Hólyagpunkció

 Szabó Emese

 

 dr. Albert István andrológus, urológus, onkológus szakorvos

 

Rövid leírás

A hólyagpunkció során a hasfal felől egy vékony tűvel megszúrják a húgyhólyagot, majd katétert helyeznek bele, ezáltal vezetik el onnan a vizeletet. Erre szükség lehet diagnosztikus célból, illetve akkor, ha a húgycső teljesen elzáródik, így katétert csak a hasfal felől tudnak bevezetni, a vizelet csak azon keresztül tudják elvezetni. Ma ez, illetve a heveny prosztatagyulladás miatt kialakult vizeletelfolyási zavar a hólyagpunkció leggyakoribb oka.

Mikor alkalmazzák/Mikor van rá szükség?

Húgycsőpunkciót a leggyakrabban húgycsőelzáródásnál, vizeletelakadásnál végeznek, mert ilyenkor a vizeletet nem tudják húgycsőkatéter segítségével leengedni. Ilyenkor hólyagpunkcióra van szükség. A hólyagpunkció lehet tartós is: ha a vizeletelvezetést másképp nem tudják megoldani,  a katéter ugyanúgy bent hagyható, mint a húgycsövön keresztül fölvezetett katéter. Akkor is szükség lehet hólyagpunkcióra, ha a prosztata annyira nagy, hogy elzárja a hátsó húgycsövet.

Diagnosztikus célból ma már csak elvétve végeznek hólyagpunkciót, igazából csak akkor, ha nem tudják eldönteni, honnan származik a fertőzött vizelet. Erre felnőtteknél leginkább nők esetén lehet szükség - de náluk is csak nagyon ritkán -, ilyen kétségek náluk merülhetnek föl. A vizsgálattal egyértelműsíthető, hogy a feltételezett fertőzés a hólyagból származik-e.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

A beavatkozás előtt fertőtlenítik és érzéstelenítik a hasfal szeméremcsont fölötti felületét, majd egy hegyes vezetőhüvelyt, úgynevezett trokárt szúrnak a hólyagba ultrahangcélzással vagy anélkül, tapintás alapján. A trokáron keresztül egy 4-5 milliméteres katétert vezetnek a hólyagba. Utóbbit a hólyagban ballon rögzíti, kicsúszását az akadályozza meg. Van olyan katéter is, amelyet a bőrhöz öltésekkel kell rögzíteni, ott a kicsúszást ez akadályozza meg. A katéter végére mindkét esetben katéterzsák kerül, de az be is dugaszolható a hagyományos katéterhez hasonlóan. Ezt vizeletürítéskor ki lehet húzni, ezáltal a hólyagot le lehet engedni. Ha a hólyagkatéterre már nincs szükség, ki lehet venni a hasfalon keresztül a katéterballon leengedésével. Sebe hamar beforr.

Mennyi időt vesz igénybe?

A húgycsőpunkció elvégzése nem tart tovább 5 percnél.

Milyen szakorvos végzi?

Elsősorban urológusok végeznek hólyagpunkciót, de sürgősségi osztályokon kivitelezheti más szakorvos is.

Hogyan kell rá készülni?

Hólyagpunkcióra szinte mindig azonnal van szükség, így a beteg nem tud rá készülni.

Mire kell utána figyelni?

Nem szabad hólyagpunkció után fürdőzni és úszni, egyéb tevékenységet viszont végezhetnek a betegek. Vigyázni kell arra is, hogy a beteg ki ne rántsa véletlenül a katétert. Ez a megoldás férfiaknak kedvezőbb is lehet, mint egy húgycsőkatéter, mert viselése kevésbé kellemetlen, kevésbé fájdalmas.

Jár vele fájdalom?

A hólyagpunkció az érzéstelenítés miatt nem jár fájdalommal. Fájdalmat a későbbiekben is csak akkor okoz, ha valaki nem figyel a tisztaságra, így bőre és a környező szövetek begyulladnak.

Kinél nem végezhető

Akut esetben nincs kizáró oka a hólyagpunkciónak, ha szükség van rá, mindenkinél el kell végezni.

Milyen szövődményei lehetnek?

Szövődményként vérzések, fertőzések, gyulladások jelentkezhetnek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvosnak.Utolsó módosítás: 2019.12.10.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan oszalank, de lesznek gyengén felhős, napos tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag