Tetanusz tünetei és kezelése

Dr. Elek Csaba

 Dr. Elek Csaba

 

Dr. Mészner Zsófia

 Dr. Mészner Zsófia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a tetanusz?

A tetanusz bakteriális toxin által okozott erős izomgörccsel, úgynevezett merevgörccsel járó bénulás, mely kezeletlen esetben halálos. Mára a már fiatal csecsemőkorban kezdett védőoltásoknak köszönhetően számos országból, így Magyarországról is eltűnőben lévő betegség, melynek kórokozója továbbra is fenyeget a jelenlétével.

A tetanusz előfordulása

A betegség kórokozója, a Clostridium tetani a világon mindenhol megtalálható, a talajban élő, csak oxigénmentes környezetben szaporodó ("obligát anaerob"), pálca alakú spórás baktérium. Az Egyesült Államokban évente 40 új eset fordul elő. Magyarországon 2000-ben öt esetben okozott halált a merevgörcs.

Védőoltás hiányában, rossz higiénés körülmények mellett még ma is számos esettel kell számolnunk. A halálos esetek mintegy fele újszülöttkorban következik be.

A tetanusz okai

A tetanusz kórokozóját 1885-ben fedezték föl. Spóraképző képességének köszönheti, hogy spóraalakban nagyon jól ellenáll a hőnek és nem szárad ki, így sokáig fertőzőképes marad. A környezetünkben spórás és vegetatív - szaporodásra képes - alak egyaránt előfordul. A kórokozó a szervezetbe a bőrt, lágyrészeket érintő, elsősorban földdel szennyezett sérüléseken keresztül tud bejutni. A csecsemők köldökzsinór-csonkjukon keresztül is fertőződhetnek (tetanus neonatorum).

A spórák a szervezetben aktív baktériumokká alakulnak, szaporodni kezdenek, s e közben erős mérget - toxint - termelnek. A toxin neve tetanospazmin, mely gátolja a gerincvelőben és az izom-ideg véglemezeken az ingerületátvivő anyag, az acetilkolin lebomlását. Az acetilkolin felelős azért, hogy a mozgató ideg az izomban összehúzódást váltson ki, ezáltal az egész testen súlyos merevgörcs következik be. Az izom-összehúzódások erejére jellemző, hogy akár csigolyatörést is okozhatnak.

A tetanusz diagnózisa

  1. Fizikális vizsgálat: A már előrehaladott állapotban lévő beteg típusos tüneteit látva az orvos könnyen megállapítja a görcsök okát. A fertőződés lehetőségére azonban már sokkal korábban kell: minden sérülés első ellátásánál mérlegelni kell, hogy szóba jöhet-e a tetanuszfertőzés, védőoltásban részesült személyről van-e szó, vagy sem.

  2. Laboratóriumi vizsgálatok: A sebzésből vett mintából a baktérium tenyésztése elvégezhető, ám ez időigényessége miatt csak utólagos értékelésre ad lehetőséget. A baktérium kizárólag anaerob körülmények között tenyészik.

A tetanusz tünetei, kórlefolyása

A lappangási idő 5 naptól 15 hétig terjedhet, átlagosan egy hét.

A legelső tünetek egyáltalán nem jellemzőek a betegségre, fejfájás, lehangoltság, fáradtság, szédülés, izzadásos rohamok, izomfájdalmak kínozzák a fertőzöttet. Röviddel ezután a rágóizmok görcse miatt szájzár (trizmus) alakul ki, és a beteg arcán kialakuló izomgörcs arckifejezésén is jól látható lesz. A görcs érinti a szemmozgató izmokat, ezáltal kettőslátás alakul ki.

Az izommerevség gyorsan terjed fentről lefelé, folyamatosan egyre több izmot érint, a tarkó után a hosszú hátizmok, a hasizmok, a végtagok izmai, a mellkas- és bordaközi izmok, majd a gégefő izmai - görcsük légúti elzáródást okozhat -, végül a rekeszizom kerül merevgörcsös állapotba.

Megfelelő orvosi ellátás és kezelés hiányában az erős görcsöket a legkisebb külső - hang-, fény- és mechanikai - ingerek is könnyen kiválthatják, így gyors egymásutánban követik egymást, mintegy 1-2 percig tartanak. Hirtelen, minden előjel nélkül jelentkeznek, rendkívül fájdalmasak, csonttöréseket, izomrostszakadásokat okozhatnak. A legerősebb izom-összehúzódások az egész test ívszerű homorulatát (opisztotónus) válthatják ki. Az izmok felgyorsult anyagcseréje miatt magas láz jellemző.

A rekeszizom és a légzőizmok görcse végül halált okoz. Szerencsés esetben az izommerevség alulról felfelé haladva oldódik, így a beteg nem hal meg. Kezeletlen esetben három beteg közül kettő veszti életét.

Általában elmondható, hogy minél rövidebb lappangási idő után tör ki a betegség, annál súlyosabb a lefolyása.

A tetanusz kezelése

Miután a kórokozó toxinja ellen ható gyógyszerrel nem rendelkezünk, a kezelés célja a baktériumok elpusztítása, az izomellazulás elérése és a légzési és egyéb alapvető életfunkciók fenntartása. A tetanuszra gyanús beteg megfelelően csak erre felkészült intenzív osztályon látható el.
  1. A baktériumok elpusztítása történhet emberi eredetű ellenszérum - tetanusz hyperimmun globulin - segítségével. Ez a készítmény általában jól tolerálható, és nem vált ki a korábban alkalmazott, állati eredetű immunsavónál gyakran látott, súlyos, anafilaxiás reakciót. A C. tetani penicillinre is érzékeny, de az antibiotikum kezelés nem befolyásolja a toxinhatást.

  2. Az acetilkolin hatását a beteg izmaiban végződő mozgató idegek ún. motoros véglemezeiben izomrelaxánsok (például szukcinil-kolin) adásával lehet felfüggeszteni - ezzel azonban a szükséges izomműködés is megszűnik, ezért a betegek gépi lélegeztetést igényelnek.

  3. A beteg biztonságba helyezése után a sebet is megfelelő módon el kell látni.
A modern kezelési eljárásoknak köszönhetően a betegség halálozása ma már lényegesen csökkenthető - a kezelést a betegség korai szakaszában kezdve nem haladja meg a 10%-ot.

A tetanusz megelőzése

Magyarországon a megelőzés szervezett formában, védőoltások segítségével történik. Gyermekeink 3, 4, 5, 36 hónapos, majd pedig 6 és 11 éves korban kapnak DPT, ill. DT védőoltást (diftéria = torokgyík, pertussis = szamárköhögés, tetanusz = merevgörcs) kombinált oltások formájában.

Az Országos Epidemiológiai Központ évente kiadott, védőoltásokról szóló Módszertani levele pontosan rendelkezik arról, hogy sérülések esetén hogyan kell eljárni, különösen, ha a sebzés levegőtől elzárt, mély, szúrt, földdel, netán állati ürülékkel szennyezett. Ilyenkor szükséges ilyenkor az úgynevezett emlékeztető oltás (tetanus toxoid vagy anatoxin) az immunrendszer válaszának erősítése céljából. Az elmaradt védőoltás-sorozat felnőtt korban is pótolható.

A tetanusz megelőzése szervezett formában, védőoltások segítségével történik.

A tetanusz megelőzése szervezett formában, védőoltások segítségével történik.

Hasznos tudnivalók

Tetanusz fertőzésnek különösen a mezőgazdaságban, földdel, lóval dolgozó emberek vannak kitéve. A C. tetani a lovak bélcsatornájának normális flórájához tartozik, így trágyázás, állatgondozás során elszenvedett, mély sérülések a legveszélyesebbek. Akkor is orvoshoz kell fordulni velük, ha a sérülés jelentéktelennek tűnik. A közhiedelemmel ellentétben a tetanusz fertőzésnek nincsenek látható, egyértelműen erre a fertőzésre utaló jelei ("piros, felfelé kúszó csík, stb."). Az emlékeztető - anatoxin - oltás hatása legfeljebb egy évig tart. Az Egészségügyi Világszervezet szabályosan alapimmunizált egyéneknek is életük során tíz évente emlékeztető (DT felnőtteknek) védőoltást ajánl.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tetanusz kezelésére! További kérdésem van Tetanusz témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Béres Zsuzsannautazási medicina szakorvosa


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag