Szívbarát molekula nem csak szíveseknek

Több mint két évtizedre visszanyúló sikertörténettel rendelkezik a koenzim Q10 a tágulásos szívbántalmak kiegészítő terápiájában nyújtott előnyeinek köszönhetően. A legdrámaibb javulások a betegség kezdetén adott KoQ10-kezeléssel érhetőek el.

Szívizom-eltérésekről közérthetően

Kardiomiopátiának (rövidítve KMP) nevezzük a szívizom több okra is visszavezethető elváltozását és működési zavarát. A kórkép fennállása esetén a szív pumpafunkciója gyengült, károsodott.

  • Megkülönböztetünk kongesztív (tágulásos) formát, melyre a bal kamra csökkent összehúzódási képessége, a kamrák nagyfokú tágulata, a "petyhüdt" szívizom jellemző. Kialakulásában szerepet játszhatnak többek között a rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, anyagcserezavarok, genetikai tényezők, a gyakori terhességek. Szövődményei között szerepelhet a nehezen kezelhető szívritmuszavar és az embóliás megbetegedések.
  • Hipertrófiás (túltengéses) KMP fennállása esetén a kamrafal megvastagodott, a kamrafalak csökkent tágulékonysága a kamratelődés mérséklődéséhez vezethet. Létrejöttének oka nem ismert, családi előfordulása gyakori. A betegség kialakulhat kiáramlási akadály nélkül is. A gyakori EKG-monitorozás a következményként kialakuló rosszindulatú ritmuszavarok diagnosztizálása céljából életmentő lehet.
  • A restriktív KMP az a szívizombetegség, amelynél a szívműködés elernyedési szakaszában bekövetkező telődés korlátozott a merev szívbelhártya és a szívizom miatt. A szív pumpafunkciója csak a betegség későbbi szakaszában csökken.

Amit a KoQ10 tehet Önért

A nagy energiaigényű szívizomsejtekben jelentős mennyiségben található meg a koenzim Q10. A különböző eredetű kongesztív (tágulásos) szívbántalmak összefüggésbe hozhatóak az alacsony koenzim-Q10-szinttel a vérben és a szövetekben, a szívbetegségek súlyossága és a koenzim Q10 hiányának mértéke között kapcsolat áll fenn. Ez a koenzim-Q10-hiány egyes szívizom-működési zavarok esetében elsődleges kiváltó ok, míg más eltéréseknél másodlagos jelenség. A koenzim-Q10-kiegészítés nagy előnye, hogy a kiváltó októl függetlenül a koenzim-Q10-hiány könnyen kezelhető a szívbántalmak progressziójának késleltetése céljából. A hagyományos orvosi gyakorlatban a szívbetegségek kezelésre használt gyógyszerek, mint a vizelethajtók, a digitáliszok (gyűszűvirágból előállított hatóanyagok), egyes vérnyomáscsökkentők mellé kiegészítésként alkalmazott koenzim Q10 szívfunkció-változásra gyakorolt hatását tanulmányozták a placebót (hatóanyag nélküli gyógyszert) és a KoQ10-kiegészítést kapó betegcsoportokon. A szívfunkció fokozatos és hosszan tartó javulást mutatott, mely a betegek tüneteinek (a fáradtság, a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a szívdobogásérzés) enyhülésében is megnyilvánult. A javulás néhány esetben a normál szívméret és -funkció helyreállását jelentette. A KoQ10-kiegészítés jelentős mértékben javította a szívizomfunkciót, miközben a mellékhatások és a negatív gyógyszerkölcsönhatások kialakulásának esélye minimális maradt. Szinte minden egyes, a KoQ10-nek a szívizomra kifejtett hatását vizsgáló placebo-kontrollált kísérlet számottevő pozitív eredménnyel zárult. Az egyik jelentős, Olaszországban végzett koenzim Q10 kardiológiai vizsgálat 2664 szívbeteg kezelését foglalta magába. A legdrámaibb javulást azok a betegek mutatták, akik a kongesztív szívbántalom kialakulásának kezdetén kapták meg a koenzim-Q10-kezelést. A már kialakult, hosszú ideje fennálló betegségek esetében egyértelmű javulás volt észlelhető, bár a kórkép teljes gyógyulása nem következett be. A magas vérnyomás és a keringési betegségek más megnyilvánulási formáinak gyógyszeres terápiájában alkalmazott gyógyszerek mennyiségét sok esetben csökkenteni lehetett koenzim-Q10-kiegészítés mellett. A KoQ10 hatékonysága és alkalmazásának biztonságossága a kongesztív szívbántalmak kezelésében megalapozottnak tűnik. Fontos hangsúlyozni, hogy a klinikai kísérletekben a KoQ10 a hagyományos terápia mellett került felhasználásra, és nem helyette.

Kukkantsunk be az érfalba, és keressük meg közösen a szűkületet!

Az érelmeszesedés az érfal belső rétegének jellegzetes elváltozása, mely a lipidek, a kötőszöveti elemek és a véralkotórészek gócos lerakódásával jár. A plakk-képződés során az érfalban egyes lipoproteinek (az LDL) nagyobb mennyiségben találhatóak meg, melyek az oxidatív szabadgyökök hatására módosulhatnak (az LDL oxidálódik). Az oxidált lipoproteinek "elcsábítják" a gyulladásos folyamatok fő szereplőit, a monocitákat, makrofágokat, "habos sejtek" alakulnak ki, az érfal kötőszöveti elemei felszaporodnak, a koleszterintartalom fokozatosan nő. Az érfal endothel sejtjeinek működési zavara miatt a plakk-képződések elleni sikeres védelem sérül, a trombózishajlam emelkedett, az események láncolata az érszűkület irányába mutat. A szív-érrendszer súlyos betegségeinek nagy része az érelmeszesedés szövődményének tekinthető, amikor az érintett érszakasz keresztmetszete szűkül és/vagy trombózis által elzáródik. Ilyen esetekben a lezárt rész mögötti szakasz vérellátása romlik, az adott ér által ellátott szervek működése zavart szenved a véráramlás romlása miatt, trombózis esetén nekrózis (szövet, szerv elhalása) léphet fel.

  • Angina pectoris esetén a szívizom oxigénellátása elégtelen, melynek oka a szöveti vérellátás romlása. Jellemző tünete a mellkasi fájdalom, a verejtékezés, a légzési nehézség és a halálfélelem. Általában 15-20 perc alatt a roham megszűnik, pihenés, illetve nitroglicerin hatására. Korai stádiumban lévő humán vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a KoQ10 csökkentheti az angina kialakulásának esélyét, és javíthatja a betegek teljesítőképességét. Több, szélesebb körben végzett tanulmány szükséges a fenti megállapítás megerősítésére.
  • A szívinfarktus a szívizom egy területének visszafordíthatatlan sérülését jelenti, melynek oka a szívkoszorúéren keresztül történő véráramlás tartós kritikus csökkenése. Jellemzői a nagy fájdalom, a gyengeség, a légszomj és a nitroglicerin hatására sem szűnő érgörcs. A szívkoszorúér-elzáródások igen gyakori oka az érelmeszesedés. Néhány biztató, kezdeti stádiumban lévő vizsgálati eredmény szerint a szívinfarktust követően három napon belül adott KoQ10-kezelés a halálozási arányszámot csökkentette, a szívritmust normalizálta, és az újabb szívinfarktus kialakulásának kockázatát mérsékelte.

Számos tanulmány feltételezése szerint a komoly szívműtéteket követően a szívfunkció javulhat, ha a beteg koenzim-Q10-kezelést kap a műtét előtt és alatt. Ennek az állításnak a megerősítése olyan kísérletsorozat igényét veti fel, melyben a szívfunkcióra és a túlélésre gyakorolt hosszú távú hatások megfigyelésére kerülne sor. Gyermekekben előforduló mitrális billentyűzavarokra is kedvező hatást gyakorolt. A következtetések levonásához azonban még megerősítő vizsgálatokra van szükség.

A több hatáspontú érvédelem

A koleszterinszint-csökkentő hatóanyagok egy csoportja a HMG-KoA-reduktáz-enzim gátlásán keresztül hatékonyan mérsékli a vérkoleszterint. A "statinok" használatának egyik mellékhatása a KoQ10 szervezeten belüli termelődésének csökkenése. A koleszterinszint-csökkentő vegyületek alkalmazásának egyik javallata a szív-érrendszeri betegségek megelőzése, de ha ezek a szerek a "szívvédő" hatású KoQ10 belső mennyiségét csökkentik, akkor nyilvánvalóan újabb veszélyt hordoznak az arra érzékeny pácienseknél a szívműködésre nézve. Folkers és kutatócsoportja állatokon és embereken végzett vizsgálatokat annak eldöntésére, hogy közvetlen kapcsolat áll-e fenn a lovastatin-használat és a KoQ10 bioszintézisének csökkenése között. A válasz mindhárom kísérletsorozat adatai szerint igen. Szájon át történő koenzim-Q10-adagolással azonban a rizikócsoportba tartozó KMP-ban szenvedő betegekben a lovastatin-adagolás hatására fellépő szívműködési zavarok is rendeződtek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra