Hogyan válasszunk étrend-kiegészítőt?

A piacot elárasztották az étrend-kiegészítők, szinte zavarba jövünk, ha választanunk kell. Van néhány támpont, ami segíthet, hogy minőségi termék kerüljön a kosárba.

Az étrend-kiegészítők között válogatva van jó néhány hívószó, reklámfogás, ami már ismerősen csenghet. Ugyanazok a sokszor hangoztatott mondatok, gyanúsan sokoldalú készítmények jönnek szembe a drogériában, a gyógyszertárban, az interneten és az utcai plakátokon, mi pedig nem szeretnénk mást, csak a legjobbat magunknak. Mire érdemes figyelni tehát?

1. Ha étrend-kiegészítő vásárlása mellett döntünk, mindig alaposan mérjük fel, valóban szükség van-e az adott vitamin , ásványi anyag vagy élettanilag kedvező hatással rendelkező összetevő pótlására! Ha kiderül, hogy valamilyen összetevőt étrendünkkel nem tudunk megfelelő mennyiségben bevinni, akkor jön jól az "extra" pótlás. Ennek mérlegelésében segíthet a háziorvos.

2. Részesítsük előnyben azokat a gyártókat, akik régen forgalmaznak már gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, azaz ellenőrizhetően megbízhatóak. Hogy miért lehet fontos mindez? Mert gyanítható, hogy a minőségbiztosítás jegyében nem engedik meg maguknak a rossz minőséget, illetve hogy rendelkezésükre áll annyi forrás, amennyi a szükséges laboratóriumi és egyéb, a készítmények hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatokra is elegendő!

3. Mindig nézzünk utána, hogy az adott készítményhez kapcsolódóan végeztek-e klinikai vizsgálatot, illetve hogy ez elérhető-e a fogyasztók számára!

4. Legyen gyanús, ha valamiről egyszerűen csak annyit kommunikál a gyártó, hogy "csodaszer".

5. Mielőtt bármit megveszünk, nézzünk utána, hogy a termék összetevői között nincs-e tiltott növényi összetevő, esetleg gyógyszerhatóanyag, illetve nézzük meg, hogy az adott szer fent van-e az OÉTI listáján, ami a bejelentett készítményeket tartja számon! A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével ma Magyarországon a forgalmazóknak egyetlen törvényi kötelezettsége van, mindössze be kell jelenteni a terméket az OÉTI-nél, legkésőbb a piacra helyezés napján.

6. Ha szakmai segítségre, tanácsra van szükségünk, a legjobb, ha a patikában vesszük meg a szükséges készítményeket! Amennyiben egy készítmény csak gyógyszertári kereskedelemben kapható, az is nagy valószínűséggel árulkodik a magas, megbízható színvonalról.

7. Ne vásároljunk olyan internetes oldalon étrend-kiegészítőt, ahol a forgalmazó, gyártó elérhetősége nincs feltüntetve, és rendelésünk egy üzenetdobozból jut el a címzetthez, ám nem tudjuk, milyen e-mail címre!

8. Amennyiben a terméken nincsen magyar nyelvű felirat, és magyar nyelvű tájékoztató sem található rajta vagy a dobozban, illetve csak szedett-vedett, rossz helyesírású leírást találunk az alkalmazásról, akkor is éljünk a gyanúval, hogy nem a legjobb minőségű szert fogtuk ki!

9. Keressük a természetes összetevőket a szintetikus helyett!

10. Amennyiben van egészségpénztári kártyánk, érdemes ennek előnyeit kihasználva erre is elszámolható terméket vásárolnunk.

+1 Ne sajnáljuk a pénzt azokra a készítményekre, melyek magasabb áron kerülnek forgalomba, de cserébe megbízható háttérinformációkat találunk róluk! Az „olcsó húsnak híg a leve” ez esetben is érvényes!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: