A bajusz áldásai

Az újvilág őslakói legalább ötezer esztendeje ismerik a kukorica gyógyhatásait. A szentként tisztelt növénynek gyógyerőt tulajdonítottak, a bibeszálakból vízhajtó főzetet készítettek, ödémák, húgyúti betegségek kezelésére használták.

Kukoricabajusznak (Maydis stigma) a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó kukorica torzsavirágzatának bibeszálait nevezzük. A kukoricahaj a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen a hosszú bibeszálak alkotják a kukoricahajat, illetve -bajuszt. A megtermékenyítés után a bibeszál rozsdaszínű lesz. A buroklevelek alatti, belső, egészséges, szép sárgászöld színű szálak a kukoricahaj gyógyászati szempontból értékes részei.

Élénkít

A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.

Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel erősen ízesítik, majd forrón adják a betegnek.

A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.

Gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.

Ahhoz, hogy Európában a kukoricabajusz gyógyhatásait megismerhessék és alkalmazhassák, arra volt szükség, hogy Kolumbusz elhozza nekünk a tengerentúlról.

A növény az 1500-as évektől Andalúziából kiindulva egész Dél-Európában elterjedt, végül eljutott Törökországba is, és a törökök közvetítésével hazánkba. Nem véletlen, hogy a kukorica népies magyar neve: törökbúza, tengeri.

Ember a kásából

A kukorica Amerika szubtrópusi tájáról származik, s olyan régi kultúrnövény, hogy vad ősét sem ismerjük. Ám a botanikusok még mindig keresik a valószínűleg 10 ezer évvel ezelőtt Mexikóban termesztett első kukorica vadon termő ősét. Keletkezését egyes kutatók egy fűfajta hirtelen mutációjával magyarázzák.

A mai fajták túléléséhez elengedhetetlenül fontos az emberi gondoskodás, mert a magok olyan szilárdan ülnek a csőben, hogy maguktól soha nem lennének képesek kiperegni és elszórva a faj továbbélését biztosítani. Az indián legendák szerint a kukorica egyenesen a mennyből szállt alá a Földre egy isteni lény képében. A maják eredetmondája szerint az istenek kukoricakásából alkották meg az első embereket.

A kukorica elterjedésével az indiánok életmódja gyökeresen megváltozott. A nomád életmódot folytató törzsek letelepedtek, gazdálkodtak, és a kukorica érdekében bonyolult öntözőrendszereket, gabonatárolókat és templomokat építettek. A papok pompás szertartások keretében áldoztak a kukoricaistennek, sok helyütt még emberáldozatokra is sor került.

Saláta, főzelék

Az évezredek során az indián kukoricatermesztők több száz különféle kukoricafajtát tenyésztettek ki: fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű alfajokat, amelyek sok más tulajdonságukban is különböztek egymástól. Léteztek kemény, lisztté őrölhető fajták, puha csemegekukorica-fajták és takarmányozási célra alkalmasak.

Amerika őslakói körülbelül ötezer éve ismerik és fogyasztják például a pattogatott kukoricát is. A növényt nem-csak vízhajtó hatása miatt becsülték, hanem például a maják a legsúlyosabb betegségekben szenvedőknek csak üres kukoricakását adtak enni.

A kukoricát minden formában fogyaszthatjuk, így frissen is. A csemegekukoricát "tejesre" éretten esszük, ilyenkor a legédesebb. Puha szemeit vajban meg is piríthatjuk, vagy főtt torzsájáról lerágcsálhatjuk. Használhatunk konzerv- vagy mélyhűtött kukoricát is.

A kukoricalisztet vagy durvább őrleményét, daráját tejes kásához, süteményekhez vásároljuk. A kukoricaszemekből, vagyis magvaiból ízletes főzelék, saláta is készül. Fűszerezésére a bors vált be legjobban.

A kukoricacsírából előállított olajat egyre gyakrabban alkalmazzák étkezési célokra, saláták, főzelékek ízesítésére. Ügyelni kell azonban arra, hogy főzni nem szabad vele, kizárólag már tovább nem főzendő ételekhez adható. Gyermekeknek, kismamáknak a kukorica és csíraolaja az egészség megőrzése érdekében értékes táplálék.

Kukoricabajusz-tea

3 dkg friss vagy szárított kukoricabajuszt 1 liter vízben 1-2 percig főzünk. Szűrve, naponta 3 alkalommal 1-1 csészényit fogyasztunk belőle.

Gyakran keverik más hasonló hatású növényekhez, melyeknek hatását erősíti. Felnőttek gyógyszermennyiségben az orvossal megbeszélve alkalmazhatják. Utasítás szerinti használata esetén mellékhatás, mérgezés nem ismeretes. VI.évf./10.sz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)