre kaphatók, és a retinoid kezelés kivételével helyi szerekkel együtt alkalmazandók.

Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezzel minimálisra csökkentik a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas az akne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász feladata. Ezeket tabletták formájában naponta, az előírásokat betartva kell szedni. A kezelés sajnos gyakran hosszú ideig tart, és ismételni kell. A baktériumoknak megvan ugyanis az a számunkra kellemetlen tulajdonsága, hogy ellenállóvá válhatnak, azon kívül a betegség vissza is térhet, és az antibiotikus kezelést nem célszerű huzamosabb ideig alkalmazni.

A faggyútermelés hormonális szabályozása és az androgén hatások ismerete alapján logikusnak tűnik a feltevés, hogy a férfi típusú hormonok hatásának gátlása csökkenteni fogja a pattanások számát. Ugyanezt érjük el akkor is, ha a női típusú hormonokat (ösztrogéneket) viszünk be a szervezetbe. A bőrgyógyász felírhat olyan ösztrogén-, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátlót, ami főképp a fokozott faggyútermelést csökkenti. A kúra - akárcsak az antibiotikumos - általában 18 hónapig tart, mellé helyi kezelés is társul.

Ez persze csak nőknél jöhet szóba, a férfiaknál a nemi jellegek kialakulását gátolná a hormonális kezelés.

A retinoid hatóanyag

Ez az anyag természetes A-vitamin származék, így A-vitaminban gazdag ételek fogyasztása után is kimutathatók a vérben, csak sokkal kisebb koncentrációban, mint gyógyszerként adagolva.

A retinoid az akne kialakulásában leginkább szerepet játszó tényezőket befolyásolja. Azaz drámaian csökkenti a faggyú képződését a mirigyekben, csökkenti a baktériumszámot, a gyulladást és a mitesszerek kialakulását is. Az esetek legnagyobb százalékában egyetlen, több hónapos kúra elegendő a gyógyuláshoz. A receptköteles készítményt bőrgyógyász szakorvos írhatja fel, aki nagy körültekintéssel és egyénre szabottan állítja be a szükséges dózist, a megfelelő ideig alkalmazva.

Nyilván sokakban felmerül a kérdés; ha ez ilyen jó, akkor miért nem azonnal ezt írják föl, és használják - szó szerint is - "nyakra-főre", no meg a hátra. Sajnos, mint minden gyógyszernek, ennek is vannak kellemetlen velejárói. Gyakorlatilag mindenkinél ajak-, bőr- és nyálkahártya kiszáradás következik be. A kontaktlencsét a kezelés alatt érdemes szemüvegre cserélni. E kellemetlenségek elviselhetőbbé tehetők különböző hidroaktív, bőrregeneráló, tápláló krémek és ajakír használatával.

Szülőképes korú, szexuális életet élő nőknek kötelező hatékony fogamzásgátlást - rendszerint fogamzásgátló tablettát - alkalmazni a retinoid gyógyszer szedése alatt és azt követően még egy hónapig, mert a gyógyszer magzati károsodást okoz! A retinoid kezelést csak bőrgyógyász szakorvos javasolhatja, súlyos aknés esetekben, hatástalan antibiotikum terápia esetén vagy, ha hegesedés veszélye áll fenn. Ritkán aknéhoz társuló, súlyos pszichés problémák miatt is fontolóra lehet venni.

A kezelés mellett szükségtelen egyéb akne ellenes készítmények alkalmazása. Otthoni használatra a kozmetikus segítségével megfelelő arctisztító szereket érdemes beszerezni: szappan helyett 10%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú tonikot, bőrtápláláshoz értékes zsíradékokat (növényi olajokat, ceramidot) tartalmazó, a bőr természetes védelmi rendszerét helyreállító ápolókrémet. További értékes hatóanyagok a kozmetikai kezelés során: a bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran. A bőrt érő erőteljes mechanikai hatások kerülendők. A gyantázás, peeling, vákuumos és körkefés gépes kezelések felületi hámsérüléseket okozhatnak.

Nincs reménytelen eset, és nem törvényszerű hegesedés. Nagy valószínűséggel mindenkinek lehet találni megfelelő gyógyszert a pattanásaira. Legfeljebb a költség-haszon, hatás-mellékhatás mérlegét kell meghúzni, de ez már csak a döntés gondja, jobb, mintha egyáltalán nem volna megoldás.

Fényes siker? - a fényvédelemről

Csak átvitt értelemben, mert a siker lényegében minden eddig felsorolt kezelési módszer esetében attól is függ, mennyire fegyelmezetten tartjuk be a fényvédelemmel kapcsolatos előírásokat. Az antibiotikumok közül a tetracyclin csoportba tartozó gyógyszerek, a hormontartalmú tabletták és a retinoid hatóanyagról egyaránt tudható, hogy csak megfelelő fényvédelem mellett biztonságosak. A helyi készítményekkel szemben sem árt az óvatosság: napozás előtt semmilyen lokális szert se tegyünk a bőrre.

Kezeléstől függően a bőr fényvédő pigmenteket is tartalmazó szarurétege vékonyabbá válik, a hám melanintartalma csökken, amelyek miatt a természetes fényvédőképesség gyengül. Fény hatására a védtelen bőrön pigmentfoltok, ún. májfoltok alakulhatnak ki, megváltozhat a faggyúmirigyek működése is.

A napfény okozta károsodások megelőzésére nappalra fényvédő hatású, hidratáló krémet kell használni. A helyi kezeléseket leszámítva a fényérzékenyítő hatás általában az egész testre kiterjed, így nem elegendő az arc és a végtagok védelme. A nyári időszakban napszemüveg használata is ajánlott, és persze le kell mondanunk a természetes vagy mesterséges napfürdőről.

Harc a hegek ellen!

Az eddig leírt kezelések, különösen pattanás megelőző hatásuk miatt jó fegyverek a hegek ellen is. Ha nehezen is, de még kialakult hegeken is lehet valamicskét segíteni. A módszerek tudója a bőrgyógyász-kozmetológus vagy plasztikai sebész. A bőr felső rétegének ledörzsölésével (dermabrasio), valamint lézeres kezeléssel lehet a hegeket szépíteni, eltüntetni. A legfontosabb, hogy csak jó hírű, tapasztalt orvostól várhatjuk a megfelelő kezelést. A lézer és egyéb szépészeti beavatkozások avatatlan kezekben súlyos egészségkárosodásokat okoznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő