Hájburokba menekülni a szex elől

Kielégülés az élet egyik területén a másik kárára? Létezik ilyen! A következmény persze elhízás lesz - ami miatt a szexuális élet még inkább visszaszorulhat. Tehát hogyan kapcsolódik össze tehát a szex és az evés? Erről beszél dr. Túry Ferenc videónkban.

Szexuális zaklatás és evészavar - Bulimiában például az önértékelés már a gyermekkor óta alacsony, de diétázás, koplalás is könnyebben fordul elő önbizalomhiány esetén - mondta dr. Túry Ferenc, a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Munkacsoportjának elnöke.

Az alacsony önértékelés hátterében a szülői konfliktus, kritika, a gondoskodás csekély vagy túlzó volta, továbbá fizikai vagy szexuális visszaélések lehetnek.

- A szexuális visszaélés gyakori az evészavarokban, a különböző vizsgálatokban a betegek egyharmadában deríthető ki ilyen előzmény - tette hozzá a pszichiáter.

A szexuális zaklatás, megrontás, szemérem elleni erőszak és más szexuális "bántalmazás" általános sérülékenységhez vezet. Más pszichiátriai zavarokban is azt tapasztalták, hogy a betegek harmada élt át ilyen zaklatást, miközben az össznépességben "csupán" 9 százalékos a szexuális abúzus. Tehát annak ellenére is súlyosbítja a pszichés tüneteket, hogy önmagában nem ez a kiváltó oka az evészavarnak. A szakemberek ezért a kezelés során mindenképpen fontosnak tartják a traumák feldolgozását.

Ön hol elégül ki? A személy életben maradásának és az emberi faj fennmaradásának két alapvető feltétele a létfenntartás és a fajfenntartás ösztönének megléte. Mindkettő ősi, alapvető ösztön, szoros kapcsolatban állnak egymással, így érthető, hogy evéssel kapcsolatos zavarokban (így az elhízásnál is) gyakran találkoznak a szakemberek szexuális zavarokkal.

Az ember ősi ösztönei közé tartozik tehát az éhség, a szomjúság és a fájdalom elkerülése, illetve a szexualitás (fajfenntartás). Ezeket az ösztönkésztetéseket igyekszünk minél hamarabb kielégíteni. Mivel azonban a fogyasztói társadalom vásárlásra és evésre ösztönöz, ez az önkontrollal kevésbé rendelkezőknél elhízást okoz, a testre rakódott több kilónyi plusz pedig a szexuális önbizalom elvesztését okozza. A szexuális élet zavarait sok nő azzal kendőzi el, hogy szándékosan teszi a testét nemkívánatossá, így menekül el hájburokba a szex elől.

Az információk folytonosan áramlanak az egyén felé, aki ezért bizonyos "információfüggőségbe" kerül, új inger hiányában azonban hamarosan frusztrálódik, és ez az állapot újabb fogyasztásra ösztönzi. A túlzott fogyasztás pedig elhízást okoz. Innen pedig sok nőnek egyenes az út a depresszió és a bánatevés felé. Így történhet meg, hogy az önfenntartás, létfenntartás ösztönének túlzott kielégítése akadályozza a szexuális ösztönök, a fajfenntartás ösztönének kielégülését.

Náray Szabó Gábor írja cikkében, hogy ma már az emberek nagy tömegei nem csupán az élet fenntartásához és reprodukálásához szükséges minimális anyagot és energiát fogyasztják el. A szükségletek kielégítése pillanatnyi örömmel jár, de csak addig, amíg újra meg nem jelenik a hiányérzet, majd az unalom, ez pedig újabb fogyasztásra késztet.

Olvassa el, nézze meg sorozatunk előző négy részét is:

Az édesanyja (is) tehet arról, ha Ön elhízott!
A zabálás pszichológiája
Hipnózisban lefogyhat!
Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!

Felhasznált irodalom:
Náray-Szabó Gábor: Evolúció és fenntarthatóság

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció