Izotópvizsgálatok

Vese-izotópvizsgálat

Rövid leírás

A veseszcintigráfia izotópos vizsgálat, segítségével azt nézik, hogy a vesében az izotóp miként választódik ki, miként dúsul. A vizsgálattal a szerv funkciója határozható meg, kideríthető, mennyire működőképes a vese szövete.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Az urológusok főként akkor kérnek veseszcintigráfiát, ha a vese vagy a húgyvezető (uréter) elzáródott, a vizelet nem tud lefolyni. Ilyenkor a vese üregrendszere elkezd tágulni, megnő a nyomás. Ez azért veszélyes, mert a vesekéreg a nyomás miatt egyre keskenyebb lesz, elkezd elhalni. Ezt már ultrahangon is lehet látni. A szcintigráfia azt tudja megmutatni, hogy ilyenkor kikapcsol vagy minimálisra vált a szerv vizeletkiválasztó funkciója. Ilyen esetben a vizeletet mindenképp el kell terelni, vagy a húgyhólyagon át sztent segítségével, vagy pedig oldalról, a bőrön át egy katéterrel. Ilyenkor a vizelet egy vizeletes zsákba gyűlik. A vese működése 4-6 hét után indul be újra, akkor tudják megítélni, jól működik-e. Ezt is ki lehet deríteni veseszcintigráfia segítségével.
A vizsgálatot úgy értékelik ki, hogy a két vese működését normál esetben összesen 100 százaléknak veszik. Például a jobboldali vese 48 százalékos, a baloldali 52 százalékos. Felnőttkorban akkor minősítik működésképtelennek a vesét, ha az egyik vese működése 20 százalék alatti. Ilyenkor már nem éri meg a rekonstrukciós műtéttel járó kockázat, mert az a veseműködés szempontjából már nem jelentene érdemi hasznot.
A veseszcintigráfia információt adhat a vese keringéséről is, ami a vizeletelfolyási akadályok mellett bizonyos betegségeknél – például veseverőér szűkületnél, veseelégtelenségnél, fertőzéseknél – is megváltozik.

Mit diagnosztizálnak vele?

A veseszcintigráfiával meg lehet mondani, hány százalékban működőképes a vese, illetve az is, ha már menthetetlen a szerv.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A vizsgálat előtt a beteg vénás injekcióban izotópot kap, majd várnia kell, amíg azt elkezdi kiválasztani a veséje, elkezd abban dúsulni. Ennek érdekében a betegnek meg kell innia egy liter vizet. A dúsulási folyamatot egy röntgenkészülékhez hasonló berendezéssel követik, azzal készítenek az izotóp beadása után negyedóránként vagy félóránként felvételt (amíg a készülék működik, a betegnek mozdulatlanul kell feküdnie). A vese működésére az így kapott képből lehet következtetni. Lehet következtetni a felvételből arra is, hogy a húgyutakban van-e bármilyen akadály, hogy a vizelet hogyan folyik le a vese üregrendszerén keresztül.
Ha a szcintigráfiával a veseverőeret is nézik, a vizsgálat előtt vérnyomáscsökkentő szert, úgynevezett ACE-gátlót kap a beteg tablettásan vagy injekcióban. Ilyenkor a vizsgálat segíthet kimutatni azt is, van-e veseverőérben szűkület.

Mennyi időt vesz igénybe?

A teljes vizsgálat nagyjából két órás, de maga a beavatkozás nem időigényes: a vénás injekciót egy pillanat alatt beadják, a felvételek között pedig sétálhat a beteg.

Milyen szakorvos végzi?

A veseszcintigráfiát radiológus végzi, eredményét urológusok és nefrológusok használják föl.

Hogyan kell rá készülni?

A veseszcintigráfiára nem kell éhgyomorra menni, a betegnek pedig bőségesen kell előtte innia.

Mire kell utána figyelni?

Mivel a vizsgálathoz sugárzó anyagot használnak, aznap nem szabad kisgyerekeket, csecsemőket, várandós anyukákat ölelgetni. Bár a sugárterhelés nem jelentős, erre elővigyázatosságból szükség van. Ha szoptató kismamán végeznek ilyen vizsgálatot, a kicsi pár napig nem kaphatja meg a tejét. Az izotópos anyag gyors kiürülését segíti a bőséges folyadékfogyasztás, emiatt tanácsos a vizsgálat után sokat inni.

Jár sugárterheléssel?

Mivel a vizsgálatot izotóppal végzik, értelemszerűen jár sugárterheléssel. Az izotóp a szervezetből nem ürül ki azonnal, így a vizsgált személy rövid ideig sugárforrásnak számít. Ez valós kockázatot nem jelent sem a beteg, sem mások számára, de csecsemőkkel, kisbabákkal, várandós kismamákkal pár napig kerülni kell a hosszabb ideig tartó testközeli kapcsolatot.

Jár vele fájdalom?

A veseszcintigráfia előtt a beteg vénás injekciót kap, ami nem fájdalmas, de kellemetlen. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

Kinél nem végezhető?

Várandós kismamánál nem végezhető veseszcintigráfia.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vargha Judit urológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.