Kiderült, ilyenek a legújabb műfogak

Az utolsó saját fogak elvesztése sok embert lelkileg is megvisel, rettentően szégyellik, hogy műfogsort kell készíttetniük. Holott ma már lehet olyan élethű, stabil műfogsorokat készíteni, amikről még a közeli hozzátartozói sem mondják meg, hogy nem igaziak.

Bármennyire is szép a műfogsor, általában bizonyos kompromisszumokat igényel. Adódik a kérdés, muszáj elviselni ezeket a kellemetlenségeket? Szerencsére ma már a válasz egyértelmű NEM! Milyen megoldások közül választhat, aki szeretne javítani a műfogsora komfortosságán?

Az egyik legnagyobb probléma a teljes kivehető műfogsorokkal, hogyha elveszítjük utolsó saját fogunkat, nincs mihez rögzíteni a fogsort, az instabil lesz. Ez elég kellemetlen lehet beszéd, evés, nevetés, köhögés vagy akár sportolás közben. Azonban ma már létezik több jó megoldás, amellyel hatékonyan stabilizálható a műfogsor. Vegyük sorra ezeket.

Műfogsorrögzítő készítmények

Hogyan pótolják az elveszett fogakat?

Ilyenek például a műfogsorragasztók, amelyek bizonyos ideig stabilitást adnak a műfogsornak. Ezeket a készítményeket ideális esetben naponta egyszer kell használni és jellemzően 6-8-12 esetleg 24 órára ígérnek a műfogsor számára stabilitást. Azonban arra fel kell készülni, hogy az íny sorvadásának következtében egyre több műfogsorragasztó lehet szükséges a stabilitás fenntartásához, akár naponta több alkalommal is elő kell venni, mert egy erősebb rágásnál elengedheti a fogsort.

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk még a műfogsorrögzítő csíkokat, párnákat, amelyeket szintén napi szinten használni kell. Akik úgy érzik, hogy számukra nem nyújtanak ideális megoldást ezek a készítmények, érdemes egy magasabb szintre lépni.

Stabil műfogsor, implantátummal

Az implantátum alapú műfogsorrögzítő eljárások már egy lényegesen jobb komfortérzetet biztosítanak. Az ilyen eljárások lényege, hogy az ínybe helyezünk speciális implantátumokat, amelyekhez - a saját fog híján - rögzíteni tudjuk a fogsort. A kimondottan teljes kivehető műfogsorok rögzítésére kifejlesztett extra vékony titán implantátumokkal történő műfogsorrögzítés ideális megoldást biztosít.

A protézisrögzítés során az alsó fogsor rögzítéséhez 4 db, a felső fogsor esetében 6 db apró titán implantátumot ültetünk az ínyen keresztül állcsontba. A beültetés az íny felvágása nélkül, normál helyi érzéstelenítés mellett történik, nem jár fájdalommal. A kivehető műfogsor rögzítéséről a protézisbe beépített gumigyűrűs patentházak gondoskodnak, melyek az implantátum gömb formájú végére pattannak rá. A műfogsor továbbra is kivehető marad, de csak tisztításhoz kell kivenni, még éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabilan a helyén marad, viselője magabiztosan étkezhet, beszélhet vele.

Mit tehet, ha megtörtént a baj és az utolsó saját fogaktól is meg kell válni? Ma már több, nagyon jó eredménnyel járó teljes fogpótlási módszer létezik. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Egy másik alternatív fogsorrögzítési technológiát jelent, amikor a normál fogbeültetéshez kifejlesztett titán implantátumokkal oldják meg a fogsor rögzítését. Ez a megoldás kevesebb implantátumot használ és szintén megfelelő stabilitást biztosít. Azonban nagyobb beavatkozást jelent, több kezelés szükséges és vastagabb állcsontot igényel. Utóbbi azoknál, akik huzamosabb ideje viselnek teljes kivehető műfogsort, az ínysorvadás következtében sokszor nem áll rendelkezésre.

Lehet jól használható a műfogsor!

Összességében elmondhatjuk, hogy ma már több lehetőség közül választhat az, aki szeretne javítani teljes kivehető műfogsora használati értékén. Ha Ön hosszútávon gondolkozik, érdemes megismerkedniük az implantátum alapú protézisrögzítő eljárásokkal. Részletes tájékoztatók érhetők el a témában.

A cikket Dr. Szabó László, a Fixfogsor® Rendelő alapító-igazgatója készítette (www.mufogsorrogzites.hu)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)