Eddig hazudtak nekünk a zsírról?

Az elmúlt 30 évben tévesen tájékoztathattak minket a zsírokról? Az 1983-ban közéadott ajánlás szerint energiabevitelünk legfeljebb 30 százaléka lehet zsír, de kutatók szerint ennek az ajánlásnak nincs tudományos alapja.

Brit kutatók állítása szerint az elmúlt 30 évben a dietetikusok tévesen tájékoztattak minket a zsíros ételek fogyasztásáról. Hibásan állították például, hogy kerülnünk kellene a vajat vagy a sajtféléket. Az állításuknak ugyanis nem volt tudományos magyarázata, tehát ezeket az ajánlásokat nem kellett volna megalapozatlanul, több tízmillió ember elé tárni.

A zsírokat általában olyan egészségtelen dolgoknak képzeljük el, amelyeknek leginkább az elhízást köszönhetjük. Az igazság azonban az, hogy számos, kifejezetten fontos funkciót látnak el szervezetünkben, ahol az egyik legfontosabb energiaszolgáltatók. Olvassa el, Mely zsírok egészségesek, és melyek kevésbé? című cikkünket! A szóban forgó ajánlás, amelyet 1983-ban vezették be Angliában és hat évre rá Amerikában, azt állította: energiabevitelünk legfeljebb 30 százaléka lehet zsír, a telített zsírok pedig ennek csak egyharmadát tehetik ki.

A kutatók szerint ezen ajánlásnak semmilyen tudományos kísérleten alapuló bizonyítéka nincs. Nem a telített zsírsavakat kellett volna démonizálni, amikor ezen ajánlásban például nem is szerepelnek a szénhidrátok, amelyek bizonyítottan felelősek az elhízásért.

Az Open Heart szaklapban megjelent, bíráló hangvételű kutatás szerint érthetetlen, hogy hogyan lehetett 220 millió amerikai és 56 millió brit állampolgár étkezését ennyire tévesen befolyásolni. Alapvető probléma, hogy be sem kellett volna vezetni semmilyen megalapozatlan javaslatot, ajánlást.

Hibásan állították, hogy kerülnünk kellene a zsíros ételeket, például a sajtféléket

A szaklapban mindez Rahul Bahl, a Royal Berkshire NHS Foundation Trust szakértőjének véleményével jelent meg. Bahl figyelmeztetett arra, hogy a közegészségügyi ajánlásokban olyan mértékben próbáljuk elkerülni a telített zsírokat, hogy az más kockázati tényezőkről, például a szénhidrátokról elvonja a figyelmet. Nem lenne szabad tévképzeteket, más tévképzetekkel helyettesíteni. Mindezek mellett Dr. Alison Tedstone, a Public Health England egészségügyi szervezet vezető dietetikusa megjegyezte: a tanulmány az 1980-as évek előtti helyzetre fókuszál, amikor még nem voltunk a telített koleszterolszintünket , ez pedig növeli a szívrohamra esélyét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra