Szájvízzel lesz teljes a fogmosás

A szájvíz használatával sokkal nagyobb mértékben csökkenthető a fogkő és a fogínygyulladás, mint pusztán a fogkefe és fogkrém segítségével.

Christine A. Charles kifejtette, a szájvíz a száj felületének közel 100 százalékához hozzá tud férni, miközben a fogkefe csupán a fogak felületét tisztítja meg, ami a szájnak mindössze 25 százalékát teszi ki. Még a rendszeres fogmosás és fogselyem-használat mellett is maradhatnak baktériumok a szájban, ugyanakkor ha a fogtisztítás mellett naponta kétszer alkalmazunk baktériumölő szájöblítőt is, azzal mind a fogkő, mind a fogínygyulladás ellen sikeresen vehetjük fel a harcot.

A vizsgálat során a szakemberek 139 fogkővel és fogínygyulladással küzdő felnőttet követtek nyomon, akiket két csoportra osztottak. Egyik részük naponta kétszer fogat mosott és mellette szájvízzel öblögetett is, míg a többiek a fogmosás mellett csupán placebo folyadékot kaptak, és azzal öblítették ki a szájukat. A kísérlet végén kiderült, hogy előbbieknél 26,3 százalékkal csökkent a fogkő mennyisége és 20,4 százalékkal a fogínygyulladás előfordulása. Hat hónap után a valódi szájvizet használók szinte 100 százalékánál csökkent a fogínygyulladás mértéke, míg a másik csoportnál ez csak 30 százalékról volt elmondható.

Dr. Janice Pliszczak szóvivő elmondta, hogy a legtöbb ember kevesebb mint egy percig mossa a fogát, fogselymet pedig csupán 2-10 százalékuk használ rendszeresen. A szájvíz használatával minden esetben hatékonyabbá lehetne tenni a fog- és szájápolást, és számos kellemetlen betegséget lehetne megelőzni.

A tanulmány a General Dentistry című szaklapban jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció