Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Prader Willi szindróma tünetei és kezelése

Mi a Prader Willi szindróma?

(másnéven: falánkság)

Tünetek

A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája , amelyet egyetlen gén meghibásodása okoz. Egyik jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy, a falánkság, ezt gyakran emlegetik a betegség szinonimájaként. Pedig ez csak a betegség egyik tünete.

A Prader Willi szindróma előfordulása

A betegség 10-25 ezer gyerekből egyet érint, szórványosan fordul elő.
A régiós adatok alapján Magyarországon 18 ezer gyerekből hozzávetőlegesen egy érintett.
A svédek komolyabb felmérést is végeztek, célzottan szűrték a kicsiket, náluk 12-13 ezer gyerekből egy bizonyult betegnek. A szindróma gyakorisága mindkét nemben egyenlő, családon belüli öröklődése nem jellemző. Az ismétlődés veszélye igen kicsi, kevesebb, mint 1 százalékos.

A Prader Willi szindróma okai

A betegség hátterében komplex genetikai okok állnak. Röviden összefoglalva ez azt jelenti, hogy nem a klasszikus értelemben vett domináns vagy recesszív módon öröklődik. Emiatt nem halmozódik családon belül sem.
A tünetek hátterében valójában egy központi idegrendszeri eltérés áll, amely miatt többek közt fékezhetetlenné válik az étvágy. Azaz míg az egészséges gyerekek étvágyközpontja kikapcsol, ha a kicsik jóllaktak, addig a Prader Willi szindrómás gyerekeké nem. Ezek a gyerekek sosem tudnak eleget enni, ami miatt nagyon kövérek lesznek.

A Prader Willi szindróma diagnózisa

A betegség genetikai vizsgálattal igazolható, amit a tünetek alapján felállított klinikai gyanú esetén végeznek el. A vizsgálat vérből származó sejtek DNS-éből történik.

A Prader Willi szindróma tünetei, kórlefolyása

Az érintettek kis súllyal születnek, életük első évében legfőbb tünetük a nagyfokú izomgyengeség (hypotonia), súlyuk is nagyon lassan gyarapodik. Utóbbi oka éppen az izomgyengeség, lévén a száj körüli izmaik is olyan gyengék, hogy elfáradnak az evéstől. A gyerekeket még szoptatni is nehézkes, többségüket nem is lehet, így szondából, cumisüvegből kell táplálni őket. Ez az egyik legjellegzetesebb különbség az egyszerű elhízás és a Prader Willi szindróma között. Az a gyerek, aki már egy hónapos korában két kilót hízott, egészen biztosan nem Prader Willi szindrómás.
A Prader Willi szindrómás gyerekek csak idővel, 1-6 éves korukban lesznek falánkak, akkor válik étvágyuk fékezhetetlenné. Jellemzően magát a szindrómát is csak ekkor ismerik fel.
A betegek mentális képessége nagyon különböző, van olyan beteg, aki leérettségizett, de akadnak köztük olyanok is, akik mentálisan is súlyosan sérültek. A betegeknél jelentkezhetnek magatartási problémák, dührohamok is.

A Prader Willi szindróma kezelése

A Prader Willi szindróma nem gyógyítható, csak megfelelő életmóddal, fejlesztő módszerekkel tartható karban. Léteznek olyan diétás módszerek, tanácsok (például az ételhez való hozzájutás megakadályozása), amelyek segíthetnek, de mivel a gyerekeknek az étvágyszabályozási központja nem működik megfelelően, az előírások nagyon nehezen betarthatók.
A viselkedési problémák kezelésére szükség lehet nevelési és pszichológiai tanácsadásra is. Tudni kell, hogy viselkedést befolyásoló és étvágycsökkentő szerek alkalmazása e betegségnél nem javasolt. Súlyos esetben egyedül a haloperidol vagy fluoxetin hatóanyagú készítmények lehetnek hatásosak. Szóba kerülhet növekedési hormon (GH) adása is, ami növeli a testmagasságot, javítja az izomerőt, ezáltal megkönnyíti a fejlesztést, a rendszeres testmozgást, kedvezőbb testösszetételt biztosít, ezáltal segítve az elhízás fokozódásának megelőzését. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a növekedési hormon adása nem jelenti az intelligencia javulását, mivel a mentális képességekre gyakorolt hatása nem bizonyított.
Ha endokrinológiai vagy anyagcsere-betegség alakul ki (például inzulinrezisztencia, férfi nemi hormon alulműködés, pajzsmirigy alulműködés) szükség lehet megfelelő hormonpótlásra is. Az érintetteknél az alacsony izomerő és a légzési gyengeség miatt gyakoribbak lehetnek a légúti fertőzések, ezek miatt antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

A Prader Willi szindróma gyógyulási esélyei

A betegség nem gyógyítható, csak karbantartható. Az életkilátásokat a szövődmények nagyban rontják, az érintetteket gyakran elveszítik a húszas éveik végén, harmincas éveik elején.
A genetikai háttértől és a fejlesztési lehetőségektől függően a Prader Willi szindróma kimenetele igen nagy egyéni eltéréseket mutat. Mind felnőttkorban, mind gyerekkorban fokozott a hirtelen halál kockázata (körülbelül évi 3 százalékos ennek valószínűsége), elsősorban az elhízáshoz kötődő keringési és légzési okok miatt. Ha sikerül a túlevést kontrollálni és az elhízást megelőzni, normál élettartam várható.
A magatartási problémák, dührohamok fiatal felnőtt korban javulhatnak. Kontrollált körülmények között az érintettek képesek közösségben élni.

A Prader Willi szindróma megelőzése

Nincs mód a betegség megelőzésére.
A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája, melyet egy gén meghibásodása okoz.
A Prader Willi szindróma az elhízás leggyakoribb olyan formája, melyet egy gén meghibásodása okoz.

A Prader Willi szindróma szövődményei

A szövődmények az elhízásból adódnak, illetve azokból a kísérőbetegségekből, amelyek még előfordulhatnak a Prader Willi szindrómás gyerekeknél. Például az a központ, amelynek része az étvágyközpont is, és amely e szindrómánál beteg, egyben a hormonális rendszer bizonyos részeinek is nagyon fontos szabályozási helye.
Emiatt az érintetteknek hormonális problémáik is lehetnek, például nem megfelelően serdülnek, a mellékvesekérgük sem tud olyan jól válaszolni a stresszre. De a legnagyobb problémát mindenképpen az extrém túlsúly és az abból adódó anyagcsere-problémák, ízületi gondok, szív- és érrendszeri betegségek jelentik.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.