Májmegnagyobbodás tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.06.14 13:40

 Szabó Emese

 

 dr. Makara Mihály hepatológus és belgyógyász főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a májmegnagyobbodás?

Májmegnagyobbodásról akkor beszélünk, ha a máj mérete nagyobb a szokásosnál. Normál esetben ez a szerv maximum a bordák alsó ívénél tapintható, de előfordul, hogy már ott sem: ha ezen a határon néhány centivel már túllóg, májmegnagyobbodásról van szó. A májbetegségek többsége valamilyen mértékű megnagyobbodással jár, legalábbis kezdetben. Maga a szerv a betegségek végstádiumban kezd el zsugorodni, mert a benne lévő kötőszövet (hegszövet) a megnagyobbodott szervet elkezdi összehúzni. Ezt az állapotot nevezzük májzsugornak.

A májmegnagyobbodás előfordulása és okai

Magyarországon leggyakrabban a túlzott alkohol- és zsírfogyasztás okoz májmegnagyobbodást; utóbbit a máj elzsírosodásaként vagy zsíros elfajulásaként is emlegetik. A statisztikák elég rémisztőek: mivel a hazánkban élő alkoholisták számát egymillió főre becsülik, nagyjából ennyire tehető azok száma is, akiknek emiatt a mája megnagyobbodik. Az ok okozati összefüggés ez esetben szinte magától értetődő, lévén jelentősebb alkoholfogyasztás mellett a májmegnagyobbodás szinte elkerülhetetlen. Ugyancsak magasak a számok az elhízás esetében: hazánkban a súlyfelesleggel küzdők arányát 30 százalékosra teszik, a jelentősebb elhízásnak pedig szintén magától értetődő velejárója a májmegnagyobbodás.

A két fő ok mellett vírusfertőzések és egyéb károsodások is okozhatnak májmegnagyobbodást. Tipikusan ilyen a krónikus hepatitis C-fertőzés, amelynél a szerv először megnagyobbodik, majd ezt a méretet hosszú időn keresztül tartja, míg végül májzsugor következik be. E betegség előfordulása Magyarországon 1 százalék alatti, míg a szintén májmegnagyobbodást okozó hepatitis B gyakorisága 0,5 százalék alatti.

Májmegnagyoboodást elsősorban az elhízás és az alkohol okozhat

Májmegnagyoboodást elsősorban az elhízás és az alkohol okozhat

Ugyan a heveny, tehát hirtelen kialakuló májgyulladásoknál is előfordul megnagyobbodás, jellemzőbb, hogy inkább az utóbbiakat, tehát a krónikus gyulladásokat jellemzi ez a tünet. Ritkán, de anyagcsere-betegségek is okozhatnak májmegnagyobbodást, de kiválthatnak ilyesmit egyes gyógyszerek és mérgek is.

A májdaganat nem okoz májmegnagyobbodást, maga a daganat a már eleve megnagyobbodott májban képződik. A primer májdaganat igen ritka, az ilyesmi leggyakrabban vírusfertőzés következménye. A másik eset, hogy a daganat áttétes: ilyen esetben az áttétes daganat okozhat májmegnagyobbodást. Ez esetben a legsürgetőbb egészségügyi probléma viszont nem a máj megnagyobbodása, hanem az az egyéb daganat, amely áttétet ad a májban.

A májmegnagyobbodás tünetei

Az esetek többségében a májmegnagyobbodás teljesen panaszmentes, maximum olyan jellegtelen tünetei kísérik, mint például a hasi puffadás, az emésztési zavar, az enyhe hányinger, a fáradékonyság és a munkaképesség csökkenése. Utóbbiakat mind a májműködés romlása okozza. A szimptómákkal a probléma az, hogy ilyesmi, főleg idős korban amúgy is gyakran jelentkezik, így az érintetteknek nem feltétlen tűnik föl a rendellenesség: sokszor csak a gyógyulás után észlelik azt, hogy javul az állapotuk.

Az abszolút panaszmentes, vagy csak jellegtelen tüneteket okozó szakasz nagyon sokáig tart, komolyabb bajok csak nagyon hosszú idő után jelentkeznek: az elhízásnál és az alkoholizmusnál ez egyaránt több évtizedet jelent, a hepatitis C tünetmentes időszaka szintén 20-50 év. Miután a máj állapota nagyon hosszú időn keresztül folyamatosan romlik, már a jellegzetes panaszok is fellépnek: ilyenkor már jelentősebb hasi fájdalom érezhető, emellett pedig hasvíz is megjelenik. Agyi működési zavar, sárgaság és vérzékenység is felléphet, az érintettek vért is hányhatnak.

A májmegnagyobbodás diagnózisa

A diagnózis első lépése mindig a fizikális vizsgálat, a has megtapogatása: májmegnagyobbodáskor a vizsgálatot végző orvos kezét belégzéskor már "megüti" a májszél. Fontos adat az is, hogy a szerv mennyire tömött, mennyire puha: a puha megnagyobbodás heveny gyulladásos folyamatra vagy zsírmájra utal. A vizsgálat során az orvos megadja azt is, hogy a szerv széle mennyivel haladja meg a bordaívet.

A fizikális vizsgálatot a képalkotó diagnosztikai eszközök követik: első körben elegendő az ultrahang, a máj nagysága már azzal is pontosan meghatározható. Ha a megnagyobbodás az ultrahang szerint diffúz, tehát nincs szó daganatról, látszanak az epeutak is, azok pedig nem tágabbak, akkor CT-re és MR-re nincs szükség.

Az ultrahangot követően vérvizsgálatokkal megnézik, van-e anyagcsere-eltérés vagy vírusfertőzés. Ezt követően fontos vizsgálati eszköz a fibroscan, amellyel a máj kötőszövet- és zsírmennyisége pontosan meghatározható. Ez azért fontos adat, mert a zsír a májmegnagyobbodás egyik oka, míg a kötőszövetesedés annak a következménye. Mindezek alapján nagy biztonsággal megállapítható, hogy mi okozza a májmegnagyobbodást.

A májmegnagyobbodás kezelése

A kezelés minden esetben a kiváltó ok kezelését jelenti: alkohol esetében ez alatt az absztinencia értendő, míg súlyproblémák esetében az életmód rendezése. Ha a problémát valamilyen anyagcsere-eltérés okozza, akkor azt kell kezelni. Ha daganatról van szó, akkor azt kell megszüntetni, eltávolítani.

A régebben nagy valószínűséggel végzetes hepatitis C nemrég vált gyógyítható betegséggé: ma már olyan gyógyszer-kombinációk is léteznek, melyekkel szinte mellékhatás nélkül, több mint 90 százalékos eséllyel teljes lehet a gyógyulás. A régebbi készítményekkel ez az arány csak 40-50 százalékos volt, és mellékhatásai is sokkal súlyosabbak voltak.

A májmegnagyobbodás gyógyulási esélyei

Ha a májmegnagyobbodás kiváltó okát sikerül hatékonyan kezelni, a gyógyulás teljes lehet, lévén a máj jól regenerálódó szerv. Az viszont gond, hogy a problémát sokszor csak a végső tüneteknél, tehát a vérhányás, sárgaság jelentkezésekor ismerik fel: ilyenkor már nem jók a kilátások, megoldást sokszor csak a nehezen elérhető májátültetés jelenthet. Erre az esélyek nem túl nagyok: Magyarországon évente mindössze 50-100 májátültetés történik, májbetegségben pedig évente 5 ezer beteg hal meg. A májbetegségeknek tehát semmiképpen nem megoldása a szervátültetés.

A májmegnagyobbodás megelőzése

A megelőzést a megfelelő életmód, az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése segítheti. Mivel a hepatitis C fertőzés terjedését a kábítószer-használók körében a fertőzött fecskendők is segítik, fontosak lennének a tűcsere programok is.

A májmegnagyobbodás szövődményei

A nem megfelelő májműködés miatt elbutulás, agyi működési zavar léphet fel, de szövődmény a hasvíz képződése is. Vizenyő az albuminhiány (ez a fehérje a májban termelődik, többek közt akadályozza, hogy a folyadék kiszivárogjon az erekből) következtében a lábban is megjelenhet, a májbetegség miatt pedig romlik a hasi keringés. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, azokból is kevesebb lesz, ami más területen is vérzékenységhez vezethet. Másrészt a trombociták is fokozottan pusztulnak a lépmegnagyobbodás következtében (ez a szerv a májjal együtt nagyobbodik meg), ami szintén árt a szervezetnek.

Hasznos tudnivalók

Sokan a májbiopsziától való félelem miatt nem mennek el időben hepatológiai centrumokban, pedig erre a vizsgálatra ma már általában nincs szükség: a vérvizsgálat, az ultrahang és a fibroscan általában elegendő ahhoz, hogy tisztázzák a májbetegség kiváltó okát. Biopsziával történő szövetmintavételre ma már csak elvétve van szükség.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Makara Mihály hepatológus és belgyógyász főorvosnak.

Kategória: Tünetek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Májmegnagyobbodás kezelésére! További kérdésem van Májmegnagyobbodás témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag