Orthorexia nervosa tünetei és kezelése

2018. 01. 26.

 Meixner Zoltán

 Balogh Eszter, népegészségügyi ellenőr, táplálkozástudományi szakember

Mi az orthorexia nervosa?

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. A tünetegyüttes görög elnevezése az orthorexia nervosa (ON), a helyes étkezés fixációjára utal, azaz az ortho - helyes, orexis - vágy, étvágy, és nervosa - megszállottság kifejezésekből kapcsolódik össze. Az ON általában az egészséges étkezés betartására irányuló ártatlan kísérletből fejlődik ki, mígnem átcsap egy kényszeres, beteges viselkedésbe.

Az orthorexia nervosa előfordulása

A táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa) kialakulásában nagy szerepe van a média által sugallt "tökéletes külső" elérésének. A cél érdekében az érintettek (többnyire nők) diétába, fogyókúrába kezdenek. A táplálkozási zavarokkal ellentétben az orthorexiás nem az ételek mennyiségére, hanem azok minőségére figyel betegesen. Egy idő után azonban már nem a kívánt testsúly elérése a cél, hanem a diéta szigorú fenntartása. A beteg teljes életvitele az étkezés köré szerveződik, és mindennél fontosabb lesz a megfelelő minőségű és tisztaságú élelmiszer beszerzése, elkészítése.

Súlyos szorongással járhat, ha nem sikerül a megszokott élelmiszerekhez hozzájutni, ugyanakkor jelentős örömforrás a velük való foglalkozás. Az orthorexiások az erre fordított időt nem sajnálva kutatják a bioboltokban, piacokon található "tiszta" alapanyagokat, élelmiszereket, hogy a tökéletes táplálékhoz hozzájussanak. A mániás viselkedés odáig fokozódhat, hogy már az alapvető élelmiszereket is kizárják az életükből, egyre kevesebb ételt hajlandóak elfogyasztani, táplálkozásuk leginkább a böjthöz hasonlítható. Nem esznek húst, állati zsiradékot, tejtermékeket, cukrot, tojást, sót, fűszereket, mellőzik a koffeint, alkoholt, vezetékes vizet vagy bármi mást, amiről azt gondolják, hogy egészségtelen. Kerülik a félkész, fagyasztott ételeket a bennük található tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok miatt. Arról, amit elfogyasztanak, naphosszat képesek fantáziálni, és hajlamosak minden más örömforrást kizárni. Biztosak benne, hogy a táplálkozásuk miatt teljesen védettek a különféle betegségekkel szemben. A valóság viszont az, hogy szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Az orthorexiás betegesen ragaszkodik a kalóriák számlálásához és az egészséges táplálkozáshoz

Az orthorexiás betegesen ragaszkodik a kalóriák számlálásához és az egészséges táplálkozáshoz

A pszichológusok szerint az orthorexiás zavar mögött a megnövekedett kontrollszükséglettel (például étkezési menetrend, kimért, meghatározott időben elfogyasztott étel) kapcsolatos lelki problémák húzódnak meg. A szorongás családi, munkahelyi vagy más közösségi problémák miatt alakulhat ki, amelyet a diétával ellensúlyoznak, s az étkezésük feletti kontrollal erősítik a megcsappant önbecsülésüket is. A diétában elért sikereik miatt jobbnak érzik magukat a többieknél. Ez a folyamat elvezethet a súlyos megszállottságig, ami már rontja az érintett emberi, társadalmi kapcsolatait, elmagányosítja és fizikailag is veszélyezteti. A "betegség" leginkább a képzett, jó egzisztenciális körülmények között élő családok (leginkább nők) körében fordul elő.

Az orthorexia nervosa tünetei

Az alábbi kérdéssor megválaszolásával kiderítheti, hogy az egészséges táplálkozás megszállottjává vált-e. Minél több "igen" választ ad, ez annál valószínűbb.

  • Szeretne-e enni időnként az evés élvezetéért, az élelmiszer-minősége miatti aggodalom nélkül?
  • Szokott-e arra gondolni, hogy jobb lenne kevesebb időt tölteni az élelmiszerekkel, és többet más dolgokkal?
  • Túl van a képességén, hogy megegyen valamit, amit valaki más nagy szeretettel készített - csak egyetlen ételt - és nem próbálja meg ellenőrizni, hogy mit is kapott a tányérjára?
  • Folyamatosan keresi a módját, hogyan szűrje ki az egészségtelen ételeket?
  • Szereti, élvezi, kiéli benne a kreativitását, hogy összeállítsa a következő tökéletes diétát?
  • Bűntudatot érez vagy undorodik magától, ha megszegi a diétát?
  • Úgy érzi, hogy kezében van az irányítás, ha ragaszkodik a "helyes" diétához?
  • A táplálkozás szilárd támaszt ad önnek, és csodálkozik azon, mások hogyan képesek elfogyasztani ellenőrizetlen ételeket?

Kezelés

Mivel a társadalom preferálja az egészséges étkezést, illetve a soványságot, gyakran nehéz feltárni az orthorexiát, és az érintettek is nehezen veszik észre magukon a mániás viselkedés kialakulásának jeleit. Az orthorexia hátterében sokféle ok húzódhat meg, ezért először a beteget kell megismerni, hogy a megszállottságát kiváltó tényezők azonosíthatók legyenek.

Az ON diagnosztizálásához nem feltétlenül kell orvos, de a gyógyításában szükség lehet a professzionális segítségre. Jó választás lehet az olyan szakember, akinek gyakorlata van az étkezési rendellenességek kezelésében, hiszen hozzásegítheti a beteget az orthorexia természetének megértéséhez.

Kezelése egy új életszemlélet elsajátításának támogatásával zajlik. A gyógyult továbbra is egészségesen étkezhet, de tisztában lesz az egészséges táplálkozás fogalmával, lényegével. Rá fog jönni, hogy az élelmiszer nem teszi jobb emberré, és irracionális a minőségi értrendre alapozni az önbecsülését. Ennek megfelelően az identitását sokkal szélesebb alapokon határozza meg a privát kapcsolataiból, a munkájából, az önmegvalósításából, a szórakozásból építkezve. Felismeri, hogy az élelmiszer fontos, de csak egy kis részlete az életnek.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Orthorexia nervosa kezelésére! További kérdésem van Orthorexia nervosa témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag