Csiperke: jó a levesbe

Csibegomba, nyúlgomba, csepérke, pecsérke - vadon termő változatának ezer neve van, a piacokon pedig jobbára sampinyonként kérjük. Ez a legismertebb, legkönnyebben hozzáférhető gombaféle, ráadásul az íze is kiváló.

Ismerjük meg!

Gombák - az erdő ajándékai A csiperkegomba (Agaricus) a Kárpát-medence legismertebb és legkedveltebb gombafajtája. A nemzetségnek mintegy 300 fajtája van, köztük sok ehető (kivétel például a sárguló csiperke, amely onnan ismerhető fel, hogy húsa sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszerszaga van). A leggyakoribb két idetartozó faj a kerti csiperke vagy mezei csiperke (Agaricus campestris) és az erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis). A kerti változat kalapja fiatalon selymesen fehér, domború, de később ellaposodik, és enyhén megsárgul. Átmérője elérheti a 10-12 cm-t is. Lemezei rózsaszínűek, később barnára, feketére színeződnek, spórái feketés barnák. Tönkjén gallért találunk, illata kellemes. (Figyelem! A tönk alján nincs bocskor! A bocskoros és galléros gomba a gyilkos galóca!)

Az erdőszéli csiperke kalapja nagyobb, akár 20 cm-t is eléri, színe krémszínű. Egész nyáron számíthatunk a megjelenésükre, esők utáni, meleg párás éjszakákat követően tömegesen jelennek meg. Réteken, szántókon, legelőkön, de füves kertekben is megtalálhatók. A termesztett csiperkegomba kalapja vastag, húsos, félgömb alakú. A kalap fehér, tömött, fehér galléros. Lemezei sűrűn állók, kezdetben fehérek, később rózsaszínűek, majd barnásfeketére színeződnek. Húsa merev, ropogós, fehér színű. Szaga jellegzetes, "csiperkeillat".

Vadon növő fajtái (főleg a teljesen ki nem fejlett állapotban) könnyen összetéveszthetők a mérgező gombák közül a gyilkos galócával és a nagy döggombával. A megkülönböztetéshez fontos megjegyezi, hogy a gyilkos galócának bocskora is van, a döggombának viszont nincs gallérja.

Miért jó?

A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős. A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer év termesztenek is bizonyos gombafajtákat. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló (de nem hizlaló), koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.

Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak.

Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk sem lebecsülendő. Tudományos feltételezések szerint egyes gombafajok tbc-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak.

Hogyan fogyasszuk?

A csiperkegomba hazánkban legnagyobbrészt friss áruként kerül forgalomba, kisebb részét konzerválják, esetleg szárítják. A csiperkegombát nem kell meghámozni, csupán alaposan megmosni.

A friss csiperkegomba változatosan elkészíthető, levesnek, pörköltnek, rántva, sütve, kalapját hússal, juhsajttal töltve, párolva, salátának, ételízesítőnek is felhasználható.

Tippek-tanácsok

A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, ezért a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani.

Érdekességek

Termesztése pincékben történik. Alapanyaga a hőkezelt, majd gombacsírával beoltott komposzt (szalma, ló-, csirketrágya keveréke). A fehérkalapú csiperke mellett termesztenek barnakalapú csiperkegombát is, melynek íze kissé intenzívebb, küllemében a kalap zsemlebarna színű. Ma már hozzá lehet jutni kis kiszerelésű termődobozokhoz is, így akár házilag is meg lehet próbálkozni a termesztésével.

Mivel olcsó, sokan csak a drága, különleges gombák gyenge pótlékának tartják, és feltételezik, hogy a tápanyagtartalma is kisebb. Azonban egy, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a csiperkében ugyanannyi antioxidáns található, mint például a japán maitake és matsutake gombákban, amelyeknek vérnyomáscsökkentő és rákmegelőző hatást tulajdonítanak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső