Kasvirág: szép és gyógyító

A gyógynövények közül a kasvirág a "kedves" jelzőt azért kaphatta, mert barna és kúpos közepű fészkének virágszirmai szépen, sugárszerűen helyezkednek el, színük pedig élénk rózsaszínű, illetve halvány bíbor árnyalatú.

A kasvirág alatt két gyógynövényt említünk: a bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirágot (Echinacea angustifolia). A két gyógynövény között az a különbség, hogy a bíbor kasvirág sugárvirágai kevésbé lehajlók, de gyógyhatásaik hasonlóak.

A két faj kereszteződése számos hibrid kialakulásával járt, amelyekkel összetéveszthetők. Szintén hasonlít a kasvirághoz a növény távoli rokona, a sárga kúpvirág, de ez a növény gyógyászati célra teljesen alkalmatlan.

Sünvirág

A növény népies elnevezései: bíbor kasvirág, kúpvirág, bíbor kúpvirág.

Élőhelye eredetileg Észak-Amerika középső része, kontinensünkön a száraz nyílt erdők, füves puszták.

A kasvirág nyáron virágzó, gyöktörzses, évelő növény. Neve a görög echinos (sündisznó) szóból származik. Elnevezése kettős találat, mert a virág közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít, másrészt utal arra is, hogy a virág, úgy, mint a sündisznó tüskéi, védelmet nyújt, mert segítségével szervezetünk ellenálló képességét jelentősen növelhetjük.

A fennsíki indiánok használták a gyökeréből készült pépes, meleg borogatást a sebesülések összes fajtájára, a rovarharapásokra és fullánkos csípésekre, valamint kígyómarásra.

Az amerikai telepesek is megismerkedtek a kasvirág gyógyhatásaival és mint biztos szert alkalmazták csörgőkígyó marása, vérmérgezés és egyéb betegségek ellen.

Az akkori gyógyítók olyannyira hittek abban, hogy hatásos a kígyómarással szemben, hogy a kutatók később emiatt fogtak hozzá a laboratóriumi elemzéséhez az 1900-as években. Az akkori vizsgálatok kimutatták, hogy a kígyómarásra ugyan nem jó, viszont hatásos szer a méhcsípés, a krónikus orrvértolulás, a lábszárfekély és a csecsemőkori kolera kezelésében.

Megelőzi a fertőzést

A mai herbalisták legalább olyan lelkesek, ha kasvirágról van szó, mint régi társaik annak idején. Mint növényi antibiotikumot és immunrendszer-stimulálót ajánlják megfázás és influenza, hólyagfertőzés, mandulagyulladás esetén és más fertőzéses betegségekre.

A kasvirág az immunrendszer működésének fokozásával is megelőzheti a fertőzéseket. Mikor a betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelennek a szervezetben, akkor a fehérvérsejtek makrofág fajtái megsemmisítik és elnyelik a támadókat.

A kasvirág egyes hatóanyagai fokozzák a makrofág-falósejtek mikrobapusztító tevékenységét, valamint a szervezet védekezésében szintén nagy szerepet jelentő T-limfociták termelődését. Serkentik az interferon és az interleukin termelődését, a fehérvérsejtek képződését, és más nem specifikus immunstimuláns szerepük is van. A rákban szenvedő betegek kezelése során sugárterápiát is alkalmaznak. A sugárzás csökkenti a fehérvérsejtek számát, növelve ezzel a fertőzések kockázatát.

A tudomány igazolta a kasvirág hagyományos használatát a sebek kezelésében is. A növényben levő egyik vegyület a törött csontokat gyorsabb forradásra ösztökéli, az új szöveteket (fibroplaszt) létrehozó sejtek munkájának fokozásával.

A kasvirágkészítményeket emellett vágások, égések, pikkelysömör, ekcéma, nemi szervi herpesz és ajaksömör kezelésére lehet alkalmazni.

A kasvirág a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák sok fajtáját pusztítja el. Ezek a tények alátámasztják hagyományos felhasználását a sebgyógyításban és számos fertőző betegség: megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut kezelésében.

Gyógyító kivonat

Erre a célra és az immunrendszer erősítésére az alkoholos kivonat a leghatásosabb, mert hatóanyagai vízben kevésbé oldódnak. A herbalisták receptje szerint 100 gramm százalékos alkoholba tegyünk 10 gramm friss növényt.

Az egész növény gyógyerővel rendelkezik. Legcélszerűbb a teljesen kinyílt, friss virágot a hozzátartozó szárrésszel együtt levágni, pontosan úgy, mint a rózsát, ezzel segítjük a következő virág kifejlődését.

Ha járványok ütik fel a fejüket vagy ha hosszabb útra indulunk, megelőzés céljából napi 3x20 cseppet vegyünk be a kivonatból vízzel hígítva vagy egy csésze langyos gyümölcsteában. Amennyiben már a betegség első tünetei mutatkoznak, a kasvirágkivonatból egyszerre 50 cseppet kell bevenni, majd óránként még 10-10 cseppet 1-2 napon át.

Így megelőzhető a betegség kifejlődése, illetve megkönnyíthetjük a lezajlását és elkerülhetjük a szövődmények kialakulását.

Influenzajárványok idején, amikor már az egész család beteg, gondolhatunk erre a lehetőségre is. Az igazi influenza esetében, amelynek ismérvei, hogy világméreteket ölt, hosszú lefolyású és súlyos szövődményekkel járhat, az orvosi kezelés elengedhetetlen, a gyógynövényes terápiát legfeljebb kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk.

Torokgyulladás esetében ajánlatos a patikákban kapható bíborkasvirág- tinktúrát használni. A torokgyulladást általában vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. A nyelési fájdalmat kaparó érzés előzi meg, az ebben a korai szakaszban elkezdett bíborkasvirág-tinktúra használatával elkerülhetjük a tünetek súlyosbodását. Ebben az esetben a tinktúrát a nyelvünk alá helyezzük, ameddig bírjuk, ott tartjuk, majd lenyeljük. A kasvirág fertőtlenítő, egyben vírus- és baktériumölő hatású és segít megállítani a gennyképződést.

Amire vigyázni kell

A kasvirág egyes esetekben allergiát okozhat, ha valaki például már tapasztalt érzékenységet napraforgóra vagy ibolyafélékre.

Nem kell azonban allergiára gyanakodni, ha kivonata a nyelven bizsergető érzést okoz. Ez gyakran megtörténik, normális és nem veszélyes.

Egészséges felnőttek számára a kasvirágkivonatok a szokásosan ajánlott mennyiségben biztonságosnak tekinthetők. Kicsiny gyermekek, várandós vagy szoptató mamák részére a kasvirág használatát orvossal megbeszélve alkalmazzuk.

Gyermekek részére már kapható nem alkoholos, hanem szirupos változatban is.

Felnőttek esetében, ha a kasvirágkivonatok alkalmazása kisebb kellemetlenségeket - gyomorpanaszokat, hasmenést - okozna, alkalmazzunk kevesebbet vagy hagyjuk abba a használatát. Tudassuk az orvossal, ha kellemetlen hatásokat tapasztalunk vagy ha a tünetek nem javulnak jelentősen körülbelül 10 napon belül. VII.évf./2.sz.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra