Szájvízzel lesz teljes a fogmosás

A szájvíz használatával sokkal nagyobb mértékben csökkenthető a fogkő és a fogínygyulladás, mint pusztán a fogkefe és fogkrém segítségével.

Christine A. Charles kifejtette, a szájvíz a száj felületének közel 100 százalékához hozzá tud férni, miközben a fogkefe csupán a fogak felületét tisztítja meg, ami a szájnak mindössze 25 százalékát teszi ki. Még a rendszeres fogmosás és fogselyem-használat mellett is maradhatnak baktériumok a szájban, ugyanakkor ha a fogtisztítás mellett naponta kétszer alkalmazunk baktériumölő szájöblítőt is, azzal mind a fogkő, mind a fogínygyulladás ellen sikeresen vehetjük fel a harcot.

A vizsgálat során a szakemberek 139 fogkővel és fogínygyulladással küzdő felnőttet követtek nyomon, akiket két csoportra osztottak. Egyik részük naponta kétszer fogat mosott és mellette szájvízzel öblögetett is, míg a többiek a fogmosás mellett csupán placebo folyadékot kaptak, és azzal öblítették ki a szájukat. A kísérlet végén kiderült, hogy előbbieknél 26,3 százalékkal csökkent a fogkő mennyisége és 20,4 százalékkal a fogínygyulladás előfordulása. Hat hónap után a valódi szájvizet használók szinte 100 százalékánál csökkent a fogínygyulladás mértéke, míg a másik csoportnál ez csak 30 százalékról volt elmondható.

Dr. Janice Pliszczak szóvivő elmondta, hogy a legtöbb ember kevesebb mint egy percig mossa a fogát, fogselymet pedig csupán 2-10 százalékuk használ rendszeresen. A szájvíz használatával minden esetben hatékonyabbá lehetne tenni a fog- és szájápolást, és számos kellemetlen betegséget lehetne megelőzni.

A tanulmány a General Dentistry című szaklapban jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: