Szívbarát molekula nem csak szíveseknek

Több mint két évtizedre visszanyúló sikertörténettel rendelkezik a koenzim Q10 a tágulásos szívbántalmak kiegészítő terápiájában nyújtott előnyeinek köszönhetően. A legdrámaibb javulások a betegség kezdetén adott KoQ10-kezeléssel érhetőek el.

Szívizom-eltérésekről közérthetően

Kardiomiopátiának (rövidítve KMP) nevezzük a szívizom több okra is visszavezethető elváltozását és működési zavarát. A kórkép fennállása esetén a szív pumpafunkciója gyengült, károsodott.

  • Megkülönböztetünk kongesztív (tágulásos) formát, melyre a bal kamra csökkent összehúzódási képessége, a kamrák nagyfokú tágulata, a "petyhüdt" szívizom jellemző. Kialakulásában szerepet játszhatnak többek között a rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, anyagcserezavarok, genetikai tényezők, a gyakori terhességek. Szövődményei között szerepelhet a nehezen kezelhető szívritmuszavar és az embóliás megbetegedések.
  • Hipertrófiás (túltengéses) KMP fennállása esetén a kamrafal megvastagodott, a kamrafalak csökkent tágulékonysága a kamratelődés mérséklődéséhez vezethet. Létrejöttének oka nem ismert, családi előfordulása gyakori. A betegség kialakulhat kiáramlási akadály nélkül is. A gyakori EKG-monitorozás a következményként kialakuló rosszindulatú ritmuszavarok diagnosztizálása céljából életmentő lehet.
  • A restriktív KMP az a szívizombetegség, amelynél a szívműködés elernyedési szakaszában bekövetkező telődés korlátozott a merev szívbelhártya és a szívizom miatt. A szív pumpafunkciója csak a betegség későbbi szakaszában csökken.

Amit a KoQ10 tehet Önért

A nagy energiaigényű szívizomsejtekben jelentős mennyiségben található meg a koenzim Q10. A különböző eredetű kongesztív (tágulásos) szívbántalmak összefüggésbe hozhatóak az alacsony koenzim-Q10-szinttel a vérben és a szövetekben, a szívbetegségek súlyossága és a koenzim Q10 hiányának mértéke között kapcsolat áll fenn. Ez a koenzim-Q10-hiány egyes szívizom-működési zavarok esetében elsődleges kiváltó ok, míg más eltéréseknél másodlagos jelenség. A koenzim-Q10-kiegészítés nagy előnye, hogy a kiváltó októl függetlenül a koenzim-Q10-hiány könnyen kezelhető a szívbántalmak progressziójának késleltetése céljából. A hagyományos orvosi gyakorlatban a szívbetegségek kezelésre használt gyógyszerek, mint a vizelethajtók, a digitáliszok (gyűszűvirágból előállított hatóanyagok), egyes vérnyomáscsökkentők mellé kiegészítésként alkalmazott koenzim Q10 szívfunkció-változásra gyakorolt hatását tanulmányozták a placebót (hatóanyag nélküli gyógyszert) és a KoQ10-kiegészítést kapó betegcsoportokon. A szívfunkció fokozatos és hosszan tartó javulást mutatott, mely a betegek tüneteinek (a fáradtság, a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom és a szívdobogásérzés) enyhülésében is megnyilvánult. A javulás néhány esetben a normál szívméret és -funkció helyreállását jelentette. A KoQ10-kiegészítés jelentős mértékben javította a szívizomfunkciót, miközben a mellékhatások és a negatív gyógyszerkölcsönhatások kialakulásának esélye minimális maradt. Szinte minden egyes, a KoQ10-nek a szívizomra kifejtett hatását vizsgáló placebo-kontrollált kísérlet számottevő pozitív eredménnyel zárult. Az egyik jelentős, Olaszországban végzett koenzim Q10 kardiológiai vizsgálat 2664 szívbeteg kezelését foglalta magába. A legdrámaibb javulást azok a betegek mutatták, akik a kongesztív szívbántalom kialakulásának kezdetén kapták meg a koenzim-Q10-kezelést. A már kialakult, hosszú ideje fennálló betegségek esetében egyértelmű javulás volt észlelhető, bár a kórkép teljes gyógyulása nem következett be. A magas vérnyomás és a keringési betegségek más megnyilvánulási formáinak gyógyszeres terápiájában alkalmazott gyógyszerek mennyiségét sok esetben csökkenteni lehetett koenzim-Q10-kiegészítés mellett. A KoQ10 hatékonysága és alkalmazásának biztonságossága a kongesztív szívbántalmak kezelésében megalapozottnak tűnik. Fontos hangsúlyozni, hogy a klinikai kísérletekben a KoQ10 a hagyományos terápia mellett került felhasználásra, és nem helyette.

Kukkantsunk be az érfalba, és keressük meg közösen a szűkületet!

Az érelmeszesedés az érfal belső rétegének jellegzetes elváltozása, mely a lipidek, a kötőszöveti elemek és a véralkotórészek gócos lerakódásával jár. A plakk-képződés során az érfalban egyes lipoproteinek (az LDL) nagyobb mennyiségben találhatóak meg, melyek az oxidatív szabadgyökök hatására módosulhatnak (az LDL oxidálódik). Az oxidált lipoproteinek "elcsábítják" a gyulladásos folyamatok fő szereplőit, a monocitákat, makrofágokat, "habos sejtek" alakulnak ki, az érfal kötőszöveti elemei felszaporodnak, a koleszterintartalom fokozatosan nő. Az érfal endothel sejtjeinek működési zavara miatt a plakk-képződések elleni sikeres védelem sérül, a trombózishajlam emelkedett, az események láncolata az érszűkület irányába mutat. A szív-érrendszer súlyos betegségeinek nagy része az érelmeszesedés szövődményének tekinthető, amikor az érintett érszakasz keresztmetszete szűkül és/vagy trombózis által elzáródik. Ilyen esetekben a lezárt rész mögötti szakasz vérellátása romlik, az adott ér által ellátott szervek működése zavart szenved a véráramlás romlása miatt, trombózis esetén nekrózis (szövet, szerv elhalása) léphet fel.

  • Angina pectoris esetén a szívizom oxigénellátása elégtelen, melynek oka a szöveti vérellátás romlása. Jellemző tünete a mellkasi fájdalom, a verejtékezés, a légzési nehézség és a halálfélelem. Általában 15-20 perc alatt a roham megszűnik, pihenés, illetve nitroglicerin hatására. Korai stádiumban lévő humán vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a KoQ10 csökkentheti az angina kialakulásának esélyét, és javíthatja a betegek teljesítőképességét. Több, szélesebb körben végzett tanulmány szükséges a fenti megállapítás megerősítésére.
  • A szívinfarktus a szívizom egy területének visszafordíthatatlan sérülését jelenti, melynek oka a szívkoszorúéren keresztül történő véráramlás tartós kritikus csökkenése. Jellemzői a nagy fájdalom, a gyengeség, a légszomj és a nitroglicerin hatására sem szűnő érgörcs. A szívkoszorúér-elzáródások igen gyakori oka az érelmeszesedés. Néhány biztató, kezdeti stádiumban lévő vizsgálati eredmény szerint a szívinfarktust követően három napon belül adott KoQ10-kezelés a halálozási arányszámot csökkentette, a szívritmust normalizálta, és az újabb szívinfarktus kialakulásának kockázatát mérsékelte.

Számos tanulmány feltételezése szerint a komoly szívműtéteket követően a szívfunkció javulhat, ha a beteg koenzim-Q10-kezelést kap a műtét előtt és alatt. Ennek az állításnak a megerősítése olyan kísérletsorozat igényét veti fel, melyben a szívfunkcióra és a túlélésre gyakorolt hosszú távú hatások megfigyelésére kerülne sor. Gyermekekben előforduló mitrális billentyűzavarokra is kedvező hatást gyakorolt. A következtetések levonásához azonban még megerősítő vizsgálatokra van szükség.

A több hatáspontú érvédelem

A koleszterinszint-csökkentő hatóanyagok egy csoportja a HMG-KoA-reduktáz-enzim gátlásán keresztül hatékonyan mérsékli a vérkoleszterint. A "statinok" használatának egyik mellékhatása a KoQ10 szervezeten belüli termelődésének csökkenése. A koleszterinszint-csökkentő vegyületek alkalmazásának egyik javallata a szív-érrendszeri betegségek megelőzése, de ha ezek a szerek a "szívvédő" hatású KoQ10 belső mennyiségét csökkentik, akkor nyilvánvalóan újabb veszélyt hordoznak az arra érzékeny pácienseknél a szívműködésre nézve. Folkers és kutatócsoportja állatokon és embereken végzett vizsgálatokat annak eldöntésére, hogy közvetlen kapcsolat áll-e fenn a lovastatin-használat és a KoQ10 bioszintézisének csökkenése között. A válasz mindhárom kísérletsorozat adatai szerint igen. Szájon át történő koenzim-Q10-adagolással azonban a rizikócsoportba tartozó KMP-ban szenvedő betegekben a lovastatin-adagolás hatására fellépő szívműködési zavarok is rendeződtek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: