Bőrrákok (nem melanoma) tünetei és kezelése

2018. 03. 05.

 Szabó Emese

 prof. dr. Telekes András onkológus szakorvos

Mi a bőrrák?

A bőrrákok a fehér bőrű emberek leggyakoribb daganatai közé tartoznak. Lejellemzőbb formájuk a bazalioma és az elszarusodó laphámrák. A bőr bármely területén előfordulhatnak, azonban a napnak kitett területeken a leggyakoribbak.

A bőrrákok előfordulása

A napsugárzás mennyisége összefüggést mutat a bőrrákok kialakulásának gyakoriságával: Ausztráliában például tízszer gyakoribbak, mint Angliában.

A bőrrákok okai

A bőrdaganatok 95 százalékáért az ultraibolya-A sugárzás (ennek hullámhossza 320-400 nanométer) és az ultraibolya-B sugárzás (ennek hullámhossza 290-320 nanométer) a felelős. Ezek olyan genetikai változásokat okoznak a bőrben, amelyek csökkentik annak természetes immunvédekezését. Az idősebb kor szintén fokozza a bőrrákok kialakulásának esélyét.

A bőrrákok megjelenésének rizikóját növelheti még az immunrendszer gátlása vagy nem megfelelő működése (ilyesmi például szerv-transzplantációnál, vagy AIDS betegségnél fordul elő), de előáll arzénmérgezésnél, rosszindulatú vérképzőszervi betegségeknél is (ilyen például a limfóma és a leukémia). Az elszarusodó laphámrákok gyakoriságát a dohányzás is fokozza.

A bőrrákok tünetei

A bőrdaganatok közül a bazalioma nem képez csomót. A bőr felületen észlelhető elváltozást sokszor ekcémának vagy sebnek gondolják. Ezzel szemben az elszarusodó laphámrák fájdalommentes csomóként észlelhető a bőrben, felette a bőr sokáig ép. Tehát nem olyan, mint egy szemölcs, ami a bőrfelszínen is megjelenik. Mindkét betegség sok évig növekedhet, gyorsan fejlődő típusaik extrém ritkák.

A bőrrákok, mivel láthatók és tapinthatók, könnyen felfedezhető rákos elváltozásnak számítanak. A fő gond inkább az, hogy a jeleket a betegek nem veszik komolyan. Emiatt sokszor évekig növesztik, nem fordulnak vele orvoshoz, csak már akkor, amikor a képlet kozmetikailag zavaróvá, vagy esetleg begyulladva fájdalmassá is válik. Ezért annak, aki olyan csomót vagy nem gyógyuló sebet talál a bőrén (legyen az akármilyen kicsi), amely növekszik, illetve nem múlik el pár nap vagy hét alatt, mindenképpen érdemes orvososhoz fordulnia annak érdekében, hogy szövettani vizsgálattal tisztázhassák a probléma eredetét. Persze kiderülhet, hogy csak aterómáról, tehát a faggyúmirigy eltömődéséről, váladékkal való telítődéséről van szó, de a rosszindulatú daganat meglétét mindenképpen ki kell zárni.

A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé

A bőrrákok kialakulásáért többnyire a káros UV-sugárzás tehető felelőssé

A bőrrákok diagnózisa

A diagnózis felállítása szövettani vizsgálattal történik, ahogyan minden onkológiai betegség esetén.

A bőrrákok kórlefolyása

A bőrrákok ép immunrendszer mellett ritkán halálosak, mert a beteg előbb-utóbb orvoshoz fordul, az elváltozások sebészéti eltávolítása pedig az esetek döntő többségében gyógyulást is jelent. Nem ép immunrendszer esetén (például krónikus limfocitás leukémiánál) a halálozás aránya akár 10 százalékos is lehet.

Akinek már volt bőrrákja, annak rendszeresen ellenőriztetni kell a bőrét, mivel bazalioma esetén több mint 60 százalék az esélye annak, hogy 5 éven belül egy újabb daganat alakul ki. A kiújulás esélye annál nagyobb, minél nagyobb volt a bazalioma az eltávolításakor.

Az előrehaladott állapotú elszarusodó laphámrákok a nyirokrendszeren keresztül terjedve nyirokcsomóáttéteket adnak (ez nagyjából az esetek 80 százalékában megtörténik), de tüdőáttét vagy csontáttét is előfordulhat. Az áttétképzés esélye a 2 centiméternél nagyobb daganatok esetén nagyjából 6 százalékos.

A bőrrákok kezelése

Ha a bőrrák nem ad távoli áttétet, akkor a műtét az esetek döntő többségében gyógyulást eredményez. Sugárterápia vagy kemoterápia ugyancsak szükséges lehet, különösen az elhanyagolt esetekben. Fontos, hogy a daganatok kimetszése az ép részben történjen, az ép szél pedig nagyobb legyen 4-5 milliméternél. Általános szabály, hogy minél nagyobb a képlet, annál nagyobb metszés szükséges, emiatt nagy képlet esetén plasztikai sebész közreműködésére is szükség lehet, különösen arcról történő eltávolítás esetén. Erre azonban csak ritkán kerül sor, mert a bőrdaganat kisebesedhet, illetve kozmetikai okokból e betegek rendszerint már hamarabb orvoshoz fordulnak.

A bőrrákok gyógyulási esélyei

Ha a bőrdaganatokat időben felismerik és kezelik, szinte 100 százalékos a gyógyulási esély. Nehézséget csak az okozhat, ha a daganat olyan területen jelenik meg, amelyet a beteg nem lát (például a háton). Ilyen esetekben az elváltozást a partner veheti észre. Ha a daganat felismeréskor már nagyon előrehaladott, áttétet adott, akkor ugyanolyan rossz a túlélési esélye, mint más áttétes rákoknál.

A bőrrákok megelőzése

A megelőzést segíti, ha kerüljük a bőr napsugárzás okozta károsodását, illetve mellőzzük a szolárium használatát is. A bőr rendszeres ellenőrzése, ellenőriztetése a korai felismerés érdekében fontos.

Szövődmények

Szövődmény csak az áttétképződés lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Telekes András onkológusnak, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoport munkatársának.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Bőrrákok (nem melanoma) kezelésére! További kérdésem van Bőrrákok (nem melanoma) témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag