Rákhoz is vezethet, ha nem figyelünk a száj egészségére

A rossz szájhigiénia nem csupán a fogaink egészségét veszélyezteti, de egy friss kutatás szerint bizonyos daganatok halálozási kockázatát is növeli.

A megfelelő szájhigiéniára sokan nem fogdítanak kellő figyelmet, például nem mosnak kellő gyakorisággal és alapossággal fogat, nem használnak fogselymet vagy túl ritkán látogatnak el egy fogorvoshoz. Ezzel azonban nem csak a fogaik egészségét veszélyeztetik, de súlyos betegségek, például bizonyos daganatok kockázatát is növelik - írja a Medical Xpress

Egy nemzetközi tanulmány eredménye szerint szoros összefüggés figyelhető meg a száj egészsége, valamint a fej-nyaki rákból történő felépülés között. Pontosabban a megfelelő szájhigiénia, a fogak száma, illetve a fogorvosi vizitek gyakorisága is hatással lehet arra, hogy a felsorolt daganatokkal diagnosztizált betegek milyen eséllyel élhetik túl a betegségüket.

Életet menthet a helyes szájhigiénia

A főképp amerikaiak vezette kutatócsoport nyolc országban vizsgálta meg több mint 2500 fej- illetve szájrákkal küzdő beteg egészségügyi adatait, és életmódjukat. A betegeknek be kellett számolni többek között arró, hogy milyen gyakorisággal mosnak fogat, mennyiszer tapasztalnak ínyvérzést, használnak-e szájvizet, illetve milyen időközönként keresik fel a fogorvosukat.

A rossz szájhigiénia nem csupán a fogaink egészségét veszélyezteti. Fotó: Getty Images
A rossz szájhigiénia nem csupán a fogaink egészségét veszélyezteti. Fotó: Getty Images

Persze értelemszerűen azoknál, akik gyakrabban jártak fogorvoshoz, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a rákot a betegség korábbi és kevésbé halálos stádiumában, mint azoknál, akiknél alig, vagy egyáltalán nem jártak fogorvoshoz.

  • Az adatok szerint a szakembert rendszeresen felkeresők 74 százaléka élte meg a diagnózist követő ötödik évet, 60 százalékuk pedig még egy évtizeddel a betegség felismerését követően is életben voltak.
  • Ezzel szemben azon emberek, akik hanyagolták a fogorvosi viziteket, csupán 54 százaléka élte meg a diagnózist követő ötödik évet, és kevesebb, mint harmaduk (32 százalék) volt csak életben tíz évvel azután, hogy kimutatták a szervezetükben a daganatot.
  • Azoknál az embereknél, akik nem használtak szájvizet, ritkábban mostak fogat és gyakrabban tapasztaltak ínyvérzést, 5 százalékkal volt alacsonyabb a télélés a megfelelő szájhigiéniával rendelkezőkhöz képest.

A fej-nyaki laphámsejtes daganatokat a hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganatként tartják számon világszerte, az Egyesült Államokban az összes rák körülbelül 4 százalékát teszi ki. A genetikai háttéren túl a betegség fő kockázati tényezőjének tekinthető a dohányzás és az az alkoholfogyasztás, de a humán papillomavírus (HPV) is növeli a betegség kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra