Az édesanyja (is) tehet arról, ha Ön elhízott!

Könnyen elcsábul egy pékségnél, lacipecsenyésnél, cukrászdánál - akkor is, ha nem éhes? A finom ételből képes pukkadásig enni magát? Cikkünkből és videónkból megtudhatja, mi ennek az oka!

A döglött lótól az evészavarig Az anya-gyermek kapcsolat, az anya étkezéssel kapcsolatos szorongásai, érzelmei, a szoptatási szokások egy életre eldönthetik, hogy a gyermekből később milyen felnőtt válik - mondja az interjúban dr. Túry Ferenc, a legnagyobb hazai evészavar-szakértő, aki azt is elmagyarázza, miért káros, ha a gyermek minden sírásnál enni kap.

Etetés időhöz és mérleghez kötve Az éhség- és jóllakottságélmény nem teljesen veleszületett reflex, korai tanulást is igényel. Ha egy gyermeket szigorúan 3 óránként etetnek, és meghatározzák a táplálék mennyiségét is, akkor a gyerek nem tanulja meg felismerni az éhség és a jóllakottság fiziológiai jeleit, ehelyett külső ingerek vezérlik majd az étkezését. A szakirodalom ezt úgy nevezi, hogy külső kontrollos személyiséggé válik.

Ilyen külső inger például a kínálás-tukmálás, a reklám, a fogyasztásra-vásárlásra serkentés, a finom illat, a szép étel látványa. Az ilyen felnőtt hajlamosabb lesz többet enni akkor is, ha nem éhes. Csecsemő korában ugyanis nem tanulta meg, hogy enni akkor kell, amikor éhes, és csak annyit kell, amennyivel jól lakik - fogalmazza meg Forgács Attila, az Evészavarok és testképzavarok című tanulmánykötetben.

Manipulált éhség

Az evéssel, étkezési zavarokkal, testképzavarokkal foglalkozik az a videósorozatunk, amelynek első részét ebben a cikkben láthatják. Hétről hétre újabb problémát mutatunk be - térjen vissza hozzánk a jövő héten is, az újabb rész megtekintésére!

Elhízáshoz vezethet tehát, ha valaki kisgyermekként nem tanulta meg, milyen jelzéseket ad a szervezet, ha táplálékot kíván. Több kísérlet is igazolta, hogy az ilyen emberek nem a gyomrukra figyelnek, hanem például az órájukat nézik, hogy éhesek-e már. Manipulált, például gyorsított órával fel lehetett kelteni bennük az éhségérzetet, míg lassítottal el lehetett odázni az ebéd idejét.

A külső kontrollos személyiség nem akkor fejezi be az evést, amikor jóllakott, hanem akkor, amikor a tányérja üres. Ezt úgy bizonyították, hogy leveses tányérjukba alulról, láthatatlanul mindig érkezett utánpótlás. Így akár 1 liternél is több levest megettek!

Az is kiderült, hogy egyes elhízottak számára nagyobb információértéke van az étel ízének, mint annak, hogy éhesek vagy jóllakottak-e. Egyes kövér emberek tehát a környezeti ingerek rabjai - és ezt a csecsemőkori táplálás, az anya táplálkozással kapcsolatos nézete határozza meg.

Dr. Túry Ferenc pszichiáter Nyíregyházán született 1951-ben. Debrecen szerzett orvosi, majd pszichológusi diplomát. 1975-1990 között a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikáján dolgozott, 1990-2001 között Miskolcon, a Megyei Kórházban pszichiátriai osztályt vezetett. 2001 óta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatója, 2007-től intézetvezető egyetemi tanárként. Kutatási területe a pszichoszomatika és a pszichoterápiák. Felesége fogorvos, két gyermeke van.

Forrás:
Túry Ferenc és Pászty Bea (szerk): Evészavarok és testképzavarok. Pro Die Kiadó. Budapest, 2008.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció