8 egészségügyi tény a tetoválásokról

Ha tetoválást csináltatunk, jóformán életre szóló döntést hozunk, és amint a tűvel kapcsolatba kerül a bőrünk, szembe kell néznünk néhány rizikófaktorral is. Mérlegeljük előre a kockázatokat!

A tetoválás során lényegében egy tű segítségével juttatják be a festéket 1 mm mélyen a bőr irharétegébe, valamilyen tartós jelet vagy mintát létrehozva a bőrön. A tartósság kulcsa ilyenkor a falósejtek kicsiny méretéből adódik: a festékszemcséket szervezetünk ugyanis nem tudja idegen anyagként felismerve eltávolítani. És ebből vezethető le minden komplikáció.

 1. Fáj, kellemetlen
  Készüljünk fel előre! A tetoválás előtt a vitaminpótlás mellett a kiegyensúlyozott étkezéssel is felkészíthetjük szervezetünket a beavatkozásra. Menjünk kipihenten, próbáljuk meg kerülni a stresszt, ne fogyasszunk alkoholt (hangulatoldásra se!), így nagyobb az esély arra, hogy könnyebben vesszük a fájdalmat. Jó, ha a nők nem a menstruáció idejére időzítik a tetoválást.
  Az első és legfontosabb, hogy a tetoválás művelete nem fájdalommentes. A fájdalom mértéke egyénenként eltérő, valaki csak kellemetlen érzésről számol be, mások elviselhetetlennek titulálják. A test különböző pontjain eltérő lehet a fájdalom mértéke, hiszen a bőr vastagsága és érzékenysége más és más. Minél vékonyabb a bőr, vagy minél közelebb van valamilyen csontos területhez, annál jobban fáj. Kifejezetten érzékenynek számít a térd, a hónalj, a vádli és a felkar külső része. A legkellemetlenebb érzés mindig azon a ponton jelentkezik, ahol a gép éppen dolgozik, de a művelet után még hosszú ideig tapasztalhatunk zsibbadt, forró érzést.

 1. Bőven van ellenjavallat
  Tetoválásra nem minden bőrfelület alkalmas, és ez igaz a sminktetoválásokra is. Ha a bőrfelületen a kozmetikus által nem kezelhető elváltozások (anyajegyek, szemölcsök, nap vagy szolárium okozta fokozott bőrkárosodás, leukoderma, vitiligo stb.) találhatók, vagy aktuálisan herpesszel, ekcémával küzd a tetoválandó személy, akkor a beavatkozás egyáltalán nem javasolt. Néhány betegség, állapot is kizáró oknak számít, ilyen az epilepszia, a vérzékenység, a hepatitisz, az AIDS, a lázas állapottal járó bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve ha valaki kemoterápiás kezelés alatt áll.
 2. Számolni kell a fertőzésveszéllyel
  Ha a tetoválószalonban többször is használatos tűvel dolgoznak a szakemberek, mindig számolni kell a fertőzésveszéllyel. Akár a HIV és a hepatitis C is terjedhet fertőzött tű útján.
 3. Nagy az esély a keloidos gyógyulásra
  Az úgynevezett keloidos sebgyógyulás (a keloid a sarjszövet jóindulatú burjánzása) kiváltója minden esetben valamilyen hámsérülés, és leginkább akkor fordul elő, ha a sebbe idegentest kerül (lásd tetoválófesték). Ilyenkor a bőr ég, viszket, szederjes, duzzadt és nehezen kezelhető.
 4. Érzékenység alakulhat ki a festékkel szemben
  A tetováló mesterrel előre tisztázzuk, hova fordulhatunk panaszainkkal, ha komplikációk jelentkeznének. Van-e bőrgyógyász szakorvos ismerőse, akit kifejezetten javasolna problémák esetén, illetve milyen otthoni praktikákat tud, amelyek enyhíthetnek a gyógyulás kellemetlenségein.
  A festék felvitele után dudorok képződhetnek a bőrön, többnyire a nem megfelelő, illetve a vörös festék alkalmazásakor. Festékérzékenység esetén a beavatkozás utáni 1-2 napon belül a tetovált bőrfelület elkezdhet égni, viszketni, megduzzad, és akár fel is hólyagosodhat. Gyakori, hogy mély, elhalással is járó gyulladás alakul ki - az ezután visszamaradó heg nem túl esztétikus.
 5. Bakteriális fertőzések léphetnek fel
  A nem megfelelő higiénia bakteriális bőrfertőzés formájában bosszulhatja meg magát. Pirosság, duzzanat, fájdalom és gennyedzés jelzi.
 6. Előfordulhatnak később komplikációk vizsgálatok, véradás során
  Előfordulhat, hogy a tetoválások beduzzadnak, esetleg égető érzést okozhatnak a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI) során. A véradások alkalmával mindig kizáró oknak számít, ha valaki egy éven belül tetováltatta magát.
 7. A tetovált felületre még hetekig vigyázni kell
  Amint kilépünk a szalonból, máris kismillió dologra kell figyelni, hogy új szerzeményünk biztosan szépen és komplikációk nélkül gyógyuljon. A kötést 24 óráig nem távolíthatjuk el, és a teljes gyógyulás alatt speciális krémmel kell kenegetni. Ügyelni kell arra is, hogy az érintett bőrfelület mindig tiszta legyen, tilos dörzsölni, káros napsugárzásnak kitenni, vagy szoláriumba menni vele. A gyógyulás ideje alatt az sem mindegy, milyen anyagú ruhadarabbal érintkezik, a legjobb, ha olyat viselünk, ami nem tud hozzáragadni a friss sebhez!

Felelősségteljes döntés

A fentieket mérlegelve mindenki eldöntheti, hogy így is hajlandó-e belevágni a beavatkozásba. Az ötlet felmerülésekor rögtön jó tisztázni magunkban azt is, hogy nemcsak múló hóbortról van-e szó, és ha biztosak vagyunk a döntésünkben, akkor meg kell barátkozni azzal a gondolattal is, hogy innentől életünk végéig viselnünk kell a "művet". És onnantól már csak a megfelelő szakembert kell megtalálni az elképzelésünkkel...

További érdekességek:

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: