Egészséges (a) házasság!

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

Bizonyított tény, hogy házasságban élni egészséges. Statisztikák tanúsága szerint a boldog házasságban élő emberek tovább élnek, és egészségesebbek, mint az egyedülállók, vagy azok, aki elváltak, vagy boldogtalan a házasságuk. Kisebb arányban szenvednek szívelégtelenségben, rákos és egyéb megbetegedésekben, és szorosabb érzelmi támogatottságról számolnak be. Az igaz, hogy a legtöbb férj fölszed pár kilót, de általában véve a házasemberek ritkábban betegek, és fizikailag is aktívabbak. Kevesebbet isznak, dohányoznak, és általános közérzetük is jobb az egyedülállókénál, az elváltakénál, de még az élettársi kapcsolatban élőkénél is. Milyen oka lehet ennek? Egyrészt a házas családi állapotnak önmagában is egészségvédő szerepe van. A házaspárok gazdaságilag, társadalmilag és pszichésen, valamint az egészséges életmódra való ösztönzés tekintetében is előnyösebb helyzetben lehetnek magányos társaiknál. A másik ok lehet a szelekció. Eszerint az egészséges emberek házasodnak meg, és maradnak is azok, míg a kevésbé egészségesek vagy nem kötnek házasságot, vagy nagyobb valószínűséggel válnak el, özvegyülnek meg.

Házasság: a hosszú élet titka

Számos kutatás kimutatta, hogy a boldogtalan házasság durván 35 százalékkal növelheti meg annak valószínűségét, hogy megbetegszik az ember, és átlagosan négy évvel képes megrövidíteni az élettartamát. A Harvardi Egyetem munkatársai szerint a házasságban élő nők 20 százalékkal kevésbé hajlamosak arra, hogy szívbetegség, öngyilkosság vagy májzsugor következtében haljanak meg. A házasságban élő férfiak még ennél is nagyobb előnyt élveznek: kétszer-háromszor ritkábban halnak meg ezekben a bajokban, mint az egyedül élők. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a házas emberek kevésbé lesznek erőszak áldozatai, akár szexuális támadáséi, akár egyéb erőszakos bűncselekményéi. Azokban a boldog házasságokban, amelyekben a felek mély elkötelezettséggel bírnak egymás iránt és a kapcsolat nyílt kommunikáción alapszik, a felek mentális és érzelmi jóllétről számolnak be. Míg az előnyök világosak, az ok, hogy miért élnek egészségesebb életet a házasságban élők, nehezen meghatározható. Sok szakértő feltételezi, hogy az egészséges házasság előnyei között szerepet játszik az együttélés, az anyagi biztonság és a társas támogatottság. Az uralkodó nézet szerint a stresszkezelés a kulcs.

Óvó házasság

Lehet, hogy szerepet játszik a dologban az az egyszerű tény is, hogy egy boldogtalan házasságban az ember idegrendszere állandóan a diffúz ingereltség állapotában van - krónikus fizikai és rendszerint érzelmi stresszben él. Ez a testnek és a léleknek is többletmegterhelést jelent, és egy sor testi tünetben nyilvánulhat meg. Továbbá egy sor pszichológiai problémát okozhat, mint amilyen a szorongás, a depresszió; tragédiákat idézhet elő, mint például az öngyilkosság, az erőszakos viselkedés, az elmebetegség, az emberölés és a kábítószer-függőség. A jó házasság azzal is óvja az ember egészségét, hogy közvetlenül támogatja az immunrendszert, amely a betegségek elleni védekezésért felelős.

Együtt lenni jóban-rosszban

A stressz egészségre gyakorolt káros hatásai ismertek. A szív- és érrendszer, a hormonrendszer és immunrendszer egészsége egyaránt nélkülözhetetlen egy személy jóllétéhez, és a stressz negatívan befolyásolhatja ezeket. A szakértők amellett érvelnek, hogy a házasságban élők részben azért örvendenek jobb egészségi állapotnak, mert házastársukkal együtt jobban felkészültek a stresszkezelésre, mint az egyedülállók. Például egy jól működő házasságban a két ember megosztja egymás között a feladatokat, kezdve a fűnyírástól a jövedelem kezelésen át a gyermeknevelésig. Két ember esetében kétszer annyi bevétellel is lehet számolni, a napi szükségletek kielégítésére. Ennek megfelelően egy egyszemélyes háztartás valószínűbben néz szembe azzal, hogy kiadásait nem fedezik bevételei - ami a feszültség és a stressz melegágya.

Csökken a stressz a házassággal

Egy jól működő házasságban sok tényező hozzájárul ahhoz, hogy a partnerek könnyebben birkóznak meg a stresszel, mint az egyedül élők:

  • Több bevétel: Két kereset egyesítésével a házaspárok több bevételre tesznek szert, mint az egyedülállók. Továbbá ha a férj és a feleség is kiveszi a részét abból, amihez ért, spórolhatnak a háztartás költségeiben. Például, ha egyikük egy ezermester, spórolhatnak az otthoni javításokon, vagy ha a pénzügyek kezelésében jártas, nem kell könyvelőt foglalkoztatniuk. Továbbá takarékos is tud lenni egy együttélés azáltal, hogy megosztják a háztartási költségeket, a rezsit, az élelmiszereket és minden egyéb mást is. Az anyagi biztonság pedig fontos elem lehet a boldog házassághoz, mely - mint már megállapítottuk - út a jó egészséghez.
  • Támogató háló: Egy jól működő házasságban a két fél családja, barátai "egyesülnek", s ezáltal a támogató közeg is megsokszorozódik, melyre a pár számíthat, amikor az élet viszontagságaival kell megküzdeniük. Így tehát közvetve a lelki egészségük is gyarapszik.
  • Javuló tendencia: Az emberek változnak, és felvesznek különböző viselkedéseket, ha egyszer megházasodtak. Az egészséges aktivitások, elfoglaltságok általában nőni szoktak, a veszélyesek pedig tipikusan csökkennek, részben a házastársunk iránt érzett felelősség miatt. Ezeknek a változásoknak jótékony hatása van egészségünkre. Például egy kutatás kimutatta, hogy a házasságban élő felnőtt lakosság fele olyan valószínűséggel lesz dohányos, mint az egyedülállók, elváltak. Egyaránt kevésbé hajlamosak nagyivókká válni, vagy arra, hogy olyan viselkedésbe kezdjenek, ami szexuális úton terjedő betegségekhez vezet.

Ellenállni a mama főztjének?

Talán csak az elhízás az, amitől nem véd a házasság, sőt. A vizsgálatok szerint a házasok, különösen a férfiak "többet nyomnak", és nagyobb arányban elhízottak, mint egyedül élő társaik. Azok az emberek a legkevésbé hajlamosak az elhízásra, akik sosem voltak házasok.

Házasság nélkül nincs egészség?

Természetesen azok a párok, amelyek boldog párkapcsolatban élnek, de nem házasok, ugyenezen egészségi előnyöket élvezhetik. Mégis egy vizsgálat azt mutatta, hogy a kapcsolat az egészségre nagyon különbözőképpen hat, és a nem házas párok nem aratják le olyan magas arányban az előnyöket, mint a boldog házasságban élők. Lehet, hogy az ok abban áll, hogy egy házas párt a család és a barátok jobban támogatnak?

Védőburok

Ahogyan a jól működő házasságok előnyök tömegét biztosítják egészségünk számára, a rosszul működőknek negatív következményei vannak - például nagyobb eséllyel alakulnak ki depresszív tünetek -, ami a nagyfokú stressz egyértelmű következményének tudható be. Egy újdonsült párokkal folytatott kutatás szerint az ellenségeskedés és negatív hangulat csökkenti az immunrendszer ellenállókészségét, melynek számos következménye van, például nagyobb a fertőző betegségek kockázata.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra