Parazita ikertestvér - 4 felesleges végtaggal

27 órán keresztül műtötték azt a 2 éves indiai kislányt, akinek 2 felesleges keze és 2 felesleges lába volt.

Lakshmi Tatma még méhen belül összenőtt ikertestvérével, illetve annak részeivel. A másik test ugyanis csak részleges, nyaka és feje nincs, viszont a gerincoszlopból egy pár kéz és láb nőtt ki.

A kislány a gazdagság 4 karú hindu istennőjének, Tatmának az ünnepén született, édesanyja azt mondta róla: hiszi, hogy ez egy csoda, kislánya az istennő reinkarnációja.

Ezzel egyetértett az indiaiak nagy része is, de szülei tudták, megértették, hogy lányuk így sem járni, sem normális életet élni nem tudna. "Imádkozom érte" - nyilatkozta az édesanya.

A szülőknek elmondták, hogy a kislány valószínűleg csak a serdülőkor kezdetéig maradhatott volna életben a műtét nélkül.

Mamta Patil a Bangalore külvárosában lévő Sparsh Hospital kórház 30 fős sebészcsoportjának egyik vezetője elmondta, hogy az eredetileg 40 órásra tervezett műtét végül 27 óra elteltével sikerrel végződött.

Az orvosok szerint az volt a szerencse, hogy Lakshmi Tatmának teljesen komplett saját teste volt, és minden szerve megvan, ami az élethez szükséges.

Miután a közös vesét teljes egészében átültették Lakshmi testébe, egy másik sebészcsapat fokozatosan összezárta a medenceövet, helyükre téve a hólyagot és a nemi szerveket is. Ezután a plasztikai sebészek átültetett bőrrel fedték be a sebeket, és egy speciális, a képeken is látható külső rögzítéssel biztosították, hogy a medence majd összeforrjon.

Az eljárást az orvosok "egy nyitott könyv becsukásához" hasonlították.

A több mint két hónapig tartó előkészületeket követően a műtétet vezető ortopédsebész, dr. Sharan Patil elmondta, meggyőződésük, hogy az operáció hozzásegíti Lakshmit a túléléshez.

Lakshminak szerencsére teljes a teste, és belső szervei is csaknem hiánytalan egységet alkotnak - tette hozzá.

A kislány csontrendszere két testet foglalt magába, melyek a medence vonalában egyesültek.

Jóllehet a műtét komoly kihívást jelentett az orvosoknak, nem ez volt a világon végzett legösszetettebb beavatkozás. Lakshmi esetében az a legszokatlanabb, ahogyan a testek szinte egymás tükörképeként összefonódtak.

A Bangalore külvárosában lévő kórházban végrehajtott műtét körülbelül 100 ezer fontba, körülbelül 36 millió forintba került, de a kórház nem kért pénzt a beavatkozásért a szegény, földműves családtól.

Forrás:
www.telegraph.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció