Mire jók a multivitaminok?

Számos oka lehet annak, ha valaki elkezd vitaminokat szedni. De vajon ezek a készítmények tényleg jótékonyan hatnak az egészségünkre?

"Egyre egészségtelenebbül élünk, ezért nő az igényünk arra, hogy egyre egészségesebben éljünk." Miért szedünk táplálékkiegészítőket? Részletek itt.

Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint a multivitaminok valóban csodaszerek, de nem úgy, ahogy gondolnánk - írja a webmd.com. A tudósok arra hívták fel a figyelmet, ezek a készítmények becsapják az elménket, hiszen szedésükkel elhisszük, hogy egészségesebbek vagyunk másoknál, dacára annak, hogy ez többnyire nem fedi a valóságot.

Egy friss felmérés szerint a multivitamint szedők egészsége nem jobb
Egy friss felmérés szerint a multivitamint szedők egészsége nem jobb. Fotó: Getty Images

A kutatók egy korábbi amerikai felmérést használtak fel tudományos munkájukhoz, illetve annak révén több mint 21 és félezer válaszadó adatait. A megkérdezettek részletesen beszámoltak arról, milyen étrend-kiegészítőket szednek, valamint az alanyok egészségi állapotáról is gyűjtöttek információkat a kutatók, beleértve a lelki egészségüket is.

A résztvevők közül kis híján ötezer fő állította, hogy rendszeresen fogyaszt multivitamint vagy más táplálékkiegészítőket. Ők többnyire idős, tehetős, tanult, biztosítással rendelkező nők voltak, és 30 százalékuk vélte úgy, hogy jobb az általános egészségi állapotuk, mint azoknak, akik nem használnak ilyen termékeket. Az egészségükre vonatkozó kimutatások viszont nem tükröztek ilyen irányú különbséget azokhoz képest, akik nemet mondtak a vitaminokra és más étrend-kiegészítőkre. Vagyis összességében nagyon hasonló egészségi állapotban voltak mindkét csoport tagjai.

Hogy mégis miért hittek a saját igazukban? A kutatók szerint erre két lehetséges magyarázat adódik. Az egyik, hogy a vizsgált személyek kifejlesztettek egy szokást, és nincs szükségük bizonyítékra azt illetően, hogy ez hasznukra van. A másik pedig, hogy a vitaminokat szedő emberek pozitívabb gondolkodásúak, és bíztak abban, hogy ezek a készítmények előnyösek lehetnek az egészségükre nézve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: