Ez történik, ha nem jutunk elegendő napfényhez

Ha nap éri a bőrünket, akkor a szervezetünk D-vitamint kezd termelni - ennek a vitaminnak fontos szerepe van számos szerv és szövet működésében. Kutatások szerint meglepően sokan D-vitamin hiányosak, ennek pedig akár komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe, melyről a Brightside cikke írt bővebben. A kalcium mellett a D-vitaminnak is fontos szerepe van abban, hogy a csontjaink erősek és egészségesek legyenek. A D-vitamin hiánya csökkenti a kalcium felszívódását, emiatt pedig a csontok meggyengülhetnek és csontfájdalom, izomgyengeség éscsontritkulásjelentkezhet. Emellett megváltozhat a csontstruktúra, és deformitások alakulhatnak ki a csontszerkezetben. Egy kevés napozás, valamint a D-vitamin és a kalcium szedése segíthet mindezek megakadályozásában.

A D-vitamin jótékony hatásai A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya jelenleg a Földön körülbelül egymilliárd embert érint. Viszont a napfényhiányos hónapokban kevesen töltenek elég időt a szabadban ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint állítson elő a szervezetük.

Mentális és bőrbetegségeket is okozhat a fényhiány

Tanulmányok szerint a fényhiány, pontosabban az esetlegesen emiatt fellépő D-vitamin hiánya megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A megfelelő D-vitamin-szint általánosságban is növelheti a vastagbélrákos betegek túlélési esélyeit. Hogy a miénk milyen, azt egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthetjük az orvosunk segítségével, aki hiány esetén a megfelelő pótlási módszerre is javaslatot tehet.

A modern életmód egyik következménye, hogy jóval kevesebb napfényhez jutunk, mint az elődeink, hiszen sokkal nagyobb arányban dolgoznak az emberek valamilyen zárt helyen, asztalnál, számítógép előtt, sőt, sokan még a pihenőidejüknek is csak egy elenyésző részét töltik a szabadban. A természetes fény hiánya megnöveli a depresszió kialakulásának esélyét, így a hangulatunk és a kedélyállapotunk érdekében is érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy a szabadban legyünk, különösen az egyébként is fényhiányos téli hónapokban.

Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe. Fotó: Getty Images
Napfény hiányában a testünkben is többféle változás megy végbe. Fotó: Getty Images

Ezzel az olyan bőrbetegségek, mint a psoriasis belobbanását is megelőzhetjük, melynek kezelésében az UVB-fény hatékony lehet. Ugyanakkor érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy fényvédelem nélkül a lehető legkevesebb időt töltsünk a napon, ugyanis az UV-sugárzás amellett, hogy öregíti a bőrt, növeli a bőrrák kialakulásának esélyét is. A napfény hatására (is) termelődő D-vitamin a leptin nevű hormonal együtt felelős a testsúly szabályozásáért. A zsírsejtekben termelődő leptin jelzi az agynak a jóllakottságot, de ha nem működik megfelelően, akkor sokkal gyakrabban fogjuk túlenni magunkat, ami hosszú távon hízást okoz.

D-vitaminhoz a napfényen kívül olyan élelmiszerek fogyasztásával is juthatunk, mint a halak, a tojássárgája, illetve a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint a tej, teljes kiőrlésű kenyér vagy narancslé.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)