Rengeteg a kezeletlen csontritkulás

A csontritkulásos betegek mindössze 20 százaléka áll orvosi kezelés alatt, pedig kezelés nélkül jelentősen nő a törési kockázat - közölte Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke.

A csontritkulást gyakran néma kórnak is nevezik, hiszen egyetlen figyelmeztető jele, hogy a testmagasság öt centiméterrel csökken. Két legnagyobb rizikófaktora az életkor - nőknél menopauza után, férfiaknál 65 éves kor felett - és a már korábban bekövetkezett csonttörés. Az utóbbi akár ötszörösére is emelheti egy újabb törés kockázatát.

csontritkulás, csontok, idősek, kezelés, gyógyszeres kezelés, kezeletlen csontritkulás
csontritkulás, csontok, idősek, kezelés, gyógyszeres kezelés, kezeletlen csontritkulás

Mekkora a kockázat?

Október 20-a acsontritkulásvilágnapja, amelyet 1999 óta tartanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Magyarországon 1996 óta hívják fel ezen a napon a figyelmet a betegség kezelésének fontosságára.

A szervezet Tovább ne törj! elnevezésű programja kérdőívének kitöltésével meg lehet állapítani, mekkora a csontritkulás és a csonttörés kockázata a válaszadóknál. Magas rizikófaktor esetén érdemes szűrővizsgálatra menni, a gyógyszeres kezelés ugyanis képes a felére csökkenteni a törés kockázatát - hangsúlyozta Takács István.

A csontritkulás egy meglehetősen gyakori egészségügyi probléma, ugyanis a 80 év felettiek nagyjából kétharmadát érinti. Ahogy már korábbi cikkünkben olvashatták, Magyarországon 800 ezer ember szenved ettől a problémától. Itthon évente 17 ezer csípőtáji törést, mintegy 20 ezer csuklótörést és 5 ezer gerinctörést regisztrálnak.

A probléma súlyosságát jól jelzi az a statisztika, miszerint a combnyaktáji törést szenvedő betegek egyharmada nem éri meg a következő év végét, a túlélők kétharmada pedig nem tud többé segítség nélkül járni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció