Komolyabb depresszió: érzelmi analfabéták leszünk?

A depresszió komolyabb tüneteit mutatók kevésbé hallják meg a beszédet, ha az bármilyen érzelmi töltettel rendelkezik, mint az enyhén depressziósok - derült ki nemrégiben egy kutatásból.

A kutatók kísérletükbe enyhén és komolyabban depressziós diákokat vontak be. A résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy halljanak ki és értelmezzenek egyes mondatokat egy olyan szövegből, amelyben különböző zajok zavarják a megértést. A kutatók azt várták, hogy a komolyabban depressziós kísérleti alanyok fogékonyabbak lesznek a negatív érzelmekre, azaz azokat jobban meg fogják hallani, mint a pozitívakat. A kísérleti eredmények azonban rácáfoltak a kutatók hipotézisére.
"Korábban számos vizsgálat azt mutatta ki, hogy a depressziósok elfogultak a negatív információkkal szemben, azokat könnyebben észlelik zajos környezetben" - mondja Zilong Xie, a texasi egyetem hallgatója, a kísérlet egyik vezetője. Azt is megállapították már korábban, hogy a depressziósok magányossá, izolálttá válnak amiatt, hogy gondot okoz nekik a gondolkodás és a koncentráció, illetve az információk megjegyzése. Ha pedig zajos a környezet - amilyen például egy buliban vagy egy zsúfolt étteremben -, akkor nehezebben értik meg a beszédet, aminek következtében még magányosabbnak és izoláltabbnak érzik magukat.A kísérletben kétféle zajt használtak: az egyik esetében a beszédet különböző külső zajforrásokkal zavarták meg (pl. poharak koccanása, széklábak zörgése), a másik esetében pedig egyéb szöveggel, illetve beszédhangokkal (pl. beszélgetés a szomszéd asztalnál) zavarták meg a szöveget. Utóbbi zaj nagyobb mértékű izolációhoz vezet, hiszen az ilyen, "értelmes" zajból kiszűrni az információkat nagyobb kognitív terhelést jelent, mint a külső forrásokból eredő zajból.

A komolyabb depresszióban szenvedők kevésbé hallják meg az érzelmi töltetű beszédet

A komolyabb depresszióban szenvedők kevésbé hallják meg az érzelmi töltetű beszédet


A kísérletben a kutatók nem csupán érzelmi töltet nélküli, semleges szövegekkel dolgoztak, hanem öt különböző érzelmi töltetű beszédet használtak: boldogat, szomorút, mérgeset, félelmeteset és semlegeset. Ezzel kívánták hitelesebben modellezni azokat a hétköznapi szituációkat, amelyekben a beszédértés valójában működik. A kísérleti alanyoknak tehát a fenti ötféle érzelmi töltetű beszédet kellett meghallgatniuk, a beszédet azonban vagy külső forrásból érkező zajokkal, vagy pedig más beszélgetéssel megzavarták. A kísérleti alanyok feladat az volt, hogy leírjanak egy-egy célmondatot. Összesen 50 célmondat volt - mindegyik érzelmi típusból tíz-tíz.

Az eredmények azt mutatták, hogy a komolyabb depressziós tüneteket mutató résztvevők mind az ötféle érzelmi töltetű beszédet nehezebben hallották meg, mint az enyhén depressziósok abban az esetben, ha a zajforrás értelmes beszéd volt. Ha azonban valamilyen külső, "értelmetlen" zaj zavarta meg a beszédet, akkor mind az öt érzelmi típusú mondat értelmezésében egyformán teljesítettek a az enyhén és a komolyabban depressziósok.

Forrás: People with elevated depression 'poorer at hearing all types of emotional speech'
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében még erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozik fel a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor, a hegyekben hózápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag