Biotermékek előnyben: miért jobb a szervezetünknek?

A bioélelmiszerek nem csak jobb és egészségesebb alapanyagot biztosítanak, de a természet hosszú távú fennmaradását is támogatják. Egészséges környezetben egészségesebben él minden élőlény, így az ember is, aki mindezeket elfogyasztja.

Táplálkozástudományi körökben már régóta figyelnek egy érdekes tendenciát. Ugyanis míg régen elég volt egy sárgarépát megenni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot juttassunk szervezetünkbe, addig ma 4 sárgarépát kell megennünk, hogy ugyanezt a mennyiséget megkapjuk. Miért van ez így? A válasz a talaj tápértékében rejlik, mely a hagyományos művelés következtében egyre inkább kimerült. A különböző növényvédő szerek valóban hatékonyak a növény védelme és a kártevők ellen, de sajnos nagymértékben csökkentik a növény tápértékét is, sok esetben pedig mérgező anyagokkal is ellátják azokat.

Tápanyagban gazdag biotermékek

A hosszú távon fenntartható természeti értékek és az egészséges, tápanyagokban gazdag étkezés miatt is egyre fontosabb szerep jut a korszerű biogazdálkodásnak, mely kevesebb növényvédő szert és szintetikus anyagot használ, ezáltal a föld, az élelem, és a végfogyasztó is egészségesebbé tud válni.

Fentieket támasztja alá egy, a témában végzett tanulmány is, miszerint az organikus eljárással kezelt élelmiszerek (alma, körte, burgonya, búza és kukorica ) 63%-kal több kalciumot és 138%-kal több magnéziumot tartalmaznak, mint más kereskedelmi forgalomban lévő társaik, melyeket hagyományos úton kezeltek.

A biogazdálkodás előnye a vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. Míg a hagyományos gazdálkodásban a kártevők elleni védelem érdekében rovarirtó szereket használnak, addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep, és csakis olyan növényvédő szer alkalmazható, mely káros szermaradékot nem hagy maga után.

Hatásuk az emberi szervezetre

És hogy milyen hatással vannak a biotermékek az emberi szervezetre? Magasabb tápértéküknek köszönhetően megfelelő vitaminnal és ásványi anyaggal látnak el. Magasabb antioxidáns-tartalmuk következtében segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve egyes daganatos megbetegedések kialakulását. Jó hatással vannak a koleszterinszintre , illetve az immunrendszerre, ezáltal az általános közérzetre, és növelik szervezetünk ellenálló képességét is.

Jogi szabályozás

Hazánkban és az Európai Unióban is, csak akkor jelölhetőek mezőgazdasági termékek organikus jelöléssel, ha a hazai jogszabályok betartása mellett, az állami hatóság kontrollja által működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és erről igazolással rendelkeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra