Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Hidradenitisz szuppuratíva tünetei és kezelése

Mi a hidradenitisz szuppuratíva?

A hidradenitisz főképp a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség. Tünetei rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol a verejtékmirigyek egy speciális típusa, az úgynevezett apokrin mirigyek találhatók, valamint ott, ahol az összefekvő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így az emlők alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések is.

Tünetek

A hidradenitisz szuppuratíva előfordulása

A HS bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban húszas éveik elején járó fiataloknál jelentkezik. Gyakorisága a kor előrehaladtával csökken, 50-55 éves kor felett már jellemzően nincs új érintettje. A probléma nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, aminek oka vélhetően a hormonhatásokban keresendő.
Európában régiónként változó, 0,003 és 4 százalék körülire tehető a betegség előfordulása, míg az Egyesült Államokban az egészségbiztosítói adatbázisok alapján 0,1 százalékos lehet a gyakorisága. Hazánkban megbízható és reprezentatív epidemiológiai adatok nem állnak rendelkezésre, de a betegség előfordulását valamivel 0,1 százalék alattira becsülik. Nagy általánosságban elmondható azt is, hogy HS előfordulása világszerte nagy átlagban 1 százalékosra tehető, mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek jelentős hányada kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált érintettek száma ennél jóval alacsonyabb.

A hidradenitisz szuppuratíva okai

A hidradenitisz a bőrtünetek ellenére egy egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép, melynek hátterében a szervezet védekezőrendszerének hibás működése áll. Pontos kiváltó oka nem ismert, de a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a maga a kórkép a szőrtüszők kóros működésére vezethető vissza. Egészen pontosan úgy gondolják, hogy a HS-re jellemző bőrelváltozásokat a szőrtüszők elzáródása, valamint a hónaljban és a lágyéktájon megtalálható apokrin verejtékmirigyek (ezek hormonális behatásra szakaszosan ürítenek váladékot) gyulladása váltja ki. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szőrtüszők elzáródnak, ami akadályozza a verejték kiáramlását, majd pedig a mirigyek túlnyomás miatt kitágult kivezetőcsövei szétrepednek vagy súlyosan begyulladnak.
A verejtékmirigy-gyulladás gyakran bűzös váladékkal jár
A verejtékmirigy-gyulladás gyakran bűzös váladékkal jár
A szakemberek abban általában egyetértenek, hogy a betegség nem fertőzés útján alakul ki, másnak nem adható át, másrészt nem a hiányos higiéniához köthető. A bakteriális tényezők szerepének megítélése azért nem teljesen egyértelmű: egyrészt ezidáig nem igazoltak HS-re jellemző bakteriális flórát, másrészt a léziók mélyéről vett minták olykor tartalmaznak patogéneket, de igen gyakran negatívak. Egy közelmúltban megjelent szisztémás elemzés egyedülálló megállapítása szerint a Gram-pozitív coccusok és Gram-pozitív pálcák jelenléte is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.
A vizsgálatok igazolták azt is, hogy a hidradenitisz kockázatát a dohányzás és az elhízás emeli, bár azon vitatkoznak a kutatók, hogy utóbbinál vajon az elhízás vezet a HS-hez, vagy a HS okoz elhízást. A kutatók a betegség hátterében genetikai okot is sejtenek, lévén a hidradenitisz gyakran mutat családi halmozódást: az érintettek nagyjából harmadánál ez a helyzet.

A hidradenitisz szuppuratíva tünetei

A HS igen sokféle formában jelentkezhet. Enyhe típusánál az érintett bőrterületen pattanásszerű apró göbök, mitesszerek vagy néhány ciszta figyelhető meg. A gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések. Súlyosabb esetekben a kiújuló tályogokból akár váladék is ürülhet, aminek szaga kellemetlen lehet. A panaszok legjellemzőbben a hónalj és a lágyék területén jelentkeznek, de gyakori előfordulási hely az emlők alatti, a farpofák közötti és a combok belső oldalán, illetve a szeméremdombon lévő terület is. Tehát főleg azok a testtájak lehetnek érintettek, ahol összefekvők a bőrfelületek.
Mivel a kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett sok egyéb kellemetlenséget is okozhatnak, a betegség rendszerint komoly életminőség-romlást eredményez.

A hidradenitisz szuppuratíva diagnózisa

Mivel előfordul, hogy a hidradenitiszt valamilyen fertőzéses bőrbetegséggel tévesztik össze, a helyes diagnózis felállításáig nemritkán hosszú idő telik el. Mivel nem gyakori kórkép, megesik, hogy a háziorvos fel sem ismeri, a diagnózist csak akkor állítják fel, amikor a beteg bőrgyógyászt is felkeres. Azt, hogy a felismerés mennyire nehézkes, jól mutatja, hogy egy frissen közölt nemzetközi vizsgálat szerint a HS betegeknél a tünetek megjelenésétől a diagnózis megszületéséig eltelt átlagos idő 7,2 év, míg ugyanez pszoriázisnál csak 1,6 év.
A szakorvos a betegséget a klinikai kép és a jellegzetes kórlefolyás alapján ismeri föl, a panaszok és tünetek súlyosságát rendszerint egy skálán értékeli. Ezek közül sok más országhoz hasonlóan hazánkban is a Hurley-féle osztályozási rendszer terjedt el. Az igen statikus Hurley beosztás mellett léteznek dinamikus, az alkalmazott kezelés hatásosságának mérésére is alkalmas skálák, ám a mindennapi gyakorlatban is jól alkalmazható és széles körben elfogadott eszközzel jelenleg nem rendelkeznek az orvosok.

A hidradenitisz szuppuratíva kórlefolyása

Az esetek egy részében a betegség lefolyása progresszív, ami azt jelenti, hogy megfelelő kezelés nélkül az ismételten kiújuló tünetek egyre súlyosabb formában térnek vissza. A legrosszabb állapot átlagosan 6 évvel a betegség jelentkezés után alakul ki. Ebből is látszik, hogy a HS kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a hatékony, eredményes kezelés.
A betegségnek alapvetően három fázisát különböztetik meg, ezeket a bőrgyógyászok a Hurley-féle osztályozási rendszer szerint különítik el. A Hurley I. stádiumnál még csak egy vagy néhány különálló kelés jelenik meg, járatképződésről és hegesedésről még nincs szó. Ekkor az érzékeny, bőrfelszínből kiemelkedő elváltozások többnyire borsónyi méretű tömött csomókból alakulnak ki. Mivel jellemzően élénkvörös színűek, gyakran aknéval, benőtt szőrszál okozta szőrtüszőgyulladással vagy valamely nemi úton terjedő betegséggel, például herpesszel tévesztik őket össze.
A Hurley II. stádiumnál kiújuló kelések jelennek meg akár több testtájon is, azokban sipoly és járat is képződik. A visszatérő bőrelváltozások hegképződéssel gyógyulnak, a hegek között szigetszerűen ép bőrterületek találhatóak. A Hurley III. stádiumnál már nagy kiterjedésű kelések jelentkeznek, az érintett területen egymással összefüggő járatok is kialakulnak. Mindehhez kiterjedt hegesedés is társul, azok között pedig már nem marad ép bőr sem. A folyamatot kellemetlen szagú váladékozás kísérheti, nedvedző sipolyok is kialakulhatnak.

A hidradenitisz szuppuratíva kezelése

A HS jelenleg nem gyógyítható, de gyógyszeres terápiával és sebészeti megoldásokkal kezelhető. Mivel az érintett bőrterület teljes eltávolításával végzett radikális beavatkozás, majd az azt követő sebgyógyulás vagy lebenyplasztika után viszonylag kicsi a visszaesés valószínűsége, így súlyos esetekben gyakran alkalmazzák ezt a sebészi módszert. Emellett megoldás lehet a léziók feletti bőrfelület elektrosebészeti vagy más módon történő eltávolításával végzett "deroofing", de léteznek ehhez hasonló, szövetkímélő, illetve lézeres és egyéb sebészi megoldások is. A konzervatív terápiák közül ezidáig a hosszútávú szisztémás antibiotikus kezelést tekintették a leghatásosabbnak, de a közelmúltban jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy új biológia terápiákat is kifejlesztettek. Ezek a korábbiaknál jóval hatékonyabbak lehetnek valamennyi Hurley-stádiumnál.

A hidradenitisz szuppuratíva gyógyulási esélyei

Bár a HS ma még nem gyógyítható, kórlefolyás nem minden esetben progresszív, vagyis a tünetek az idő előrehaladtával nem feltétlenül súlyosbodnak. Mivel azonban a betegség kiújulásokra hajlamos, elengedhetetlen a megfelelő kezelés.

A hidradenitisz szuppuratíva megelőzése

Mivel a kutatások azt mutatják, hogy a betegség gyakran társul elhízással, a túlsúly növekedésével pedig súlyosbodik, törekedni kell a testsúly normál szinten tartására, az elhízás elkerülésére. A vizsgálatok igazolták a dohányzás kockázatnövelő hatását is , így érdemes lemondani erről a káros szenvedélyről is.

Kutatások igazolják, hogy az hidradenitisz esetében mintegy 50 százalékkal magasabb bizonyos daganatos megbetegedéseknek, mindenekelőtt alaphámráknak, a szájüregi ráknak és a májráknak a kockázata. A számítások végzésekor azonban nem vették figyelembe a dohányzási szokásokból eredő különbségeket.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.