A kiegyensúlyozott élet: így elérheti

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

"Azt mondják, a XX. század a nők évszázada volt. Melyik évszázad lesz végre a férfiaké is és a nőké is?" (C. Molnár Emma)

Minek köszönhető, hogy mára olyan törékenyek lettek a kapcsolataink, mint az ostya? Miért érezzük önmagunk körül a szolidaritás hiányát, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebbet érünk, egyre kevésbé vagyunk fontosak? Vajon tényleg egy pillanat alatt a semmibe zuhanhatunk? Miért van az, hogy miközben rendkívül büszkék vagyunk önállóságunkra és teljesítményünkre, rettegünk a magánytól, a megsemmisüléstől, a kisemmizéstől és további neurózisok tömkelegét produkáljuk?

Ismerje meg C. Molnár Emmát!

A pszichoterapeuta hölgy szakterülete: párkapcsolat, gyereknevelés, pánikbetegség, szorongás, stressz, depresszió, pszichiátriai betegségek. Kattintson!

C. Molnár Emma a férfi és a nő viszonyának alakulásán keresztül vizsgálja társadalmunk és mindennapjaink alapvető kérdéseit. Fő állítása szerint a perisztázis, vagyis az egyén számára meghatározó személyek által közvetített értékrend, határozza meg alapvetően az egyén életét, lehetőségeit és problémáit.

A perisztázis értékrendje azonban nem mindig kapcsolódik össze a humánummal, így van ez szerinte napjainkban is, amikor atomizálódott, önmaga szélsőséges autonómiájáig eljutott emberek tömege próbál egymással kezdeni valamit.

A könyv erősen megkérdőjelezi azt a modern közhelyet, mely szerint a nők csupán áldozatok lennének, a férfiak pedig fenyegető rémként kísértenék őket, és igyekszik a jelenségek alapos és széles látókörű elemzésével megvilágítani a problémák mélyebb okait.

C. Molnár Emma gondolatai szemtelenek, provokatívak és konzervativizmusukban is nagyon korszerűek. Rendkívül kritikus és szkeptikus a korunkban divatos viselkedésmódokkal szemben, de mindezt nem holmi retrográd ideológia jegyében teszi.

C. Molnár Emma szerint egy kisfiú vagy egy kislány érkezésével érték születik a világra, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak más, és a különbözőség tudatosításával elfogadóbbá, együttműködőbbé válhatnánk mind a magánéletünk, mind a munkánk során.

A férfiak és nők közötti különbséget el kell tudni fogadni

A férfiak és nők közötti különbséget el kell tudni fogadni


C. Molnár Emma szerint a férfinak és a nőnek egyaránt szüksége van arra, hogy kibontakoztassa képességeit a munkában, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell tagadnunk saját nemünket, nembeli lényegünket, amely fogantatásunktól kezdve alakítja a viselkedésünket, látásmódunkat. Azt állítja, hogy ameddig ezt a látszólagos paradoxont nem értjük meg, harccá silányítjuk kapcsolatainkat, és nem fogunk tudni együttműködni, békében együtt élni.

Kérdés, mit tehetnek a nők és a férfiak annak érdekében, hogy a vágyaik szintjén ott élő harmóniát megteremtsék? Hogyan tudunk élhető életet élni egy olyan korban, amikor a perisztázis a humánum és a belső kontrollos magatartás helyett a külső kontrollra helyezi a legfőbb hangsúlyt, és a cselekvéseinkből fakadó öröm helyett a puszta teljesítés lesz a cél? Ez a mű többek között ezekről a kérdésekről elmélkedik nem csupán pszichológiai, hanem kulturális, társadalmi, történelmi és filozófiai kontextusban is.

Természetesen a könyvnek nem célja, hogy minden nehézségre megoldást kínáljon, de alapvető kérdéseket feszeget az együttműködésről, egymás határainak és a két nem különbözőségének tiszteletben tartásáról. És ezzel néhány lépéssel talán közelebb kerülünk a nyugodt, kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Gyetvai Viktória
mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag