A vegán életmód meglepő hatásai

Emésztőrendszerünkről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy állandó állapotot mutat, pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy folyamatosan változik. Főleg az befolyásolja, hogyan táplálkozunk.

Velünk élő baktériumok

Mikrobiomnak nevezzük az emberrel (vagy állattal) együtt élő, vele együttműködő és egymásra kölcsönösen ható mikrobaközösséget. Ennek egy része az emésztőrendszerünkben él. Emésztésünk pedig folyamatosan változik, köszönhetően az elfogyasztott ételeknek, illetve egyéb, életmódbeli tényezőknek. Éppen ezért teljesen logikus, hogy ha valaki a vegyes táplálkozásról áttér a kizárólag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására, akkor ez az emésztőrendszerére is hatással lesz.

A beleinkben élő, jótékony hatású gombákat és baktériumokat probiotikumoknak is nevezzük. Ezeknek a szaporodáshoz és a túléléshez tápanyagra van szükségük - ezeket a tápanyagokat nevezzük prebiotikumoknak. A prebiotikumok elsősorban a növényekben lévő, természetesen előforduló cukrokban és rostokban találhatók meg.

vegán, vegán életmód, vegán étrend, táplálkozás, növényi alapú étrend
Az egészséges emésztés feltétele a megfelelő táplálkozás (Fotó:123rf)

Nem mindegy, mit eszünk

Ha olyan étrendre váltunk, amely főként - vagy kizárólag - növényi eredetű élelmiszerekből áll, akkor több prebiotikum kerül a szervezetbe, így több táplálékot kapnak a jótékony hatású baktériumok, gombák. Ennek hatására mennyiségük megnő, amitől az emésztőrendszer egészségesebb lesz. Ez pedig nemcsak az emésztésre és az anyagcserére , de általános egészségi állapotunkra is pozitív hatást gyakorol.

Ha növényalapú étrendre váltunk, akkor a nagyobb mennyiségű bevitt rostnak köszönhetően csökkennek a belekben lévő gyulladások és a vastagbélrák kockázata is. Sőt az emésztőrendszer egészséges működésének köszönhetően egész testünkben kisebb eséllyel alakulnak ki gyulladások. Természetesen mindez időbe telik.

A jó hír pedig, hogy az előnyöket nemcsak akkor élvezhetjük, ha száz százalékban növényi étrendre térünk át - már az is rengeteget számít, ha a korábbinál jóval több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, és ezek teszik ki az ételeink 70-75 százalékát. Fontos hozzátenni, hogy a vonatkozó kutatások még kezdeti szakaszban járnak - de egyre több a bizonyíték rá, hogy a növényi alapú táplálkozás számos előnnyel jár az emberi szervezet számára. Valószínűleg azért, mert mikrobiomunkkal ez áll a legnagyobb harmóniában.

Vega vagy vegán - mi a különbség? A vegetarianizmust és a veganizmust idehaza még mindig valamiféle misztikum lengi körül. Közös pont, hogy húst sem vegák, sem vegánok nem fogyasztanak, ezen kívül azonban a két életforma sok dologban különbözik egymástól .

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: