Ébredjen friss lehelettel! - a fogorvos tanácsai

Hazánkban is sokak számára jelent problémát a kellemetlen reggeli lehelet. A rossz szájszag kialakulásáról és a megoldásokról kérdeztük Dr. Sárközy Bencét, a Superdent Fogászati Centrum fogorvosát.

Napjainkban a mindennapi ápoltság része a friss lehelet. Mitől lesz mégis az embernek gyakran kellemetlen szájszaga?

A rossz leheletnek több oka is lehet. Az egyik legelterjedtebb a szájban lévő baktériumok elszaporodása, melyek idővel méreganyagot, illetve kellemetlen szagokat bocsátanak ki. Problémát jelenthetnek még a mandulában lévő mély lyukak, tüszőüregek, amik szintén felelősek a szájszagért. Természetesen a különféle ételek - például a hagyma vagy a hal - fogyasztása is elősegítheti a rossz lehelet kialakulását. Végül pedig ne feledkezzünk meg a dohányzásról sem, mely igen gyakran lehet a kellemetlen szájszag forrása.

Amellett hogy odafigyelek az étkezésre, és nem dohányzom, még mit tehetek azért, hogy mindig friss legyen a leheletem?

A legelső, és legfontosabb dolog, hogy legalább naponta kétszer fogat és nyelvet kell mosni. Fogmosás közben a nyelv hátsó részét is alaposan át kell dörzsölni, mert ezzel lehet eltávolítani a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat. A fogmosáshoz ne csak fogkrémet használjon, hanem naponta egyszer fogselymet is, és naponta többször öblögessen szájvízzel. Fontos hogy sok vizet igyon, mert a folyadékhiány szájszárazsághoz vezet, ez pedig rossz leheletet okoz.

Napközben a legtöbb ember bekap egy rágógumit vagy egy mentolos cukrot, ha úgy érzi, hogy kellemetlen a lehelete. De mi a helyzet a reggeli rossz lehelettel?

Napközben az ember nyáltermelése megakadályozza a rossz leheletért felelős anaerob baktériumok szaporodását, így a friss lehelethez elegendő lehet egy mentolos rágógumi. Alvás közben azonban a szervezet nyáltermelése csökken, így kedvezőbb feltételek alakulnak ki a nemkívánatos baktériumok szaporodásához, ezért ébredünk kellemetlen szájszaggal. Természetesen ezt tovább erősítheti a nem megfelelő szájhigiénia, valamint a fogak között megtapadó ételmaradékok, amelyek szintén kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumoknak. Ezen baktériumok tartós jelenléte aztán egyéb szájhigiéniás problémák, például fogínygyulladáshoz vagy szuvasodáshoz vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső