Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!

Ez egy perverz társadalom! Egyrészt fogyasztásra, túlevésre ösztönöz, másrészt egy elérhetetlen karcsúságideált mutat fel, mint egyedüli elfogadható testalkatot - mondja a pszichiáter. Büszke lehet magára, aki a sok "nyomás" ellenére is egészséges marad!

Egyél minél többet! A fogyasztói társadalom üzenete: szinte mindent vágyat ki lehet, és ki is kell élni, másrészről olyan testi ideáltípusokat határoz meg, amelyek a vágyak megzabolázását követeli - írja tanulmányában Forgács Attilára hivatkozva Lukács Liza és Kézdy Anikó.

Az evéssel, elhízással, étkezési zavarokkal, testképzavarokkal foglalkozik az a videósorozatunk, amelynek negyedik részét ebben a cikkben láthatják. Hétről hétre újabb problémát mutatunk be - térjen vissza hozzánk a jövő héten is, az újabb rész megtekintésére!

Az ételt egyszerre értékelik fel kívánatosnak, kipróbálandónak, másrészt mindenből tömeges vásárlásra buzdítanak, akcióznak, mindenből az újat nyomják előtérbe - így óriási fogyasztásra "kényszerítik" az embereket. A fogyasztói társadalom egyik csapdája - írja Forgács Attila - az, hogy az ínycsiklandozó ételek szinte korlátlan mennyiségben érhetők el! A széles választék vágykeltő - nehéz ellenállni az állandó csábításnak.

Az evéssel kapcsolatos döntéseinket egyre inkább a marketing befolyásolja. Egy átlagos amerikai gyerek óránként 10 ételreklámot láthat a tévében.

Legyél minél karcsúbb! Ezzel hatna ellentétesen, hogy a testi vágyak elnyomásával elért "ideál" a magasabb társadalmi rétegekhez tartozás szimbóluma.

Ez a két, ellentétes irányú hatás feloldhatatlan konfliktusokhoz vezet egyes személyekben. Sondhaus és munkatársai felmérése szerint az 1996-ban megkérdezett egyetemista lányok sokkal negatívabban értékelték testüket, mint az 1966-ban megkérdezettek.

A fogyókúra divattá vált, már elsősorban nem azok fogyókúráznak, akiknek feltétlenül szükségük lenne rá - csupán a média kelt vágyat egy olyan "ideál" eléréséhez, ami túl vékony, sok esetben pedig "csinált", manipulált, tehát nem valódi!

Egyes felmérések szerint már a 6 éves leánygyermekek 40 százaléka elégedetlen az alakjával, és vékonyabb (nem pedig egészséges testalkatú!) szeretne lenni.

A női magazinokat olvasó egyetemista lányok között jellemző az a vélemény, hogy a férfiak a vékony nőket részesítik előnyben párválasztáskor. A médiumok a mesterséges szépségeszmény kialakításával, a karcsúság fontosságának túlhangsúlyozásával hamis képet keltenek a serdülőkben az ideális női alakról.

Olvassa el, nézze meg sorozatunk előző három részét is:

A zabálás pszichológiája
Hipnózisban lefogyhat!

Forrás:
Túry Ferenc és Pászty Bea (szerk): Evészavarok és testképzavarok. Pro Die Kiadó. Budapest, 2008.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: