A böjt mértékkel igen jót tesz

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Koplalás idején a szervezet úgy jut energiához, hogy felhasználja a szükségtelen immunsejteket, főleg azokat, amelyek megsérültek. Ez azt jelenti, hogy amikor a böjtölő megint enni kezd, teste az őssejtek segítségével regenerálja és újjáépíti az egész immunrendszert. A folyamat céljából félévente 2-4 nap éhezés ideális.

A koplalás immáron nemcsak sületlen fogyókúrás trendnek számít, hanem a legfrissebb kutatási eredmények szerint az egészség zálogának is. Egy tanulmány ugyanis rávilágít, hogy legalább két napnyi böjt "turbó fokozatba" kapcsolja az immunrendszert - elsősorban akkor, amennyiben az az idő múlása vagy kemoterápia miatt károsodott.
"Amikor éhezünk, a szervezetünk próbál energiát megtakarítani. Ennek egyik módja azon immunsejtek újrahasznosítása, melyekre már nincs szükség" - magyarázta Valter Long, a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársa, akinek a csapata kimutatta, hogy félévente 2-4 nap böjttel a test felhasználja a zsír- és cukorraktárakat, valamint lebontja az elöregedett sejteket.

"A szervezet ilyenkor egyszerűen olyan utasítást ad ki, miszerint meg kell újítani az egész immunrendszert. Amennyiben öregedés vagy kemoterápia károsította azt, böjtciklusokkal tulajdonképpen szó szerint teljes egészében meg lehet újítani. Az őssejtek ilyenkor megkezdik a proliferációt, aminek a végén az immunrendszer felfrissül" - fogalmazott Longo professzor.

A böjtölés jót tesz az immunrendszernek

A böjtölés jót tesz az immunrendszernek


Egy előzetes teszt alkalmával bebizonyosodott, hogy a rákos betegek kevesebb fehérvérsejtet veszítettek, amikor 72 órán át böjtöltek a kemoterápiás kezelés előtt. A koplalás ráadásul csökkentette a mellékhatások és a halálozás kockázatát a kemoterápiás gyógyszereket kapó egereknél, valamint serkentette az idős állatok immunitását.

"A kemoterápia életeket ment, ugyanakkor lényegesen károsítja az immunrendszert. Eredményeink segíthetnek rájönni, hogyan lehet a negatív hatást tompítani " fogalmazott a Cell Stem Cell című szakfolyóiratban megjelent eredmények kapcsán Dr. Tanya Dorff társszerző.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Fellegi Veronika
fül-orr-gégész szakorvos, homeopátiás orvos
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag